Biela sobota – z tmy do svetla

Biela sobota – z tmy do svetla

Tisk

biela200„Toto je noc, v ktorej jas ohnivého stĺpa rozohnal temnoty hriechu.“ Biela sobota je oslavou toho, čo bolo predpovedané. Reálne sa v sobotu v Písme nedialo nič. No čo uznáva kresťanská tradícia je, že v týchto večerných chvíľach sa už završovali tzv. dejiny spásy. Počas dňa sa veriaci klaňajú Kristovi v hrobe, po západe Slnka sa ale začnú odohrávať najkrajšie bohoslužby celého roka.

 

Vychádzajúc z rozhovoru, ktoré sa vedú na Golgote pri krížoch, prvým obyvateľom nebeského kráľovstva sa sáva zločinec, ktorý bol odsúdený, ale pri posledných chvíľach svojho žitia vyzná, že verí v Ježišovo kráľovstvo a božský pôvod. Za týmto zločincom do neba prichádzajú všetky postavy doteraz čakajúce v predpeklí. Kresťania totiž veria, že keď v nedeľné ráno učeníci našli hrob prázdny, Kristus ako predpovedal odišiel do pekla, aby vyslobodil starozákonné postavy. Nebo sa totiž otvára až Kristovou obetou.

Kresťanské slávenie Bielej soboty začína premenením v  temný chrám bez akéhokoľvek zdroja svetla. Chrám ponorený do tmy je symbolickým stavom našej duše bez Boha, stavom pred spásou. Následne sa prinesie slávnostná svieca – paškál. Paškál je sviecou s 5 vsadenými hrotmi a písmenami gréckej abecedy – alfou a omegou. Je to znova symbol Kristových rán na kríži a tiež zosobnením Krista ako začiatku a konca všetkého.  Paškál do svetla prinesie svetlo, ktoré si veriaci odpália. Vzniká tak krásna záplava svetla sviečok.

alt

Počas omše sa tiež obnovujú krstné sľuby, kresťan sa tak prihlási k článkom svojej viery. Na tento sviatok sa vo farských kostoloch uskutočňuje krst pre osoby, ktoré v predchádzajúcom roku podstúpili prípravu a v tento deň sa stávajú členmi Cirkvi.

Po predošlých tichých dňoch sa v sobotu rozoznie orgán i zvony a celá bohoslužba sa nesie v slávnostnom duchu plnom spevu a svetla. V niektorých mestách sa okolo kostolov robia menšie sprievody na zvestovanie radosti celému mestu.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Miluju jaro a podzim,“ prozradila nám spisovatelka Alena Jakoubková

alena jakoubkova 200Léto je v plném proudu, slunce pálí o sto šest, na mnohé se přilepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“). Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod slunečními paprsky? Nebo jen dobí...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Věčný kalendář? Proč ne?

200ostTak nějak mi je každý rok líto vyhazovat mezi vánočními svátky kalendář a vlastně ani nevím proč. Snad nostalgie. A tak je takový věčný kalendář, který můžete používat dokola rok co rok, docela dobrým nápadem. Jeho autorkou je navíc Louise L. Hay (nar. 196...


Literatura

Hravou formou na angličtinu pro děti

anglictina 200Děti, rodiče i učitelé se začátkem nového školního roku jistě uvítají Praktickou angličtinu pro děti s výstižným podtitulem Aby se rychle rozmluvily, kterou pro nás připravilo nakladatelství Portál. Zábavnou formou nás provede každodenními si...

Divadlo

Kniha džunglí ožívá na prknech Divadla Kalich

200divSlavný příběh Rudyarda Kiplinga o lidském mláděti Mauglím, kterého vychovala džungle, se stal dobrým tahem a námětem pro muzikálovou verzi, kterou do hudební podoby přepracovali Ondřej Soukup a Gabriela Osvaldová.

...

Film

Opět k nám dorazily Dny evropského filmu

evropsky film200Už po dvacáté se konají Dny evropského filmu, tentokrát kromě Prahy proniknuvší ještě do Brna, Hradce Králové, Ostravy, Jablonce nad Nisou a Uherského Hradiště. Organizátoři s podporou řady velvyslanectví a kulturních in...