Vegani, veganky, vegančata mají českou kuchařku

Tisk

VeganskaKucharka perexZdravé alternativní stravování je už delší dobu velkým hitem. Na sociálních sítích bují specializované skupiny, blogů s recepty je jak hub po dešti, zahraničních rádců neméně, a teď přichází na náš trh plody z vlastní zahrádky, tedy z české produkce. Ať už jsou zdravé pokrmy vaším životním stylem, nebo jen zpestřením každodenní stravy, můžete teď čerpat inspiraci z české kuchařky.

Hlavním posláním veganského stylu života je být etický. Vegani jsou proti zabíjení zvířat (k jakémukoliv účelu), a zároveň podporují myšlenku, že zvířata vůbec nemají sloužit člověku. Jí tedy pouze rostlinnou stravu – ovoce, zeleninu, luštěniny, obiloviny, oříšky a semena. Pokud máte pocit, že je jejich strava nudná nebo omezená, mýlíte se. Napadlo vás třeba z máku vyrobit mléko? Nebo si udělat alternativu tvarohu z bílého tofu? Z něj lze s pomocí černé soli (kala namak) také připravit veganská „míchaná vajíčka“ a chuť i vzhled je opravdu téměř k nerozeznání.

Předkládaná veganská kuchařka v sobě zahrnuje recepty v kategoriích snídaně, saláty a sendviče, polévky, hlavní jídla, nápoje a nesmí chybět ani dezerty. Některé z receptů se dají zařadit i do raw (syrové) stravy a mnoho z vybraných jídel je bezlepkových. K rychlému přehledu o receptu patří jednoduché štítky (např. bez sóji, bez ořechů, bez přidaného cukru atd.), podle kterých ihned zjistíte, zda vyhovuje vaší dietě, pokud v ní máte nějaká omezení.

VeganskaKucharka

Grafické zpracování má moderní hravý barevný nádech, už jen z ilustračních fotografií k jednotlivým pokrmům se vám budou sbíhat sliny, a pokud ještě nejste o veganské stravě přesvědčeni, určitě vás to navnadí alespoň k vyzkoušení. Recepty jsou poměrně jednoduché a rychlé, měl by je zvládnout i začátečník.

Zřejmě si budete muset do své kuchyně nakoupit pár nových ingrediencí (např. rýžový sirup, dýňový olej, Tahini pasta, hraška atd.), ve větších městech určitě nebude problém si je pořídit, v menších možná ano, ale v dnešní době se dá spousta věcí pořídit i v on-line obchodech.

Co mě překvapilo, je poměrně velké zastoupení veganských „uzenin“ a „mas“, obvykle vyrobených na bázi sóji nebo pšenice. Já osobně bych zařadila raději více zeleninových jídel, ale jak víme, sto lidí, sto chutí.

Psát recenzi na kuchařku a nic si z ní nevyzkoušet, to by byl, jak se říká „epic fail“, a tak jsem se pustila do vaření cizrnové polévky, která je v kuchařce sice popsaná jako spíše zahřívací podzimní, ale hodí se i teď v létě, když třeba zmoknete, což se v posledních dnech stává dost často, a taky do pečení jáhlového koláče, neboť cizrna i jáhly jsou v mé kuchyni už rezidenty, a za mě dobrý!

Kuchařka má podle mě co nabídnout jak samotným veganům, tak i těm, kteří hledají něco nového a nebojí se poznávat netradiční jídla a chutě.

Veganská kuchařka od českého kuchaře
Autor: David Zmrzlý a kolektiv
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2015
Počet stran: 152
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: www.kosmas.cz


 

Zobrazit další články autora >>>