Krvavá britská detektivka v severském duchu

Krvavá britská detektivka v severském duchu

Tisk

cervena lucerna 200Již třetí příběh o komisařce Katie Maguirové vypustil do světa britský spisovatel Graham Masterton. Pod názvem Červená lucerna se skrývá příběh o prostituci, který zanechá temnou skvrnu na vaší duši.

 

Naše stará známá komisařka se snaží zamezit zneužívání mladých dívek, které jsou nuceny k prostituci. Mnohdy je pasáci přivezou z dalekých zemí za vidinou velkého výdělku v barech. Ovšem na místě musí splatit tuto cestu a další náklady svým vlastním tělem. Největším místním bossem v tomto byznysu je Michael Gerrety, kterého policie nemůže dostat za mříže.
Jednoho dne je ovšem nalezen mrtvý muž, jemuž někdo znetvořil tvář k nepoznání a uříznul obě ruce. Na vyšetřování tohoto zločinu se začne podílet i samotná komisařka Maguirová. Brzy zjistí, že obětí je jeden z pasáků Gerretyho. A rozhodně ne poslední. Jednalo se sice o špatného člověka, ale opravdu si zasloužil takto drsnou smrt? A má někdo právo vykonávat spravedlnost tímto způsobem.
Od prvního dílu série mě tento spisovatel přesvědčuje, že umí napsat kvalitní detektivku se vším všudy. Jeho knihy rozhodně nejsou pro slabé povahy, což dokazuje i Červená lucerna. Ústředním tématem je tentokrát již zmíněná prostituce. Nečekejte ovšem žádné erotické scény, jedná se pouze o prostředí k vraždám.
I tentokrát se můžete těšit na opravdu brutální scény a takřka popravy. Krev poteče proudem, vzduchem budou létat končetiny a hlavy budou rozmašírovány na padrť. Autor se v popisech samotných vražd opravdu vyžívá a dokáže je popsat s až strašidelnou realističností. Obětí se v knize vyskytuje poměrně dost, vlastně umře většina záporáků. Jednotlivé mordy nejdříve sleduje čtenář v přímém přenosu a další podrobnosti se dozví i po příchodu kriminalistů na místo činu. Jedná se opravdu o chuťovky, takže před čtením určitě neobědvejte. Někomu možná může otevřená brutalita vadit, ale s tím musí u tohoto autora počítat.
Samozřejmostí je i pohled do soukromého života Katie. Po celou dobu sledujeme její vztahy a jejich rozpady. V tomto ohledu se opět můžete těšit na dramatické chvilky, protože policejní komisařka to prostě nemá v lásce úplně jednoduché.
Ale vraťme se k samotné detektivní části. Hlavní dějová linka má příjemný spád a prakticky se v ní nenacházejí hluchá místa. Je to způsobeno i častým vražděním a rychlým vyšetřováním. Vedle samotného pátrání po vrahovi se čtenář podívá i do pozadí samotného kšeftu s holkami, aby celou záležitost lépe pochopil.
Jedinou věcí, která mi trochu chybí, jsou výraznější zvraty. Od začátku do konce směřuje děj přímým směrem, ale nedočká se přílišných odboček. Nedočkáte se prostě okamžiků, kdy budete valit bulvy, co se vlastně děje. Vrah se prostě na konci vyloupne a nebude mít žádného podezřelého konkurenta. Veškeré okolnosti jsou zjišťovány postupným vyšetřováním.
Série Grahama Mastertona s komisařkou Katie Maguirovou v hlavní roli si získala pevnou pozici na poli drsné krimi. Nemá příliš blízko k té klasické britské, rozhodně to není další Agatha Christie. Naopak daleko blíže má k severské detektivce, která je stále hodně populární. I Červená lucerna je poskládána na stejných základech jako předchozí díly. Obsahuje velké množství brutálních vražd, ale zároveň se zaměřuje i na osobní milostný život hlavní postavy. Jestliže se vám líbili Bílé kosti a Rozbití andělé, neváhejte ani s pořízením této knihy. Určitě nebudete zklamáni.

cervena lucerna

Název: Červená lucerna/Red light
Autor: Graham Masterton
Žánr: detektivka
Nakladatelství: Host
Roky vydání: 2016
Počet stran: 480
Hodnocení: 80 %

www.nakladatelstvi.hostbrno.cz

(Foto: http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/krimi/cervena-lucerna-1155)

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Autoři Varování – Ilona Fryčová a Tomáš Kříkava – se vyzpovídali navzájem

Varovani 200Koncem srpna vyjde druhá knížka nevidomé spisovatelce Iloně Fryčové. Její Varování – sedm povídek, v nich dětem pomáhá sedm dobrých duchů – ilustroval spolužák z Literární akademie Josefa Škvoreckého, spisovatel...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Strava jako životní styl = RAW pro začátečníky


raw200Chtěli byste po Vánocích zkusit něco nového a detoxikovat své tělo i duši: Právě pro vás nakladatelství Noxi připravilo šikovnou příručku Raw pro začátečníky, kde se dozvíte vše o syrové stravě. Samozřejmě nesmějí chybět ani lákavě vypadající recepty č...


Literatura

Psí park. Příběh Ukrajinky Olenky, kterou potřeba změnit svět zavede na scestí

Psi park perexByznys s dárcovstvím vajíček je velké téma, kterému se věnuje román finské spisovatelky Sofi Oksanen Psí park. Téma je ale jen prostředníkem, je to především příběh o vykořisťování žen, ženské síle, touze po lepším světě v kombinaci ...

Divadlo

Švandovo divadlo pořádá Den otevřených dveří: nabídne prohlídky, pátrání po ukradeném předmětu i večerní show před budovou

svandovo divadlo 200Oblíbený Den otevřených dveří s prohlídkami pro veřejnost chystá v úterý 8. září pražské Švandovo divadlo. Divadlem a jeho zákulisím provedou zájemce například herečky Bohdana Pavlíková, Natálie Řehořová, Marie Štípková, herec O...

Film

První opravdová česká fantasy pohádka nemá na domácí půdě konkurenci

princezna zakleta v case200Českým filmovým pohádkám neodzvonilo! Princezna zakletá v čase dvaatřicetiletého režiséra Petra Kubíka je toho jasným důkazem. Řadí se k tomu nejlepšímu, co současná domácí tvorba může nabídnout. Co je však podstatn...