Grabštejn nabízí na novou prohlídkovou trasu Procházka historií proti proudu času

Grabštejn nabízí na novou prohlídkovou trasu Procházka historií proti proudu času

Tisk

Grabstejn 200Hrad Grabštejn prošel v minulých letech náročnou stavební obnovou, která umožnila záchranu této mimořádné národní kulturní památky. Nová základní prohlídková trasa se návštěvníkům otevřela v  červenci.

Procházka historií hradu proti proudu času mapuje všechna významná období historie Grabštejna. Po dokončené celkové rekonstrukci objektu zvolil Národní památkový ústav nový způsob prezentace, jež návštěvníkovi umožňuje snazší orientaci nejen mezi instalovanými exponáty, ale také v dějinných událostech.

Instalačním pracím předcházelo studium archivních pramenů i restaurování historického nábytku. Nová expozice se veřejnosti otevírala postupně. Koncepce trasy vznikla v rámci výzkumného projektu  Každodenní život a kulturní vliv aristokracie v českých zemích a ve střední Evropě.

Grabstejn 1

Z již zpřístupněných interiérů jde o sál předků s podobiznami členů hraběcího rodu Gallasů, biedermeierovsky zařízený pokoj hraběnky Josefiny Clam-Gallasové, jež se přátelila s hudebním skladatelem Ludwigem van Beethovenem, a rokokový společenský salon s rozměrnými plátny, která znázorňují život šlechty. Procházka obdobím renesance, kdy hrad Grabštejn vlastnil Jiří Mehl ze Střelic, z jehož popudu byla vybudována kaple sv. Barbory, pokračuje přes sál s krbem a olejomalbou císaře Ferdinanda III. a jeho choti Marie Anny Španělské do renesanční hodovní síně a Mehlova pokoje.

 Historicky doložený byt clam-gallasovského nadlesního z počátku 20. století zahrnuje kuchyň, spižírnu, toaletu, ložnici, parádní pokoj a loveckou chodbu se vzácnou žitavskou keramikou ze 17. a 18. století. 

Grabstejn 2

Procházka hradní historií proti proudu času pokračuje přes vrchnostenskou kancelář a pokoj panského úředník. Trojici zbrusu nových interiérů uzavírá zámecký pokoj, jenž návštěvníky zavede do prostředí grabštejnského zámku, postaveného v 1. čtvrtině 19. století hrabětem Kristiánem Kryštofem Clam-Gallasem na místě starší renesanční budovy.

Grabštejn je původně gotický hrad ze 13. století, který byl v 16. století přestavěn na renesanční zámek. Prohlídka seznamuje návštěvníky s životem šlechty i sloužících na hradě od 16. do počátku 20. století. Klenotem prohlídky je renesanční kaple sv. Barbory s bohatou malířskou výzdobou ze 16. století. Hradní věž nabízí vyhlídku na rozhraní Polska, České republiky a Německa. Objekt nabízí možnost pořádání svateb i komerčních pronájmů, oživené prohlídky i prohlídky pro rodiny s dětmi, sezonní výstavy a kulturní akce, hudební festivaly.

Grabstejn 3

Vstupné na novou trasu bude činí 100 Kč, snížené 70 Kč a rodinné 270 Kč. Prohlídky probíhají po celou otevírací dobu a zaberou asi 50 až 60 minut.

www.npu.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Romantikem jsem byl a zůstávám jím, říká divadelní a televizní herec Josef Vrána

josef vrana200I když má za sebou téměř čtyřicet let u divadla, je Josef Vrána rovněž vyhledávaným filmovým a televizním hercem, jehož určitě znáte. Jednou z divadelních novinek je komedie britského dramatika Davida Lodge Bez zábran, kde hraje slavného au...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Šachový diář aneb Šachy hrou!

Šachový diář aneb Šachy hrou!

O šachistech se často říká, že se neumí zabavit jinak než studováním diagramů a přehráváním si pozic z teoretických šachových učebnic....

Z archivu...


Literatura

I zvířata mají city!

citova zivot zvirat perex
Knížky o zvířatech nejsou jenom pro děti. Vždy přitahovaly pozornost díky svému emocionálnímu náboji a dokázaly člověka dojmout. Nejinak je tomu s knihou německého lesníka Petera Wohllebena Citový život zvířa...

Divadlo

Taková normální rodinka vytvořená z prachu hvězd

200diV naší galaxii je asi 200 miliard hvězd. Z toho asi 10 miliard podobných našemu Slunci. Asi. Protože ročně se narodí asi 7 hvězd a několik umře. Kolem většiny hvězd obíhají dvě i více planet. To je asi 1 bilion planet. Z toho asi 1 miliarda podobných Zemi....

Film

JAK FUNGOVALA TOVÁRNA BARRANDOV

Tovarna Barrandov perexZáhy po nastolení komunistického režimu se vynořily představy, že ani filmové studio Barrandov se nijak neodlišuje od běžných továren, vždyť i v něm se přece vyrábí zboží. Vzápětí převážila víra, že je zbytečné natáčet...