Designblok: Chytrá zastávka pro chytré město

Designblok: Chytrá zastávka pro chytré město

Tisk

zast200Chytré zastávky městské hromadné dopravy patří k modernímu městskému mobiliáři pro 21. století. Pražané měli možnost vyzkoušet si v ulici Na Příkopě plně funkční model chytré zastávky a vyjádřit svůj názor na nové prvky městského mobiliáře.

 

 

Možnost dobití mobilního telefonu, připojení k wifi síti, využití LCD monitorů s jízdními řády, či mapou okolí s vyznačením památek a s informacemi o nich, nebo volba mezi mapou pro pěší, či pro cyklisty. To vše nabízí unikátní řešeni přístřešku městské hromadné dopravy, který je součástí městského mobiliáře navrženého přímo pro Prahu, vytvořeného od návrhu až po výrobu českými odborníky. Široká veřejnost měla možnost si vše vyzkoušet, a to v rámci jedné z expozic letošního ročníku Designbloku v centru metropole.

Proč chytré zastávky

Vybavení zastávek může přilákat více cestujících do vozidel MHD a vytvořit povědomí, že cestování veřejnou dopravou je správná volba pro každodenní cestování. Některé inovativní koncepty zastávek mohou zpříjemnit čekání na spoj poskytováním tepla v zimním období, připojením k internetu, nebo napájením osobních mobilních zařízení. Vhodným a atraktivním designem nabízejí zastávky příležitost, jak může město podpořit cestování veřejnou dopravou na úkor individuální dopravy. Pokud máme změnit pohled na veřejnou dopravu u cestujících, pak je nutné dodat nové funkce a estetiku i zastávkám.

Pro lepší veřejný prostor v metropoli

Organizátoři iniciativy Pro lepší město, která vznikla za účelem oživení veřejné debaty nad současnou podobou venkovního mobiliáře v Praze, představili první prototyp, vzniklý ze soutěže studentů designu. Cílem projektu je ukázat, že do budoucna by se výrazným způsobem mohla zatraktivnit tvář Prahy, pokud by se podařilo sjednotit na celém jejím území venkovní mobiliář, který doposud nemá ucelenou podobu, reflektující estetickou i funkční potřebu města a jeho obyvatel. Iniciativa pro lepší město vznikla za účelem oživení veřejné debaty nad současnou podobou venkovního mobiliáře hlavního města Prahy.                                                                                                              

Městský mobiliář je nedílnou součástí veřejného prostoru, v Praze ale nikdy neměl ucelenou podobu reflektující estetickou i funkční potřebu města a jeho obyvatel. Současná podoba mobiliáře navíc přispívá k dělení Prahy na historické centrum s jednotným mobiliářem a periferii s nevzhlednými a zdemolovanými koši, zastávkovými přístřešky a lavičkami.

Z dílny mladých designérů

Nové návrhy zastávek MHD vycházejí ze semestrálních prací českých studentů designu a vybírali je přední světoví i čeští návrháři. Zadání pro studenty spočívalo ve vypracování venkovního mobiliáře, který bude reflektovat aktuální potřeby Prahy jako rozvíjející se metropole s cenným historickým jádrem. Zastávkové přístřešky, odpadkové koše i lavičky patří mezi základní estetické prvky tohoto systému a studenti je navrhovali nejen pod odborným vedením pedagogů školy, ale i externích konzultantů na statiku, osvětlení a technologie výroby.  Podle autorů projektu Eduarda Herrmanna a Matěje Coufala nebylo cílem nebylo vytvořit futuristický návrh městského mobiliáře pro Prahu, ale praktický a elegantní prvek, který doplní veřejný prostor. Ústřední inspirací vítězného návrhu se stala řeka Vltava, odjakživa nedílná součást Prahy utvářející výrazně charakter tohoto starobylého, ale elegantního města, které zdobí snad všechny významné architektonické styly. Návrh má působit sice konzervativně, přitom však spontánně a nenápadně tak splynout s městem. Cílem studentů a autorů tohoto návrhu je nabídnout obyvatelům i návštěvníkům Prahy moderní provedení městského mobiliáře s vysokou užitnou hodnotou. Pro výrobu jednotlivých konstrukčních prvků proto zvolili tradiční technologický postup odlévání, který má opět připomínat Vltavu a její plynutí městem.

Budoucnost městského mobiliáře

Cílem mimo jiné bylo ukázat, že do budoucna by se výrazným způsobem mohla zatraktivnit tvář Prahy, pokud by se podařilo sjednotit na celém jejím území venkovní mobiliář. Ten doposud nemá ucelenou podobu reflektující estetickou i funkční potřebu města a jeho obyvatel. Součástí nového moderního mobiliáře by se mohl stát i unikátní systém sdílení jízdních kol, který zatím Praze chybí.  Jedná se o nejnovější generaci systému pro sdílení kol, který nabízí technologicky moderní a jednoduchý systém půjčování fungující na platformě sofistikované webové a mobilní aplikace. Projekt Pro lepší město reaguje na neutěšenou situaci vyplývající z nevýhodné smlouvy na provozování městského mobiliáře, a zároveň na zastaralý mobiliář, který Pražanům slouží již desítky let.       
                                                                                                                                                                                                                                                ilustrační foto autor, www.prolepsimesto.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herci lákají na novou muzikálovou komedii Adam a Eva

muzikal adamaeva perexDivadlo Broadway Praha připravuje muzikálovou komedii ADAM A EVA, na jejímž vzniku se podílí řada zkušených tvůrců, například scenárista a režisér Zdeněk Zelenka, autorka libre...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Pestré záhony pro krásu i užitek

pestre zahony 200V květnu jsme se my zahrádkáři dočkali zajímavé knihy z nakladatelství Esence o pěstování smíšených kultur Pestré záhony pro krásu i užitek německé autorky Agnes Pahlerové. Dozvíte se odpověď na otázku, které rostliny jsou dobří sous...


Literatura

Mohou neurovědci opravdu číst naše myšlenky?

neuromarketing 200Nakladatelství Portál vydalo útlou populárně naučnou knihu s názvem Mohou neurovědci číst naše myšlenky? A podtitulem Od detektoru lži po neuromarketing. Jaké je toto dílo na aktuální téma?

 

...

Divadlo

Prague Shakespeare festival: ohromná událost!

Rutherford CravensPrague Shakespeare festival uvede od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadle Kolowrat v originální angličtin...

Film

Povedený film Dáma ve zlatém

damaVezlatem perexFilmová novinka Dáma ve zlatém se představila českým divákům premiérou 25. června. Jedná se o životopisný snímek, kdy hlavní postava Maria Altmannová, v podání oscarové herečky Helen Mirren, bojuje o ...