Co nového na památkách NPÚ v červnu a v červenci

Co nového na památkách NPÚ v červnu a v červenci

Tisk

Přestože je rok 2016 zasvěcen v prvé řadě Karlu IV., a NPÚ si projektem Lucemburský rok připomíná jeho rod a dobu, na hradech, zámcích a ostatních památkách ve správě NPÚ se toho děje mnohem víc; moravské hrady a zámky rozezní Concentus Moraviae, XXI. mezinárodní hudební festival 13 měst, řada památek se zapojí do Noci kostelů nebo Víkendu otevřených zahrad, otevře nové výstavy či uspořádá zajímavé programy.

Lucemburský rok
Už 1. června otevře hrad Křivoklát výstavu Bible Václava IV. a zahájí noční prohlídky Lucemburkové na Křivoklátu.
11. června bude hrad Zvíkov hostit další kolo komponovaného zážitkového programu Na cestách s Karlem IV.
5. července oživí hrad Landštejn Slavnost setkání Karla IV. s Vilémem z Landštejna.

npu2

Concentus Moraviae – cyklus koncertů na moravských hradech a zámcích
3. června zámek Náměšť nad Oslavou
7. června zámek Rájec nad Svitavou
13. června koncert Národního památkového ústavu na Pernštejně
14. června zazní koncert na zámku Náměšť nad Oslavou
14. června potěší hudba návštěvníky zámku Lysice.


10. června na Noc kostelů
Noc kostelů otevře v netradiční hodinu vrata zámku Horšovský Týn, hradu Švihov, kde budou na nádvoří odlévat zvon pro hradní kapli, hradů Landštejn a Bouzov, který zpřístupní bezplatně hradní kapli, hrad a zámku Bečov, ale také zámků Valeč, Stekník, Velké Březno a kláštera Sázava.

npu1

Víkend otevřených zahrad 11. a12. června
Květná zahrada v Kroměříži nabídne při této příležitosti komentované prohlídky, zahradní hernu a výtvarné dílničky a zážitkový program pro malé i velké Hrajeme si v Libosadu, výstavu zahradních plánů, vystoupení šermířského souboru Cruentus. Zúčastní se však také zámek Stekník, zámky Velké Březno, Veltrusy, Hořovice, Mníšek pod Brdy, Kynžvart, Valeč, Krásný Dvůr, Libochovice, klášter Sázava a Zahrady pod Pražským Hradem.

Výstavy
1. června, při příležitosti 100. výročí úmrtí císaře Františka Josefa I., otevře zámek Zákupy novou prohlídkovou trasu B s hostinskými pokoji.
11. červen věnuje Veselý Kopec (součást Souboru lidových staveb Vysočina) řemeslníkům pracujícím se železem během programu Z kovu zrozené. Téhož dne zavládne na zámku Třeboň Rožmberské veselí.
17. června otevře zámek Rájec nad Svitavou celosezónní výstavu Hugo Franz Salm, průkopník průmyslové revoluce (1776 – 1836), věnovanou osobnosti železářského magnáta, mecenáše, sběratele a lidumila.
Vítání léta nebo oslavy slunovratu chystají 24. června na hradě Grabštejn, 25. června na zámku Červené poříčí a také na zámku Hrádek u Nechanic.
Od 1. července do konce října bude na zámku Nebílovy otevřená výstava Historické kostýmy.

www.npu.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejvíc si odpočinu při dlouhé koupeli ve vaně, říká básník Robert Wudy

robert200Je sympatický a sečtělý, ale také píše básně a organizuje akce v Knihovně na Vinohradech, kde pracuje. Přitom jeho zájmy jsou poměrně široké, což dost možná napoví i následující rozhovor. Má také zajímavé a zvláštní jméno – Robert Wudy. Určitě o něm ješ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Nepřestávejte se usmívat! Obzvlášť v dnešní době!

smybox 200Určitě si ještě vzpomínáte na to, jaká byla na večírcích, svatbách a jiných party zábava u fotokoutku. Fotky jste si mohli odnést a přilepit na památku třeba na ledničku. Teď když se na ně podíváme, tak nás úplně jímá nostalgie, a přitom na fotokou...


Literatura

Detektivka od novináře nemusí být vždy sázkou na jistotu

cisti 200Nakladatelství Bizbooks vydalo dle jejich slov „drsnou detektivku z prostředí české politiky od ostříleného investigativního novináře“. Jedná se o knihu Čistí od Janka Kroupy.

 

...

Divadlo

Mirotické setkání loutek a hudby na ostrově u Dolejšího mlýna

miroticke setkani hudby a loutekChcete zpestřit prázdniny dětem i sobě? Přijeďte tedy v srpnu do Mirotic!  Od 9. do 11.srpna se zde totiž koná divadelní a hudební festival pro malé i velké: Mirotické setkání loutek a hudby

Film

Český lev rozdá filmařům ceny už příští sobotu

Cesky Lev perexNositelům 29. výročních cen České filmové a televizní akademie (ČFTA) předají již 5. března v Rudolfinu České lvy přední osobnosti českého filmu. Budou mezi nimi nejen herečky a herci, jako například Jana Plodková, Dagmar Havlová, Jiří L...