Nostický palác zve o státním svátku na Den otevřených dveří

Nostický palác zve o státním svátku na Den otevřených dveří

Tisk

palac200Den otevřených dveří chystá Ministerstvo kultury ČR na státní svátek; ve středu 28. září, se od 10 do 17 hodin pro zájemce otevřou brány malostranského Nostického paláce na Maltézském náměstí. Kromě prohlídky paláce čeká na návštěvníky pestrý program; v přízemí se představí třiadvacet příspěvkových organizací ministerstva kultury.                                                 

 

Raně barokní Nostický palác je považován za nejkrásnější sídlo ministerstva kultury na světě; návštěvníci v něm budou moci obdivovat nádherné reprezentační sály, které v současnosti slouží k předávání různých cen významným osobnostem, pořádání kulturních akcí, k přijímání významných návštěv a podobně. Bude možné nahlédnout i do pracovny ministra kultury, která je neobvyklá jak umístěním, tak architektonickým řešením. Přístupná bude obrazárna paláce s mnoha pozoruhodnými díly starých mistrů, nádherná kaple Nanebevzetí Panny Marie i slavná nostická knihovna, která čítá na 14 tisíc svazků. Program zpestří hudba různých žánrů.                                                                                                                                

palac01

Palác, který dal vystavět tehdejší nejvyšší kancléř Jan Hartwig z Nostitz v sobě skrývá unikátní knihovnu, kapli a obrazárnu. Palác není běžně přístupný, konají se zde však krátkodobé výstavy. Důležitou roli sehráli Nosticové i na poli kulturním. Byli mecenáši umění, podporovali například Wolfganga Amadea Mozarta, Josefa Dobrovského, nebo rodinu Mánesovu, která zde v přístavku měla dokonce i byt. Krátce na začátku osmnáctého století zde pobýval i Kryštof Dienzenhofer.                                                                                                                                      

Šlechtický rod Nosticů palác vlastnil až do roku 1945. Nyní zde má své sídlo Ministerstvo kultury. Palác bývá otevřen při Dnech otevřených dveří a u příležitosti významných dnů památkové péče a státních svátků. Vstup pro návštěvníky bude umožněn z vrátnice přes bezpečnostní rám.

 palac02

palac03

palac04


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nadační fond PRiorita: „Máme rádi filmy a myslíme si, že by bylo dobré, aby se na ně mohli dívat všichni.“

priorita rumlK rozhovoru jsme tentokrát přizvali pana Pavla Hronka z Nadačního fondu priorita. Tento nadační fond pomáhá neziskovým organizacím s médii a aktuálně se podílí na tvorbě audiokomentářů k filmům, o kterých se dozvíte více.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vertikální žaluzie rozhodně neperte doma v pračce! Prach na nich však skrývá zdravotní rizika, ale s těmi si poradí unikátní čistírna žaluzií Ačko

zaluzie ACKO cistirna zaluzie 200Cloní-li vaše okna žaluzie, jistě dříve nebo později narazíte na problém s jejich údržbou. Zejména textilní vertikální žaluzie jsou náchylné k zachytávání prachu, který na ně usedá a po...

Z archivu...


Literatura

Kdo z nich je vrah?

Hra na vrazdu perexPřed rokem se skupinka přátel sešla v nádherném cornwallském sídle, aby oslavila Lucasovu svatbu. Nakonec se však žádná svatba nekonala, protože pár hodin před obřadem se odehrála strašlivá tragédie.

Divadlo

Moravské divadlo Olomouc chystá premiéru Lišky B. v dramatizaci Miroslava Krobota

Liska200Jedním z vrcholů sezony Moravského divadla Olomouc bude 19. ledna 2024 premiéra inscenace Liška B. Jak známo, Těsnohlídkovy povídky o mladé lišce, které vycházely v novinách, zaujaly už před sto lety i věhlasného Leoše Janáčka, pro něhož se staly libre...

Film

Je to jen vítr aneb když hon na Romy nekončí

je to jen vitrPříběh filmu ´Je to jen vítr´ je založen na skutečném případu otřesných rasových útoků na místní romskou komunitu, který si před čtyřmi lety v Maďarsku vyžádal šest mrtvých včetně dvou malých dětí, a na zprávách, kt...