Ve Velkých Losinách na Šumpersku otevřeli opravený zámecký letohrádek

Ve Velkých Losinách na Šumpersku otevřeli opravený zámecký letohrádek

Tisk

losiny 200Objekt, který sloužil k tanci i zábavě renesanční šlechty, se otevřel po 11 letech rekonstrukce. Rozsáhlá rekonstrukce památky ze 17. století byla hrazena z dotací Ministerstva kultury. Letohrádek nechal postavit Přemyslav III. v roce . Správa zámku plánuje další využití těchto historických prostor. Opravený objekt bude využíván například pro výstavy, konat se tam budou také svatební obřady a v přízemí by měla vzniknout kavárna s cukrárnou a venkovním posezením. Své místo v programu letohrádku by měly mít i dílny pro děti.

Letohrádek, který je součástí zámeckého areálu, byl před rekonstrukcí zdevastován a nevyužíván. Při opravách se vyměnila například střešní krytina, podlahy a klenby. Obnovila se i štuková výzdoba a byla opravena kachlová kamna. Archeologové v něm našli soubor kachlů, na kterých je zobrazen motiv aliančního znaku rodu Žerotínů a Oppersdorfů z třetí čtvrtiny 17. století.
Zámek Velké Losiny postavil významný moravský rod Žerotínů. Pozdně renesanční stavba z konce 16. století nahradila zchátralou tvrz. Zámek je jednou z nejkrásnějších ukázek moravské renesanční architektury. Temnou stránkou zámku je, že v 17. století neblaze proslul čarodějnickými procesy. První zmínky o stavbě na území dnešního zámku sahají do období gotiky, kdy zde vnikla původně vodní tvrz. Na konci patnáctého století v roce 1496 se celé losinské panství dostalo do područí pánů ze Žerotína. Gotická tvrz brzy přestala vyhovovat nárokům šlechticů, a proto ji roku 1531 nechali přestavět v honosný renesanční zámek. Zámek Velké Losiny byl přestavěn a obklopen rozlehlým francouzským parkem v 17. století.
Během staletí prošel zámek ve Velkých Losinách četnými stavebními úpravami. Dnešní podobu zámku tvoří trojkřídlý areál s trojpodlažními arkádami. Osmiboká šestipodlažní věž se zámeckými hodinami je dominantou Losinkého zámku.

losiny


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jirka Urban: „Hrajeme třicet let! To je ta nejlepší věc, která se nám mohla přihodit!“

arakain jiri urban 200Přinášíme vám rozhovor s kytaristou skupiny Arakain Jirkou Urbanem, který zde ukázal jeho úžasný vztah k Arakainu a poodtjajnil plány do budoucnosti.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Co jste netušili o knihách?

co nevite o knihachNárodní knihovna připravila pro veřejnost cyklus přednášek na nejrůznější zajímavá témata. Ve středu 28. listopadu 2012 proběhne od od 17.00 v Zasedacím sále v 1. patře hlavní budovy NK ČR povídání na téma „Co...


Literatura

Meryl Streepová se představí v netradiční úloze

200litMeryl Streepová patří mezi nejlepší a nejtalentovanější herečky své generace. O jejím nesporném talentu každého přesvědčí také sbírka prestižních cen a nominací. Nejen hereckým umem si ale podmaňuje své obdivovatele.

...

Divadlo

Moravské divadlo Olomouc chystá premiéru Lišky B. v dramatizaci Miroslava Krobota

Liska200Jedním z vrcholů sezony Moravského divadla Olomouc bude 19. ledna 2024 premiéra inscenace Liška B. Jak známo, Těsnohlídkovy povídky o mladé lišce, které vycházely v novinách, zaujaly už před sto lety i věhlasného Leoše Janáčka, pro něhož se staly libre...

Film

Zac Efron se představuje v traileru drsného australského thrilleru ZLATO

zlato 200Uprostřed rozlehlé, jedinečné a nelítostné australské pouště se odehrává drsný thriller o chamtivosti, která dokáže zatemnit lidskou mysl. Jak daleko dokáží lidé zajít při cestě za nesmírným bohatstvím?

...