Nechte se pozvat na dovolenou do malebného Irska

Nechte se pozvat na dovolenou do malebného Irska

Tisk

irsko 200Nakladatelství Jota vydalo v lednu pro cestování chtivé duše turistický průvodce z uznávané edice Rough Guides, a tentokrát se zaměřili na jednu z nejkrásnějších evropských zemí - Irsko. Ve třetím českém vydání nového, aktualizovaného průvodce nalezneme všechny důležité informace týkající se cestování, spoustu mapek, turistických atrakcí, a také řadu prověřených tipů, které cestou rozhodně nesmíme minout.

Průvodce Rough Guides se těší celosvětové oblibě a není se čemu divit. Taky na ně nedám dopustit a podtitulek „Odborný-obsáhlý-přehledný“ je více, než výstižný. Již svým formátem (130 × 198 mm) je jako stvořený na cesty a množství map a mapek, barevných fotografií s popisky jej předurčuje k tomu, aby se tento průvodce stal nezbytností každého správného cestovatele. Oceňuji také revidované tipy, kde a přibližně za kolik se ubytovat a najíst.

Irsko, kouzelný smaragdový ostrov, země bohatá jak na rušnou historii, tak na půvabná zákoutí přírodních krás s řadou památek a pamětihodností. Do Irska se nejezdí kvůli gastronomii, ale alespoň dobrého pití tu naleznete dostatek. Přijet můžete i za kulturou a historií nebo třeba turistikou. Každý cestovatel si jistě najde to své, proč si jej Irsko podmaní.

Průvodce Irsko je přehledně i barevně rozřazen do několika sekcí: Úvod, Základní informace, a pak už samotný Průvodce – ten je rozdělen geograficky na 16 základních lokalit. Nechybí ani oddíl Souvislosti, a samozřejmostí jsou závěrečné Dodatky a rejstřík.

Když se řekne Irsko, člověku se vybaví strhující síla rozmanité přírody, svébytná města a nezdolní a hrdí lidé. Irsko je jako pozvánka do magického světa a díky turistickému průvodci Irsko se zde podíváte alespoň na stránkách knihy. A třeba vás okouzlí natolik, že si tam budete muset zajet.

irsko 1

Název: Irsko
Autor: Paul Clements, Paul Gray, Ciara Kennyová, Norm Longley a Ally Thompsonová
Žánr: turistický průvodce
Nakladatelství: JOTA
Rok vydání: 2017
Počet stran: 648
Hodnocení: 100 %

zdroj foto: https://www.jota.cz/irsko


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Billow: Vzpomínky na osoby, které zmizely z našich životů

Billow 200Billow je jednou z mála českých dream-popových kapel. I když si prošla několikaletou pražskou epizodou, působí ve Veselí nad Moravou. Jejími členy jsou zpěvačka a klávesistka Lenka Zbořilová, kytaristé Jakub Zbořil a Vojtěch Veselý a bubeník Eri...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Praha 12 péčí o zeleň podporuje biodiverzitu

zelen 200Dnem biologické rozmanitosti 22. května si více jak 20 let připomínáme, jak důležitá je pro planetu a lidskou společnost biodiverzita, tedy přírodní bohatství, zahrnující pestrost ekosystémů a druhů. Bohužel vlivem lidské činnosti pokračuje snižován...

Z archivu...


Literatura

Vychutnejte si 13 příběhů i s přílohami

13 obalka200Oblíbený humorista a také spisovatel a stand-up komik Pavel Tomeš se tentokrát pustil do povídek a vydal je v knize s názvem 13!. Nemusíte se bát 6 227 020 800 stránek ani znaků, a naopak se těšit na poutavé čtení.

Divadlo

Studentský Cyrano z JAMU: beatbox a slam namísto alexandrínu

cyrano 200Příběh jednoho z nejslavnějších milostných trojúhelníků v novém přebásnění Martina Crimpa nabídne brněnské Studio Marta. Inscenace Cyrano bude mít premiéru 27. října v 19 hodin. Režisér Peter Smyczek a dramaturgyně Eva Kolomazníková o volné adaptac...

Film

Dickova díla na filmovém plátně
ImageDíla málokterého spisovatele vědecko-fantastické literatury se dočkala tolika filmových zpracování jako díla Philipa K.  Dicka. Drtivá většina těchto snímků byla natočena až po autorově smrti, sám spat...