Nová prohlídková trasa v Benešově nad Ploučnicí

Nová prohlídková trasa v Benešově nad Ploučnicí

Tisk

benesov 200Komplex na zámku v Benešově nad Ploučnicí čítá sedm zámeckých budov, z nichž tři jsou nyní zpřístupněny veřejnosti. Wolfův palác, který je jednou ze sedmi budov zámeckého komplexu, je po dlouhých letech kompletně přístupný veřejnosti. Nyní se návštěvníkům otevřelo i druhé patro paláce. Zájemci se mohou těšit na expozici s  loveckou tématikou. Clary-Aldringenové, jedni z majitelů Dolního zámku, se oddávali na benešovském panství loveckým kratochvílím. Jako zázemí jim sloužil právě benešovský zámek.

Zámecký komplex v Benešově nad Ploučnicítvoří dohromady sedm zámeckých budov; tři z nich jsou nyní zpřístupněny veřejnosti. V ostatních budovách sídlí správa zámku, obřadní místnost a divadelní sál. Na rekonstrukci ještě čeká Konojedský dům.

V Benešově nad Ploučnicí se dochoval velmi významný komplex dvou oddělených samostatných zámeckých celků - Horního a Dolního zámku, k nimž patří i třetí doklad jedinečné renesanční architektury, přilehlý farní kostel Narození Panny Marie.

benesov1

S fenoménem "saské renesance" na Benešovsku, Českokamenicku, Děčínsku a Ústecku je neoddělitelně spojen šlechtický rod Salhausenů, který k nám přišel z Míšně v roce 1515 a byl přijat mezi českou šlechtu.

Jedinečnou renesanční podobu zámeckých objektů doplňují zdejší expozice dobového nábytku, porcelánu, zbraní, obrazů, grafik i uměleckých řemesel, dokumentující život drobné šlechty na panském sídle v 16. a 17. století.

benesov2
Benešovské zámky jsou veřejnosti přístupny denně, včetně pondělí.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

4. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

4 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Pardubický Mázhaus představuje vládce druhohor

200ostGalerie Mázhaus připravila především pro dětského návštěvníka unikátní výlet do druhohor za dinosaury. Ve sklepních prostorech bývalé městské šatlavy mohou nyní všichni milovníci prehistorických potvůrek spatřit výstavu nazvanou jednoduše Dinosauři.

...

Z archivu...


Literatura

Věčná otázka, jedna odpověď: Proč Bůh dopouští zlo

Proc BUH perex„Rozvaž a svaž“ je psáno ve starých spisech, Ve svém životě musíme nejprve rozlišit a prožít rozložení a oddělení a teprve pak se nám může podařit ono velké dílo sloučení protikladů. Člověk nejprve musí sestoupit hluboko do polarity mate...

Divadlo

Palmovka přežila. Svou scénu otevře veřejnosti premiérou o Stalinovi.

palmo200Od dob ničivých povodní v roce 2013, proběhla v Divadle pod Palmovkou rozsáhlá rekonstrukce vnitřních prostor budovy  spolu s výměnou vedení a ostatního personálu. Jen díky vstřícnosti a pochopení dalších divadelních scén se podařilo částečný chod divad...

Film

Historické sci-fi: Zítra vstanu a opařím se čajem

altFilm Zítra vstanu a opařím se čajem (1977) se odehrává v nedaleké budoucnosti, kdy se lidem povedlo zvládnout cestování časem. Od jisté doby se odlétá na turistické výlety do starověkého Egypta nebo třeba na prohlídky druhohor a dinosaurů.