Morálne základy ekonómie slobodného trhu

Morálne základy ekonómie slobodného trhu

Tisk

colombato PEREXEnrico Colombatto je profesorom ekonómie na univerzíte v Turíne a na Slovensku sa obyvateľom a návštevníkom v Bratislave predstavil prezentáciou na tému Morálne základy ekonómie slobodného trhu. Okrem vyučovania sa venuje aj výskumu v Institut de Recherches Économiques et Fiscaless a spolupracuje s Geopolitical Information Service.

 

 

Vo svojom výskume sa zameriava na ekonómiu rastu a rozvoja, vzťah práva a ekonómie a ekonómiu rakúskej školy, a tieto poznatky prezentoval na prednáške. Ekonomika sa podľa neho bude rozvíjať, ak sa vrátime k prazákladom morálnej filozofie. Je to veda od človeka ako jednotlivca a nejde o fyzickú vedu, ktorá sa dá zopakovať. Je potrebné sledovať správanie ľudí, a tak zlepšiť ich konanie.

Slobodný trh vzájomne súvisí so sociálnym štátom. Individuálna zodpovednosť súvisí vzájomne s kolektívnou zodpovednosťou. Rozdiel je v tom, že v kolektívnej neberie sociálnu zodpovednosť jednotlivec ale kolektív.To znamená, že ide o kolektívnu vinu a vážnosť situácie tak znižujú, preto sa znižujú aj priestupky v ich ponímaní a kolektívne sa konajú.

Riešením sú jednotlivci a nie sociálne garancie štátu. Vedomie musíme zmeniť a viac si všímať spôsoby myslenia okolo nás. Socialistický spôsob života, nie je riešením ako aj výroba peňazí nie je všetko, pretože žijeme na dlh, a to je garancia pre všetkých. „Bankovnícky systém krachuje. Všetko garantuje cez sľuby. Keď skrachuje, až za niekoľko rokov dostanete svoje peniaze cez infláciu. Zlyhávanie trhu neexistuje, je len individuálne zlyhávanie. Sme jednotlivci a zlyhávame každý deň,“ dodal k zlyhávaniu trhua jednotlivca profesor.

Riešením by bolo minimalizovať množstvo chýb, viac taktizovať a dopredu pripravovať stratégie. Byť lepší ako ostatní. Minimalizovať chyby, zvýšiť reakcie, byť rýchlejší a flexibilnejší. Chyba je individuálna, vieme o nej a znamená krízu. Kríza je kolektívna, neviem o nej, lean všetci si ju všimnú, až keď je neskoro.

V dobrom fungovaní trhového hospodárstva sú tri hlavné zásady. Jednou z nich je individuálna dôstojnosť, kde nikomu nevnucujeme svoje preferencie, druhou sloboda pred agresiou a útlakom, tá prináša spravodlivosť a poslednou je súkromné vlastníctvo, ktoréfunguje na dobrovoľnej výmene. V rámci anglicko sslovenskej prednášky, ktorú pripravil Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika sa návštevníci dozvedeli veľa informácií, a tie ktoréim boli nejasné si mohli upresniť na diskusii po prezentácii, či osobne po jej ukončení.

Foto: Lenka Meravá


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na našich představeních bývá veselo, říká Jiří Zbořil

zbor perexModerátor a organizátor kulturních vystoupení Jiří Zbořil jezdí po republice s Divadlem Evy Hruškové, s Janem Přeučilem nebo se zpěvačkou Marcelou Březinovou. „Je vidět, že lidé byli dlouho doma a strašně jim chybí sociální kontakt - pobavit se, dá...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Splňte si sen a staňte se filmovou hvězdou

barrandov studio kostym200Láká vás svět za televizní obrazovkou? Zajímá vás, jak to chodí v ateliérech? Chcete se nechat hýčkat maskéry a získat nezapomenutelný zážitek? Pokud odpovídáte ANO, nenechte si ujít nabídku od Studia Barrandov...

Z archivu...


Literatura

Nedokončený příběh. Minulost a současnost, dvě lásky a jeden rukopis

Nedokončený příběhPokud máte chuť na opravdu vášnivý příběh a milujete prolínání časových rovin, pak sáhněte po románu Nedokončený příběh od Rebeccy Yarros, který vydalo nakladatelství Grada. Půjde o jeden nedopsaný rukopis a dvě lásky, z nichž k...

Divadlo

RockOpera Praha natáčí videoklip s Evou Urbanovou a Kamilem Střihavkou

rop eva kamil 200Spojení RockOpery Praha a Evy Urbanové dostane nové obrysy. Holešovické divadlo totiž chystá nový videoklip k očekávané premiéře opery Trója, v níž se operní pěvkyně chopí role bohyně lovu Artemis. Klip vznikne ke skladbě Přísahej a t...

Film

Oscarové drama Saulův syn sugestivně připomíná hrůzy holocaustu

saul 200Oscarová kategorie Nejlepší zahraniční film je dlouhodobě považována spíš za cenu politickou než filmařskou, což ale nic nemění na tom, že někdy vyhrají díla, která si to zaslouží a mají co říct. Letošním vítězem se stalo dlouho dopředu favorizované maď...