Před Hrou o trůny tu byl Potulný rytíř

Před Hrou o trůny tu byl Potulný rytíř

Tisk

rytir200Dnes už neexistuje mnoho lidí, kteří by neznali kritiky i fanoušky ověnčenou knižní ságu Písně ledu a ohně, potažmo alespoň její seriálovou podobu, tedy televizní Hru o trůny. Pokud vás příběhy ze Sedmi království chytly a bažíte po tom, abyste prožili další, mám tu pro vás zaručený tip – uzavřený grafický román Potulný rytíř.

 


Za Hrou o trůny stojí americký spisovatel scifi a fantasy George R. R. Martin (* 1948). Námětu se chopil kreslíř Ben Avery, který stojí i za dalšími Martinovými fantasy příběhy.
Prequel ke slavným knihám (a ještě známějšímu seriálu) s rytířskou tématikou nám nastíní středověk tak, jak ho z Martinova fantazijního světa dobře známe – nebudou tedy chybět staré známé záchytné body jako dobrodružství, intriky a pletichaření a užijeme si i notnou dávku násilí. Nechybí ani spletitá genealogie, která je o to složitější, že v tomto příběhu jsme 100 let před tím, než Martin začal sepisovat Píseň ledu a ohně.

rytir2


Pevná vazba dodala knize, alespoň tedy v mých očích, elegantnější charakter. Obálka na milovníky knih dýchne rytířskou atmosférou, rozhodně má něco do sebe a určitě naláká spoustu zvědavých a komiksuchtivých čtenářů. Kresba i výběr barevné palety perfektně sedne ke středověku i k celkovému vyznění příběhu. Obálky od různých autorů byly rovněž potěchou pro oko. Délku komiksu považuji za ideální; příběh není rozblemcaný na všechny strany, je sevřenější, ale přesto dosáhl svého potenciálu a dokázal uzavřít a svázat všechny konce dohromady.
Potulný rytíř je vhodný i pro ty, jež jsou ságou Písně ledu a ohně (zatím) nepolíbeni. Komiksů ze středověku moc není, takže i to může být impulzem k začtení se do tohoto ojedinělého příběhu. V této epické fantasy ve své nejčistší podobě zažijete středověk, konkrétně bude cíleno na rytíře, jejich kodex cti a jejich styl života. A pokud vás tento svět chytne, tak v říjnu si můžete brousit zuby na Přísežný meč!

rytir5


Název: Potulný rytíř
Autor námětu a scénáře: George R. R. Martin, Ben Avery
Kresba: Mike S. Miller
Překlad: Richard Podaný
Žánr: grafický román
Nakladatelství: Crew
Rok vydání: 2015, pevná vazba
Počet stran: 160
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rád se nechám překvapovat, tvrdí herec, šansoniér a filmový historik Jiří Bartoň

Barton rozhovor perexHerectví, zpěv, moderování, besedy, pedagogická činnost… I když Jiří Bartoň vystudoval filmovou a divadelní historii,věnuje se už mnoho let herectví a to nejen v divadlech. Už před časem nastudoval šansonový recitál, objevil s...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

V Březnu-měsíci čtenářů startuje v Knihovně BBB v Uherském Hradišti již tradiční výtvarná soutěž Ex-libris 2022, tentokrát na téma Aby ze světa nevymizela radost

ex libris 200KNIHOVNA BEDŘICHA BENEŠE BUCHLOVANA V UHERSKÉM HRADIŠTI vyhlašuje v Březnu-měsíci čtenářů výtvarnou soutěž pro děti, studenty, rodiče, prarodiče, učitele, výtvarníky… pro všechny milovníky knih Ex-libris 2022– Aby ze světa nevymizela radost.

Z archivu...


Literatura

Jedno malé prasátko

jedno male prasatko 200V lednu vyšla u kalibru druhá detektivní kniha britského autora Roba Ashmana ze série Případy Rosalind Krayové. Jedno malé prasátko přináší hutný detektivní příběh, který není pro slabší povahy a na pouhých 250 stránkách dokáž...

Divadlo

Městské divadlo Zlín představuje retrokomedii k popukání – Charleyho tetu

cht200Zlínské divadlo uvedlo koncem listopadu premiéru anglické konverzační komedie Brandona Thomase Charleyho teta a konečně tu máme něco svěžího, neokoukaného a hlavně šíleně vtipného!

...