Hradozámecká noc klepe na dveře

Hradozámecká noc klepe na dveře

Tisk

hradozamecka noc200Již 7. ročník Hradozámecké noci se uskuteční na hradě Karlštejně a dalších šestadevadesáti památkách po celé České republice. Pořadatelem Hradozámecké noci je Národní památkový ústav ČR.

hradozamecka Noc 3

Hradozámecká noc, která letos proběhne ze soboty 27. na neděli 28. srpna, představuje památky v netradiční době a s netradičním programem jako místa neustále živá, na něž má smysl se vracet. Kulturní program je různorodý - od nočních prohlídek (respektive prohlídek v netradičním osvětlení) přes divadelní představení a hudební vystoupení až po komponované programy. Hlavní program letošního sedmého ročníku Hradozámecké noci chystá na sobotu 27. srpna hrad Karlštejn, ovšem kostýmovanými prohlídkami, divadelními představeními, koncerty, rytířskými kláními či ohnivými show ožije v noci ze soboty na neděli na devět desítek památek po celé republice.

hradozamecka noc 1

Od sobotního večera do ranních hodin v neděli otevře své brány všem příznovcům hradů a zámků množství státních i soukromých památkových objektů. Pro návštěvníky budou připraveny noční prohlídky, divadelní představení, happeningy, koncerty, a mnoho dalších kulturních akcí. Šlechtická sídla se návštěvníkům představí v netradičních dobách (třeba o půlnoci) a s netradičním programem jako místa kypřící životem, na které má smysl se vracet. V zámeckých kuchyních ochutnáte dobové laskominy, podíváte se do míst, kam se obvykle návštěvníci nedostanou, anebo si projdete zámek s baterkou a vyslechnete příběhy, ze kterých minulým generacím vstávaly vlasy hrůzou na hlavě.


hradozamecka Noc 2

Hradozámecká noc v krajích

PRAHA: Chvalský zámek, zámek Slovanka, Zahrady pod Pražským hradem.

STŘEDOČESKÝ KRAJ: zámek Březnice, hrad Český Štenberg, zámek Dobříš, zámek Hořovice, hrad Karlštejn, zámek Konopiště, hrad Krakovec, hrad Křivoklád, zámek Loučeň, zámek Mníchovo Hradiště, zámek Mníšek pod Brdy, zámek Nelahozeves, zámek Radim, klášter Sázava, zámek Stránov, hrad Točník, zámek Zruč nad Sázavou, zámek Žleby.

JIHOMORAVSKÝ KRAJ: zámek Červená Lhota, zámek Dačice, zámek Hluboká nad Vltavou, hrad a zámek Jindřichův Hradec, zámek Kratochvíle, hrad Landštejn, zámek Mitrowicz, hrad Nové Hrady, hrad Rožmberk, klášter Zlatá Koruna.

PLZEŇSKÝ KRAJ: hrad a zámek Horšovský Týn, klášter Kladruby, hrad Švihov, Tachovský zámek, hrad Velhartice.

KARLOVARSKÝ KRAJ: hrad a zámek Bečov nad Teplou, zámek Kynžvart.

ÚSTECKÝ KRAJ: zámek Benešov nad Ploučnicí, zámek Duchcov, hrad Házmburg, zámek Jezeří, zámek Krásný Dvůr, zámek Libochovice, zámek Ploskovice, zámek Stekník, zámek Velké Březno.

LIBERECKÝ KRAJ: hrad Bezděz, zámek Frýdlant, hrad Grabštejn, zámek Hrubý Rohozec, hrad Valdštejn, zámek Zákupy.

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: klášter Broumov, zámek Častolovice, zámek Humprecht, zámek Karlova Koruna, hrad Kost, zámek Opočno, hrad Potštejn, hrad a zámek Staré Hrady,

PARDUBICKÝ KRAJ: zámek Choltice, zámek Kladruby nad Labem, hrad Kunětická hora, zámek Litomyšl, Nový zámek u Lanškrouna, zámek Slatiňany.

KRAJ VYSOČINA: zámek Náměsť nad Oslavou, hrad Orlík nad Humpolcem, hrad Roštejn, zámek Světlá nad Sázavou, zámek Telč, kostel sv. Víta v Zahrádce.

JIHOMORAVSKÝ KRAJ: zámek Bučovice, Jurkovičova vila, vila Löw-Beer, zámek Lysice


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Karlovy Vary

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Chlastací hry a léčení kocoviny

chlastaci hry 200Šli jste někdy na nějakou party s obavami, zda tam nebude nuda? Nebo jste došli do bodu, kdy jste si chtěli zahrát nějakou hru, při které by šlo popíjet alkohol a neměli jste žádný dobrý nápad ani inspiraci? Pak je pro vás určena malá p...

Z archivu...


Literatura

Ďábel je taky jenom člověk

Dabel je clovek perex
Představte si, že máte před sebou dílo člověka, který psaní miluje a je tak trochu kancelářský nomád, tu pracuje doma, tu někde ve sdílené kanceláři a všude s sebou nosí psychoterapeuta Jakoba Jakobiho a jeho smlouvu s ď...

Divadlo

Máma říkala, že bych neměla: divadelní hit pro matky i dcery ve Vršovickém divadle MANA

mama rikala 200Říkáte si, že svoje dítě vychováte úplně jinak než vaši rodiče? Máte starosti s dětmi? A také vám máma říkala, co by se mělo nebo nemělo? I o tom je nová hra o rodinných vztazích Máma říkala, že bych neměla uznávané anglické autorky Char...

Film

Seznamte se se Soňou Červenou

cervena200Soňa Červená - operní pěvkyně, herečka, světoběžník – usměvavá drobná žena, která ustála neskutečné životní zvraty a přesto je optimistka, která se na něco pořád těší. Pokud jste ještě neměli možnost se s paní Soňou seznámit, neváhejte, budete okouzl...