Vyplatí se ve světě obchodu tahat za provázky, jako to dělá lord Varys nebo Malíček?

Vyplatí se ve světě obchodu tahat za provázky, jako to dělá lord Varys nebo Malíček?

Tisk

got 200Hra o trůny je obrovským fenoménem posledních let, kdy knižní příběhy dostaly televizní podobu. Dotýká se i těch, kteří seriál nesledují, protože nadšenců je všude okolo spousta. I já jsem nakonec podlehla a konečně rozumím tomu, odkud vane ta všudypřítomná přicházející zima.

 

Nedávno jsme představovali knižní kuchařku, která je inspirovaná popisy v knihách George R. R. Martina, dnes tu pro změnu máme publikaci, která na příkladu postav a vztahů v seriálu popisuje obchodní a pracovní vztahy. Pokud příběh vůbec neznáte, asi se v příkladech poměrně rychle ztratíte a nebudete tomu ani za mák rozumět.
Kniha je rozdělená do třiceti krátkých kapitol, které vystihují určitý rys chování v obchodním a pracovním světě a každá z nich je uvedena konkrétním citátem z Hry o trůny vystihujícím popisovaný jev. Autoři například připomínají, že city do obchodu nepatří (že Jone Sněhu a Ygritte), jak je nutná delegace a dodržení daného slova, nebo jak jít správně na networking.
Petyr Baelish: „Takhle to umím, takový jsem, a jenom když si připustíme, jací jsme, můžeme dostat to, co chceme.“
Bylo by naivní myslet si, že byste se díky této útlé knížky stali obchodními magnáty, ale určitě slouží pro ty, co už jsou v pracovním běhu jako připomenutí důležitých zásad, a pro úplné nováčky jako startovací můstek se zásadními informacemi o tom, na co je třeba si dávat pozor a co mít na paměti. Příklady nejsou ale uvedeny pouze na příběhu událostí ze Hry o trůny, ale i z běžných a současných podniků.
Zaznamenala jsem ale jednu nesrovnalost – Bran se v této knize objevuje jako nejmladší syn Neda Starka – ale jak víme, jeho nejmladším synem je Rickon.
Publikace je napsaná velmi čtivou formou, autoři vše vyjadřují dost jasně a přímočaře bez zbytečné omáčky. Jedná se opět o zajímavý nápad, jak přemýšlet o světově známém příběhu a fanoušci dostanou do sbírky další netradiční upomínku.

got

Recenze na kuchařku inspirovanou seriálem najdete zde: http://kultura21.cz/ostatni/14390-hra-o-truny-kucharka
Hra o trůny ve světě podnikání
Autor: Rebecca Clare a Tim Phillips
Žánr: ekonomická literatura
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2016
Počet stran: 136
Hodnocení: 85 %
Zdroj foto: http://www.kosmas.cz/
http://www.knihyomega.cz/eshop-hra-o-truny-ve-svete-podnikani.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Matěj Homola: „S fanynkami jsme měli vždy krásné a kolikrát nadstandardní vztahy. Nerad bych zabíhal do detailů, toto tajemství si střeží každá kapela.“

wohnout homola200Kdo by neznal kapelu Wohnout. Energičtí kluci s výraznými texty a rychlou rytmickou muzikou. Když je slyšíte hrát live, tak vaše nohy zkrátka nezůstanou v klidu a než se nadějete, skáčete jak střelení. Vy si teď můžet...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Startují přihlášky do prestižního ocenění v udržitelnosti. Ceny SDGs letos přináší zásadní novinky

ceny sdgs 200Asociace společenské odpovědnosti ve spolupráci s partnery symbolicky na Den Země spouští již šestý ročník Cen SDGs, které představují unikátní ocenění za naplňování Cílů udržitelného rozvoje (tzv. SDGs) od OSN v Česku. Letošní ročník přinese ce...

Z archivu...


Literatura

Kniha matematiky

kniha matematiky200Velké ideje jednoduše vysvětlené – tak nás láká obrázek na encyklopedické publikaci Kniha matematiky, která vyšla v listopadu pod hlavičkou nakladatelství Universum v jejich geniální sérii Kniha vědy.

Divadlo

Hezky německy?

200divPřed několika dny skončil 18. ročník Pražského divadelního festivalu německého jazyka. Je tedy čas probrat se dojmy a pokusit se o shrnutí. Můj nejsilnější pocit je podobný hořké pachuti na jazyku – nějak mi to prostě nesedlo. Jsou takové divadelní festiva...

Film

Kozímu příběhu nepomohl ani sýr

kozi pribeh se syremPřed čtyřmi roky natočil Jan Tománek Kozí příběh - pověsti ze staré Prahy a kolem nerozlučných protagonistů, Kuby a jeho mluvící kozy (ale nikoli tak užvaněné jako osel ve Shrekovi), rozvinul napínavé ...