Stockholm - Gamla stan

Stockholm - Gamla stan

Tisk

Gamla stan, v překladu „staré město“, leží na ostrově Stadsholmen a s menším přilehlým ostrovem Riddarholmen jsou nejstaršími částmi dnešního Stockholmu.  O významu Gamla stan napovídá i to, že je v něm vybudován královský palác, ale můžete tu navštívit i Nobelovo muzeum.

 


Díky neuspořádané výstavbě domů ve starém městě, působí tato část velice živelně. Kouzlené jsou domy ve výrazných podzimních barvách a dlouhé úzké uličky, na jejichž konec ani nedohlédnete.


 gamla
Pohádkovou náladu dodávají i mnohé kreslené poštovní schránky. Historické domy nyní procházejí velkými rekonstrukcemi interiéru.

gamla 1



Během bloudění a obdivování místních krás narazíte určitě na Storkyrkan, který je možné navštívit a prohlédnout si jej i zevnitř. Nicméně určitě byste neměli minout sídlo královského paláce (Kunglige Slottet). Obrovskou budovu je nemožné přehlédnout, i když její venkovní vzhled je velice střídmý.


Královská rodina zde už nebydlí, ale stále zde přijímá oficiální návštěvy a vede důležitá jednání. Do prohlídky paláce se můžete pustit po vlastní ose nebo s průvodcem. Procházka po jednotlivých místnostech je zároveň i jakousi cestou staletími, jelikož zde najdete původní pokoje s historickým nábytkem, ale i zmodernizované místnosti z posledních let.

gamla 4


Kromě nábytkového inventáře můžete obdivovat sbírku porcelánu a skla. Ale zastavte se u palácové galerie obrazů a soch. Z oken uvidíte krásně na Stockholm, především blízké hotely, ale i na budovu parlamentu.
Určitě víte, že Švédsko patří k zemím, kde je rovnost mezi muži a ženami opravdu na vysoké úrovni a tak v hradní stráži můžete kdykoliv zahlédnout i ženu, což v jiných zemích není zrovna zvykem. Viditelně umístěné vysílačky na uniformách stráže ale trošku kazí celkový dojem.

gamla 5


Kolem královského paláce taky najdete nejvíce obchůdků se suvenýry. Upomínkové předměty jsou téměř všude stejné, ceny se moc neliší, ale určitě jsou nižší, než v obchodních domech v centru města. Najdete tu klasicky spoustu pohledů, magnetek, hrníčků, tašek, triček, tužek a propisek, ale třeba i tvořítka na led ve tvaru losů. Kromě švédských a stockholmských upomínek, jsou často k dostání i předměty s Pipi, ale také Mumínky. Rozdílné zboží nabízí královský upomínkový obchod, kde je všechno v noblesnějším designu a ceny jsou tomu uzpůsobené.

gamla 3


Pokud vás až tak nezajímá historie, ale jste spíš fanoušci vědy, zavítejte do Nobelova muzea. Děti můžete poslat do vědecké hračkárny a sami si můžete projít historii udílení Nobelových cen a dozvědět se zajímavé informace o jejich laureátech, ale samozřejmě i o samotném Alfredu Nobelovi. Pokud si chcete na chvíli vydechnout, sedněte si do promítací místnosti a natáhněte si nohy. Ve smyčce zde jede osm videí s laureáty Nobelovy ceny. Promluví k vám například Dalajláma a Richard Feynman zahraje na bonga (pokud sledujete seriál Teorie velkého třesku, určitě vám udělá tenhle úsek opravdu radost). V muzejním obchůdku opět narazíte na zajímavé upomínkové předměty jako magnetky s citáty vyznamenaných osobností, ale můžete si koupit také speciální dynamitové cukrátko, ovšem to jen na vlastní nebezpečí, neboť kombinace jalapeňos a lékořice nemusí být každému po chuti.

gamla 2


Pokud se vydáte z Gamla stan směrem ke stanici Slussen podél vody, dojdete k muzeu Fotografiska. Moderně zařízené muzeum fotografií byl opravdu top zážitek, pokud máte rádi umění, nesmíte tenhle svatostánek minout. Kromě výstavy moderních fotografií, v srpnu zde kralovali Inez & Vinoodh „Pretty Much Everything 2015“, byly k vidění i jejich společná promo videa pro nejznámější módní domy.  Druhé patro obsadily africké fotografie Nicka Brandta - On This Earth A Shadow Falls Across The Ravaged Land, a poslední patro bylo věnováno tvorbě Anderse Zorna. Dle této výstavy to vypadá, že „selfíčko“ není tak tak vynálezem dneška, jelikož zde byla selfíčková fotografie autora se dvěma dámami už z roku 1913.

gamla 6

Foto:autorka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

"Jsem klasický scenárista," říká o sobě Václav Šorel

vaclav sorelV loňském roce vyšlo kompletní vydání komiksů, na kterých se jako scenárista podílel pan Václav Šorel – Zlatá kniha komiksů. My, dnes věkem zralí, nad stránkami vzpomínáme, jak jsme netrpělivě čekali na nová a nová čísla čas...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Co přináší letošní Knihománie?

knihomanie 200Knihkupectví jsou místa, kde se prolínají příběhy autorů, nakladatelů, knihkupců a čtenářů. Jsou to místa, kde se lidé mohou nechat inspirovat, objevovat nové světy a trávit čas v obklopení milovaných knížek.

...

Z archivu...


Literatura

Hellboy: Neuvěřitelné příběhy

hellboynp 200Kdo miluje podivné tvory, tajemno, komplikované hrdiny a někdy ne tak docela černobílý svět, ten musí být fanouškem Hellboye a tudíž i jeho stvořitele, mistra Mikea Mignoly. Nakladatelství Comics Centrum po extrémně napěchovaných spisech, Pe...

Divadlo

Je láska silnější než strach?

sipkovaruzenka perexV každé správné pohádce vyhraje dobro nad zlem. Dokáže ale křehká láska zvítězit nad tak velkým soupeřem, jakým je potichu se vkrádající strach? To se dozvíte, pokud zavítáte do Státní opery na baletní představení Šípková Rů...

Film

Scampovo dobrodružství - pokračování Disneyho klasiky
ImageVydavatelská a distribuční společnost Magic Box přináší na DVD pokračování oblíbené Disneyho klasiky Lady a Tramp z roku 1955, jímž je film Lady a Tramp II: Scampovo dobrodružství, který v roce 2001 natočil režisér <...