Ochutnejte pokrmy, na kterých si pochutnával i Leonardo da Vinci

Ochutnejte pokrmy, na kterých si pochutnával i Leonardo da Vinci

Tisk

kucharka perexZdravá strava a životní styl je už delší dobou trend, ke kterému se přidává stále více lidí. Možná se dočkáme i toho, že tento způsob života nebude výjimečným, ale naprosto běžným. V představované kuchařce najdete stovku receptů, které sesbírala Academia Barilla, která má za úkol zachovávat tradiční italské recepty a propagovat je ve světě.

 


Hned v úvodu se můžeme dozvědět, že vegetariánství je v Itálii oblíbené už dlouhá staletí. Vždyť mezi nejslavnější osobnosti z historie, které se vzdaly masa, patří třeba Pythagoras, Seneca nebo Leonardo da Vinci.
Italská kuchařka je rozdělena do tradičních kapitol – předkrmy, polévky, hlavní jídla, dezerty. Zvlášť jsou zde pokrmy z těstovin a rýže. Pro jazykové fanoušky jsou zde uvedeny nejen české názvy, ale můžete se potěšit i originální italštinou. Některé z receptů jsou ještě doplněny informacemi z historie (např. jak se časem vyvíjely dnes velmi oblíbené gnocchi) nebo tipem od kuchařů, jak jídlo vylepšit.
Potraviny, ze kterých se připraví a uvaří většina pokrmů, jsou samozřejmě těstoviny, dále pak rajčata (klasická, cherry, sušená…), lilek, cukety, vejce, nesmí chybět panenský olivový olej a bazalka. Můžete ale narazit i na v Česku méně tradiční zeleninu, jako je artyčok nebo fenykl. Pro mě úplnou novinkou bylo objevení zeleniny rapini, která je vzhledem podobná špenátu. Znáte ji? Ochutnali jste ji? Podělte se s námi v komentářích.
Jak možná víte, Italové se zaměřují ve svých pokrmech na jednotlivé chutě, české chlebíčky jsou pro ně kulinářskou záhadou. Co mě obzvlášť zaujalo, jsou smažené cuketové květy, které se dají připravit jak na slano, tak i na sladko.  I přesto, že je kuchařka pojmenovaná jako vegetariánská, najdou si tu své i vegani a celiaci, mohou si pochutnat třeba na netradičním salátu z růžového grepu a špenátu s vlašskými ořechy nebo cizrnové chlebové placce. Jistě jste už slyšeli a v lepším případě i ochutnali čokoládové suflé, a v této kuchařce najdete recept na parmazánové suflé.

kucharka


Kuchařka ukazuje, že italská kuchyně nejsou jen těstoviny, pizza nebo focaccia („fokáča“), ale je toho ještě mnoho, co může český gurmán ochutnat. Tak zavázat zástěry, hrnce na sporák a hurá do toho!


Vegetariánská středomořská kuchařka - 100 originálních italských receptů/Vegetarian Mediterranean Style
Autor: Kolektiv autorů
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2015
Počet stran: 240
Hodnocení: 80 %                 

Zdroj foto: www.kosmas.cz


http://www.kniha.cz/vegetarianska-stredomorska-kucharka/d-312696/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na ostrově Komodo jsem objevila mladého výtvarníka…

sperk200V minulých dnech mne na jedné módní přehlídce zaujaly šperky. Jistě jsem nebyla sama. Okouzlily mě zvláštním nápadem, zpracováním. Oslovila jsem proto majitelku pražského butiku Details Alenu Zemanovou, která tuto módní přehlídku uspořádala…

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Chcete znát svou budoucnost?

tarotMnozí lidé jsou zapřisáhlými odpůrci nahlížení do budoucnosti. Považují to za hazardování s osudem, popř. si myslí, že je to v rozporu s vírou v Boha. Jenže já si myslím, že je to jen otázka úhlu pohledu. Vždyť různé metody věštění budoucnosti jsou vpodsta...

Z archivu...


Literatura

Průplavy ke svobodě

Cenné svědectví doby přináší kniha s názvem Korespondence Janouch/Vaculík. Unikátní dopisy pocházejí z archivu Nadace Charty 77 a dokumentují vztah dvou intelektuálů, jaderného fyzika a spisovatele, jejichž...

Divadlo

Pražské Divadlo Kolowrat ovládne shakespearovské divadlo v originále

prague shakespeare festivalVýjimečnou příležitost setkat se v originální angličtině s inscenacemi Williama Shakespeara a jeho postavami budou mít čeští diváci od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadl...

Film

Colette mezi sexuálním násilím a něžnou láskou

200filmPrózy Arnošta Lustiga, zpodobňující rozličné podoby holocaustu i jeho následků, už několikrát posloužily jako námět pro film (Démanty noci, Dita Saxová, Modlitba pro Kateřinu Horowitzovou, v televizi Modrý den). Nejnověji se mezi ně zařadila Colette. Lust...