Naše fotoreportáž: Horskou železnicí na Pöstlingberg

Naše fotoreportáž: Horskou železnicí na Pöstlingberg

Tisk

Linz200Návštěva Pöstlingbergu, vrcholu nad hornorakouským městem Linz, nadchne snad každého. Po jízdě historickou horskou železnicí na kopec Pöstlingberg je to jen několik kroků k poutní bazilice, výhledové plošině a k jeskynní dráze Grottenbahn. Zdejší říší trpaslíků vozí  návštěvníky dračí expres.

 

V polovině tratě, kterou projíždí horská tramvaj na Pöstlingberg, se nachází linecká zoologická zahrada. Je otevřena celoročně a lze v ní spatřit přes 130 různých chovaných druhů. Součástí jsou také výběhy, které nabízejí bezprostřední kontakt se zvířaty.                  

Linz4

                                    

Pöstlingbergská horská železnice                                                                                                                   

Již více než 100 let okouzluje zdejší horská železnice svou neobvyklou drážní linií návštěvníky z celého světa. Zprovoznění nové pöstlingergské horské železnice umožnilo přímé spojení mezi hlavním náměstím a Pöstlingbergem. Trať patří k významným technickým památkám. Pohodlné cestování nabízejí nízkopodlažní nové vozy. Milovníci nostalgie mohou využít příležitostné jízdy v renovovaných původních vagonech. V cíli si mohou návštěvníci vychutnat  působivý pohled na město. Délku pöstlingbergské horské železnice o 4,14 km s výškovým převýšením 255 metrů překoná horská tramvaj zhruba za 20 minut. Rozchod kolejí byl po rekonstrukci zredukován z 1000 mm na 900 mm. To umožnilo bezproblémové zařazení této železnice do městské tramvajové sítě a prodloužení její dráhy až na hlavní náměstí.  Tato linecká kuriozita je nejstrmější adhezní dráhou světa. Průměrná rychlost tramvajové soupravy je 12 km//h. Na trati nechybí hluboké zářezy ani vysoké náspy. Zdejší dráha sice byla otevřena už v roce 1898, ale mnoho se tu od té doby nezměnilo. Původní vzhled si zachovala dolní i horní hrázděná stanice. Na trati je 7 zastávek se třemi výhybnami; dnes se však používá pouze jedna. Tramvaje se zde potkávají zhruba v polovině úseku.

Linz3

 

Poutní bazilika                                                                                                                                            

V nejvyšším bodě Pöstlingbergu stojí už z dálky viditelný farní kostel a poutní bazilika Sedmibolestné Panny Marie. K pöstlingbergskému kostelu, který byl postaven v roce 1748, vystoupají návštěvníci po schodech, začínajících u výhledové plošiny. Díky své mimořádné poloze je pöstlingbergský kostel oblíbeným místem.                                                                                        

Jeskynní dráha Grottenbahn                                                                                                               

Nachází se v bývalé pevnostní věži na Pöstlingbergu a proveze malé i velké návštěvníky po pestře osvětleném pohádkovém světě. V podzemí je instalováno věrohodné ztvárnění lineckého hlavního náměstí z přelomu 19. a 20. století. V postranních uličkách jsou k vidění scenérie ze známých pohádek. Do pohádkového světa vede i výtah pro handicapované.       

 

Linecká zoologická zahrada                                                                                                                

Zahrada představuje více než 600 zvířat. V polovině cesty na Pöstlingberg jsou v linecké zoologické zahradě k vidění savci, ptáci a mnohé další druhy zvířat. Velkoplošné voliéry a další plochy ve venkovním prostoru nabízejí návštěvníkům možnost blízkého kontaktu se zvířaty.

Foto autor
Tourist Information Linz, www.linz.at

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Chilližrout Jan Bruncko: „Jistý pocit „spolutrpitelství“, převažoval nad rivalitou“

chillizrout 200Pomalu, ale jistě se blíží festival milovníků pálivého Chillibraní, jehož součástí je i mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivého. Právě této soutěže se už dvakrát účastnil pan Jan „Konrád“ Brunc...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nejnapínavější experimenty pro děti

nejnap200A pozor: tak tohle je přesně to, co docela jistě zabaví každé zvědavé a zvídavé dítko - Nejnapínavější experimenty pro děti. Rodiče, žádné strachy! Jedná se sice o vzrušující a zábavné, avšak zcela bezpečné pokusy.

...

Literatura

Agatha Christie: Poslední seance: Příběhy s kapkou nadpřirozena

posledni-seanceMáte rádi Hercula Poirota? Detektivní příběhy od Agathy Christie? Pak je tato knížka určená přímo pro vás! Soubor povídek královny zločinu Agathy Christie s názvem Poslední seance aneb Příběhy s kapkou nadpřirozena vydalo nakladatelství Eurom...

Divadlo

Fifty aneb Když je trojka životním snem

fifty 200Představení Fifty Dejvického divadla bylo vrcholem čtvrtého dne zlínského divadelního festivalu Setkání Stretnutie, jehož cílem je upozornit na aktivní vztahy českých a slovenských divadel a divadelníků a ukázat výsledky jejich spolupráce.

...

Film

Velký: Hanks se stal přes noc dospělým s duší dítěte

velky tom hanksTom Hanks natáčí filmy už vážně dlouho. V rodinné komedii Velký (1988) je ještě v kůži naivního mládence a jen těžko by se hodil na něco jiného. Nejistý a trošku zmatený kukuč nemá hlavní hrdina náhodo...