Nádraží Praha-Těšnov – provoz obnoven

Nádraží Praha-Těšnov – provoz obnoven

Tisk

TesnovperexV hlavní budově muzea Hlavního města Prahy na Florenci je až do konce března 2016 k vidění výstava, věnovaná Těšnovskému nádraží, nejkrásnější nádražní budově v Praze, která byla kvůli výstavbě severojižní magistrály odstřelena před třiceti lety.

 

Výstava s názvem Nádraží Praha-Těšnov – provoz obnoven představuje návštěvníkům nádražní budovu otevřenou před 140 lety, stejně jako provoz vlaků na nádraží. Součástí expozice je také modelové kolejiště, postavené dle někdejší reality a s využitím dobových plánů a dalších historických pramenů.

tesnov text2

Výstavní sál muzea, po jehož obvodu jsou velkorozměrové fotografie z 60. let minulého století zobrazující přijíždějící a odjíždějící vlaky, provoz depa, zbrojení lokomotiv uhlím a vodou, nabízí návštěvníkovi možnost zažít alespoň na chvíli atmosféru těšnovského nádraží. Na digitálně řízeném modelovém kolejišti mohou návštěvníci využít interaktivních prvků a podle dobových jízdních řádů vypravovat osobní vlaky například do Turnova, Všetat, či do Hradce Králové.

tesnov text1

Zážitek cestujících z těšnovského nádraží přibližují také působivé litografie známého malíře a grafika Jiřího Boudy, které návštěvníka vracejí do dávno minulé reality. Každou sobotu v expozici probíhá vždy od 11 do 17 hodin provoz modelového kolejiště.

Zdroj foto: muzeumprahy.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Polnišová: „Krásny scénár a vynikajúci herci. Čo viac s si herec môže priať.“

petra polnisova 200Petra Polnišová je jedna z hlavních představitelek hrdinek filmu Známí neznámí. Jak se jí hrálo s Martinem Hoffmanem, jaká byla nálada na place a proč byste měli tento film vidět?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nejvzácnější drahokam? Alexandrit!

Alexandrit 200Myslíte si, že nejvzácnějším drahým kamenem současnosti je diamant? Omyl! Princezny o tom už vědí své… a chtějí alexandrit.

...

Literatura

Soumrak – nový kultovní román Dmitry Glukhovského

Soumrak 200Dlouho jsem přemýšlela, jak začít svůj článek o velmi výrazném románu ruského autora, až jsem při opětovném listování knihou narazila na tento odstavec: Mnohem později jsem pochopil záměr člověka, který napsal tyto stránky: příběh, který vyprávěl...

Divadlo

Jak moc se může lišit subjektivní zkušenost a to, co považuje za skutečnost justice?

Na-prvni-pohled perexTessa Ensler (Marie Štípková) je elitní obhájkyní. V soudní síni se cítí jako doma a její práce ji nesmírně baví. Aby vyhrála, je ochotná udělat cokoliv. Promyslet dokonalou taktiku, pokládat správné otázky, po kterých mohou nás...

Film

Norman a duchové aneb zombie komedie pro děti

norman a duchove plakatKreslený film Norman a duchové nabízí spoustu charakteristických postav lidí, dětí i zombie. Skvěle je vykreslena hlavní postavička Normana Babcocka, jedenáctiletého chlapce, kterému cht...