Kopecký získal na Rally Bohemia hattrick

Kopecký získal na Rally Bohemia hattrick

Tisk

Rally Bohemia 200Druhý červencový víkend patřil 42.ročníku slavné Rally Bohemia, která se odehrávala na Liberecku a Mladoboleslavsku. Rekordní počet v historii soutěže letos čítal 212 posádek, v rámci pěti pohárů, které se na „Bohemce“ zúčastnily. Jednalo se o Mistrovství České republiky, Mistrovství Evropy historiků, Mistrovství České republiky historiků, Regional Cup a v neposlední  řadě se na tratě rychlostních zkoušek vydaly Legendy, které ale nezávodily na čas.

 

Slavnostní start soutěže proběhl již v pátek večer v Mladé Boleslavi, ve které byla také situována servisní zóna. A kdo patřil k největším favoritům? Největší šanci na výhru měla dvojice továrních škodovek v podání Jan Kopecký – Pavel Dresler a Esapekka Lappi – Janne Ferm. Na skvělé výkony chtěl navázat Václav Pech společně s Petrem Uhlem. Na startu byla také překvapení v podobě navrátilců Štěpána Vojtěcha s Michalem Ernstem a jejich Peugeotem 206 WRC. Na Subaru Impreza WRC 06 přesedlal Martin Vlček a Jindřiška Žáková, jelikož jejich Škoda Fabia S2000 je po Hustopečích rozbitá.

Start do soutěže proběhl nezvykle až v sobotu odpoledne a první erzetou byla městská rz Bondy. Poté se posádky vydaly na Liberecko, kde se utkaly na Sychrově, Šumburku a Bzí. Nejvíce pod kotlem zatopili Jan Kopecký a Esapekka Lappi, jejichž rozdíl činil pouze 1,1 vteřiny. Třetí Václav Pech ztrácel již 17 vteřin a jel na hraně svých možností, jak později přiznal. Nepopulární čtvrtou příčku držel Jan Dohnal s Fordem Focus WRC 06, ale ten musel být i s tímto výsledkem spokojen. Nejlepší pětici uzavíral po první sekci Roman Odložilík s Fordem Fiesta R5.

Rally Bohemia 2

Druhý průjezd stejnými erzetami se odehrál již za tmy a nejlépe si s technickou a náročnou trati poradil Jan Kopecký, který šel spát s náskokem 34 vteřin na Václava Pecha. Ten mohl jet relativně v klidu, protože třetí Dohnal měl na něj ztrátu už více jak 41 vteřin. Esapekka Lappi začal zrychlovat a díky tomu udělal pár jezdeckých chyb, a po jedné z nich způsobil defekt, který přímo na erzetě musel vyměnit a propadl se tak na 7. příčku. Toho využil Pavel Valoušek s Veronikou Havelkovou a posunuli se na čtvrté místo. Top five po první etapě uzavíral Štěpán Vojtěch.

Ve druhé etapě čekaly tři rychlostní zkoušky ve dvou průjezdech. Jednalo se o erzety Lobeč, Vinec a Staroměstká. Po prvním průjezdu Staroměstkou skočil více než bylo zdrávo Dohnal a odnesl to jeho Ford prasklou olejovou vanou. Druhý průjezd RZ Lobeč musel být zrušen pro vysoký rychlostní průměr. Posádka Jan Kopecký a Pavel Dresler dovedli svoji Fabii bez komplikací až do cíle a díky tomu mohou slavit hattrick. Druhý, a nakonec v cíli spokojený, skončil Václav Pech, který za Kopeckým zaostal o 51 vteřin. Snové a rozhodně nečekané 3. místo získal Vojtěch Štěpán. Jenom škoda, že tohoto skvělého pilota nevídáme na soutěžích příliš často. Velkou stíhací jízdou si dojel pro čtvrté místo Esapekka Lapii. Ten v poslední erzetě překonal Pavla Valouška, který špatně zvolil pneumatiky a hodně ztrácel.

Rally Bohemia 1

Rally Bohemia se vydařila ve všech směrech, velké a pestré množství posádek přilákalo k tratím mnoho diváků, kteří se rozhodně nemohli nudit.  Příštím podnikem bude legendární Barum Rally, která se opět pojede také v rámci Mistrovství Evropy a odehraje se na konci srpna v datu 28.8. – 30.8.2015

Celkové výsledky 42. Rally Bohemia 2015

1. Jan Kopecký – Pavel Dresler: Škoda Fabia R5                            1:20:33,0

2. Václav Pech – Petr Uhel: Mini Cooper S2000 1,6T                      + 51,0

3. Štěpán Vojtěch – Michal Ernst: Peugeot 206 WRC                      + 2:15,0

4. Esapekka Lappi – Janne Ferm: Škoda Fabia R5                          + 2:20,3

5. Pavel Valoušek – Veronika Havelková: Škoda Fabia S2000        + 2:24,5

6. Roman Odložilík – Martin Tureček: Ford Fiesta R5                       + 2:58,6

7. Martin Vlček – Jindřiška Žáková: Subaru Impreza WRC 06         + 3:27,2

8. Jan Černý – Petr Černohorský: Škoda Fabia S2000                   + 3:28,8

9. Jan Sýkora – Štěpán Palivec: Ford Fiesta R5                             + 3:42,3

10. Jan Jelínek – Petr Machů: Škoda Fabia S2000                          + 4:09,5

 

Celou fotogalerii najdete ZDE

Autor foto: Jan Vondra


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem workoholik a nedokážu být v klidu, říká herec Dušan Sitek

dusan sitek 200Čtvrtstoletí strávil herec Dušan Sitek v Městském divadle ve Zlíně, odkud před pěti lety přestoupil do souboru Divadla pod Palmovkou v Praze. Přesto ho teď zná pomalu celá republika, neboť díky vytopenému divadlu soubor hodně cestuje. Úspě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zopakujte si díky jednohubkám ekonomii

Ekonomicke jednohubky200Ekonomické jednohubky je název další knihy Michala Skořepy, která vyšla v nakladatelství Grada.

 

...

Literatura

Miovo blues přináší mnohonásobné překvapení

miovo blues200Advokáta Martina Bennera, který žije ve Stockholmu, jsme už mohli potkat v knize Lotosové blues, která rozjela šílený kolotoč prapodivných událostí. Na jejím konci stála úleva, ale také další komplikovaný úkol pro Martina. Jak se s tím vším ...

Divadlo

Pan Kaplan má třídu rád, budete ho mít rádi vy?

pan kaplan ma tridu rad 200V dubnu se v Městském divadle Zlín konala poslední premiéra 73. sezóny, a to lingvistická komedie Pan Kaplan má třídu rád od Leo Rostena.

...

Film

The Words: Slova, která změní život

the words plakatŘíct pravdu, nebo žít se lží? Toto je dilema, které v menší či větší míře asi zná každý. Většinou jde jen o malé “bezvýznamné” lži. Pokud ale jde o vaši kariéru, která pro Vás znamená téměř vše, už to rozhodování není tak snadné.

...