Lahodně s Ellou? V českých podmínkách taky trochu draze

Tisk

ella 200S blogery a food blogery jakoby se roztrhl pytel. Dnešní doba plná moderních technologií nahrává tomu, aby se někteří z nich stali známými téměř ze dne na den. A třeba Elle Woodward se podařilo po založení jejího blogu dokonce vydat knihu. A co jí k celé záležitosti změny životního stylu vedlo?

 


Někdy s námi život hraje zajímavé a překvapivé hry, které nám převrátí dosavadní bytí úplně naruby. A pokud se stane něco negativního, je velkou otázkou, jak z toho ven. Ella byla nucena změnit svůj životní styl kvůli diagnostikované nemoci – postulárnímu tachykardickému syndromu. Elle nemoc ničila autonomní nervový systém, dlouhou dobu zůstala připoutaná na lůžko. Až nakonec cítila, že sama musí něco změnit a nenechat svůj život pouze v rukou lékařů a začala studovat celostní medicínu.


Výsledek jejího zkoumání byl, že se Ella stala bezlepkovým veganem – nejí tedy produkty obsahující lepek a k tomu nic, co by nebylo rostlinného původu (tedy ne maso, vejce, mléko a s tím spojené živočišné produkty). A to je oproti jejím původním stravovacím návykům obrovský skok – už žádné fastfoody a nepřeberné množství sladkostí v kombinaci s ignorací ovoce a zeleniny.
Ella na svém blogu tedy začala vkládat recepty z ingrediencí, které splňovaly zásadu „bezlepkové“ a „vegan“. Ve svých receptech používá poměrně omezené množství základních surovin – hnědá rýže, pohanka nebo quinoa. Ostatní nejčastější suroviny uvádí v úvodu kuchařky a nelže, když tvrdí, že budou základem veškerých uvedených pokrmů. Například mandlové máslo, datle medjool, kokosový olej/mléko, alternativní sladidla (např. datlový nebo javorový sirup) jsou v Česku drahou záležitostí. Zmiňovaná quinoa (merlík čilský) může stát i 80 korun za 250 gramů, kilo datlí medjool seženete přibližně za 350 Kč. Řešením je nákup ve velkém množství nebo sledovat slevy.

ella


I kapitoly jsou netradičně rozděleny dle základní suroviny, ze které se jídlo skládá. Nápady jsou zajímavé a určitě slouží jako obrovská inspirace. Jednotlivá jídla jsou obvykle složená z poměrně malého množství ingrediencí, žádné jídlo není tedy zbytečně „přeplácané“, můžete si užívat hlavní chuť.


K přípravě Elliných jídel je docela záhodno mít kvalitní kuchyňský robot – zvlášť pro výrobu oříškových másel, popřípadě odšťavňovač. Ale můžete začít i s méně technicky náročnými recepty a tím pádem si vystačíte určitě i s tím, co už doma dávno máte.


Grafická úprava knihy je opravdu na vysoké úrovni, stránky jsou krásně barevné, radost se jen dívat. Co se týče jazyka – tam už je to horší. Na blogísek dobré, ale oficiální kniha by snesla méně toho všeho „úžasného“, „nejlepšího“ a „báječného“.

ella1


Deliciously Ella má mnoho fanoušků a je skvělé, že se i jiní učí novému zdravému životnímu stylu. Co bych také ocenila je, že je Ella přístupná tomu, že ne všichni jsou bezlepkoví vegani a je ráda i za malou změnu ve stravování a svůj životní styl chápe jako jednu z možností, ne jako jedinou, což se některým hlasům alternativní stravy stává.


Tak teď nezbývá než vybrat jeden z receptů a zkusit zaexperimentovat a třeba vás Ellina strava pohltí, nebo aspoň inspiruje a otevře dveře k novým surovinám a kombinacím.



Lahodně s Ellou/Deliciously Ella
Autor: Ella Woodward
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2015
Počet stran: 264
Hodnocení: 70 %

                
Zdroj foto: www.knihyomega.cz, www.kosmas.cz
www.knihyomega.cz


 

Zobrazit další články autora >>>