Přichází éclair, francouzská cukrovinka, která vám rozsvítí den

Přichází éclair, francouzská cukrovinka, která vám rozsvítí den

ecl200Voňavé, nadýchané, s delikátní náplní a krásné i na pohled. Takové jsou éclairs, tradiční francouzské cukrovinky. Éclair znamená „světelný záblesk“ – protože tyhle báječné sladkosti vypadají oslnivě a snědí se rychlostí blesku. Rozsvítit den si jimi můžete v stylovém pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie & Patisserie v Myslíkově ulici č. 22 v Praze 2, kde je teď začali nabízet jako svou podzimní novinku.

 


„Tajemství éclairs spočívá v perfektním sladění chuti odpalovaného těsta s jemnou, čerstvě vyrobenou náplní – my sami jsme ten souzvuk ladili skoro dva měsíce,“ říká Jan Ivanco, majitel malého pražského cukrářství, kde éclairs začali nabízet s pěti příchutěmi: pistáciové, malinové, karamelové, vanilkové a čokoládové s nugátovým krémem. Vytvořit dokonale chutnou i krásnou „eclairku“ je podle Ivanca úkol pro skutečného cukrářského mistra, který si musí každým kusem pečlivě vyhrát. „Jde pak o skutečnou delikatesu, kterou je možné buď s rozkoší okamžitě sníst, anebo s ní, stejně jako je to zvykem ve Francii, udělat někomu radost – hezky zabalené „eclairky“ totiž Francouzi nosí na návštěvy svým přátelům jako luxusní, a zároveň od srdce darovanou pozornost,“ říká Jan Ivanco z pekařství Petite France Boulangerie & Patisserie, kde denně vyprodukují až 40 kusů těchto ručně vyráběných dobrot.

ecl3


Zářivá pochoutka králů

Stejně jako samotná výroba je zajímavá i historie éclairs: podle historiků zkoumajících dějiny jídla, se cukrovinka objevila prý už na přelomu 18. a 19. století. Poprvé ji mlsným aristokratickým jazýčkům naservíroval zřejmě Marie-Antoine Carême, slavný cukrář francouzské královské rodiny. „Král kuchařů a kuchař králů“, jak mu přezdívali, je považován za vůbec první kuchařkou celebritu a stál i u zrodu světové proslulosti francouzské kuchyně.  Že Francouzi éclairs opravdu milují, dokládají i slavné pařížské obchody L'Eclair de génie a L´Atelier de l´Éclair, které se specializují pouze na éclairs s desítkami fantastických náplní.

Delikatesy z Francie: quiche a originální marmelády

Ani v pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie& Patisserie ale nezahálejí: i tady už zkoušejí další příchutě (testováním prochází teď éclair borůvková a s passion fruit). Ke sladké podzimní novince tu navíc připojili i oblíbené slané quiche. Nově tu lze ochutnat quiche lososový, špenátový a žampiónový. A i tady věnovali výrobě zvláštní pozornost: aby byl quiche opravdu měkounký, musí se těsto nechat pořádně odležet. „Při domácím pečení, kdy chceme obvykle quiche připravit co nejdřív, to bývá maximálně hodina, u nás ale těsto odpočívá i jeden den, což spolu s použitím pravé smetany, másla a vajec z domácího chovu dodává výsledku žádoucí křehkost a chuť,“ prozrazuje Jan Ivanco.

ecl6


Ten teď v podzimní sezóně sází i na ručně vyráběné marmelády podle francouzských receptur: ve stylové prodejně, která funguje zároveň jako cukrárna a kavárna, najdete teď marmeládu meruňkovou s levandulí, hruškovou s badyánem a francouzským koňakem, švestkovou se skořicí a vlašskými ořechy a jahodovou s vanilkou a karamelem.

Petite France Boulangerie & Patisserie, Myslíkova 22, Praha 2, otevřeno denně 8-20 hodin, e-mail: obchod petite-france.cz, tel. 702 146 966,  www.petite-france.cz


 

Přihlášení



Banner

Tapír

  • Tapír č.2/2020
    Od 5. března vychází další číslo našeho humoristického časopisu TAPÍR. Můžete se těšit na: – Rozhovor s Petrem Kerlesem, který vzpomíná na...
  • Tapír č. 1-2020
    Od 9. ledna vychází další číslo našeho humoristického časopisu TAPÍR. Můžete se těšit na: – Rozhovor s Josefem Stehlíkem, sochař a kreslíř...
  • Výstavy v lednu 2020
    Zveme vás na dvě výstavy, které jsme naplánovali hned na začátek roku 2020. PRVNÍ výstava se uskuteční ve sportovní hale...

Rozhovor

Sylva Lauerová a okamžiky mezi dokonalostí

Klan Sylva L perexBásnířka Sylva Lauerová se před časem spojila s fotografem Tomášem Pickou, aby spolu s ním a jeho fotografiemi zachycujícími nevšední okamžiky baletních vystoupení žáků Taneční konzervatoře Brno – p.o. , realizovala projekt s názvem...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Roman Vojtek představil unikátní retro edici BYL TO VÁŠ ROK
ImageHerec a zpěvák Roman Vojtek pokřtil novou retro edici BYL TO VÁŠ ROK. Dárkové knížky s DVD jsou určeny všem jubilantům a pamětníkům 70. a 80. let. Jsou kompletním průvodcem událostmi, hi...

Literatura

Okem vrány je román o tom, že minulosti nejde utéct

okem vrany 200Nakladatelství HOST vydalo thriller Okem vrány docenta vyučujícího moderní poezii DeSalese Harrisona. Jaká je jeho prvotina?

 

...

Divadlo

KVĚTNOVOU OLOMOUC OVLÁDNE DIVADELNÍ FLORA

olomouc 200Od 8. do 17. května bude v Olomouci na jedenácti městských scénách – za účasti divadelníků ze sedmi evropských zemí – probíhat již 19. ročník mezinárodního festivalu Divadelní Flora. Tisíce diváků tu každoročně navštěvují to nejlepší z činoherního...

Film

Úkryt v ZOO – snaha chránit, i přes vlastní nebezpečí

ukryt v zoo 2 (2)„Až za mřížemi byli konečně v bezpečí.“ Příběh válečného Polska a nebezpečí, v jakém se nacházeli nejenom Židé, ale všichni obyvatelé tehdejší Varšavy, umocněné prostředím malebné ZOO, vybombardované v první den obsazení...