Andreas Jopp: Vitamíny a stopové prvky pro zdraví

Andreas Jopp: Vitamíny a stopové prvky pro zdraví

Tisk

vitam200„Lidské tělo bylo evolucí stvořeno ke KVALITNÍ STRAVĚ. S tím prostě nehneme.“ Jednoduchý fakt, jehož  temné vědomí nás provází po celou dobu čtení této knihy. S plnou syrovostí si uvědomujete, jak nekvalitní jsou zdroje naší potravy a to nemluvím pouze o zpracovaném „jídle“, které je spíše chemicky upraveným čímsi, co se dá jíst. A nějak to chutná. Ve skutečnosti velmi nepřirozeně, ale naše přirozené chuťové buňky už jsou poněkud zdegenerované a odnaučené své přirozenosti. Ale i kdybychom se s krásou navrátili ke zcela přirozené stravě, tak autor, Andreas Jopp tvrdí, že to nestačí. Pak přemýšlím třeba o vitariánech – jsou opravdu také vitamínově podvyživení, jako jsou lidé z německých výzkumů, ze kterých Jopp vychází v celé knize.

 


Dlouho mi trvalo, než jsem se v knize poněkud citově zorientovala. Vadilo mi, že přirozené zdroje autor považuje za „slabé“ a neustále doporučuje speciální – a navíc mnohonásobně více dávkované vitamínové preparáty.  Připadalo mi, že je to spíše chvílemi farmaceutická příručka. Klobouk dolů, dávkování vitamínů má v malíku a rozhodně to jsou důležité informace pro každého, kdo se rozhodne jít „jeho“ cestou. On totiž tvrdí, že z přirozených zdrojů jen těžko vezme naše tělo dostatek vitamínů a to zvláště tehdy, když chceme nějaký nedostatek vykompenzovat, nebo dokonce vitamíny využít léčebně. Což lze, jak lze v této knize na mnoha místech nalézt.
Navíc, jsou to konspirace nebo děsivá realita?
Můžete třeba narazit na množství „větrných mlýnů“, se kterými on ve své praxi bojuje a o kterých třeba obyčejný člověk ani neví. Já například znala jen test na množství železa v krvi  - a taky lítý boj, aby vám ho lékař vůbec udělal!!
Už vám někdy lékař změřil hladinu vitamínu E? Máte-li srdečně-cévní onemocnění nebo vysoké hodnot krevních tuků, měl by to udělat. Doporučil vám někdy vitamín E? Nebo, že deprese je často předzvěstí blížící se demence. Nízké hodnoty vitamínu B v těle souvisí se ztrátou duševní výkonnosti s demencí. Dokonce u tohoto vitamínu tu autor uvádí i kontraverzní reality show s odebráním tohoto důležitého vitamínu. Třetí týden bez béček testovaná skupina měla průjmy, nevolnost, zvracení, čtvrtý týden se objevila chudokrevnost a zhroucení imunitního systému.
To mi přišlo poněkud extrémní, ale… četla jsem dál…
Na jednu stranu jsou v ní chvíle, kdy podle mne autor zasahoval příliš do různých extrémů, čím snad dokonce i činil své povídání nevěrohodné, na druhou stranu fakta, která uvádí, jsou fakta dobrá k zamyšlení. Doporučení jednotlivých vysoce dávkovaných vitamínových preparátů je potom možná běžnou praxí v Německu, ale mne to trošku mátlo. Včetně občasných názorů na farmaceutický průmysl a nemožnost dovézt si ze zahraničí opravdu kvalitní vitamínové přípravky.
Kniha je stručná, ale zasloužila by možná více stran. Stručnost je výtečná, v knize se parádně orientuje, pokud hledáte nějakou konkrétní informaci, ale také ve mne vzbudila množství otázek, na které bych chtěla hledat odpovědi. Je to výborná encyklopedie vitamínů, poruch z jejich nedostatku a léčebných vlastností vitamínů a minerálních látek. Za tímto účelem po ní jistě sáhnu i díky tomu, že autor ji sepsal opravdu velmi čtivým způsobem.
Faktem je, a to si z této knihy odnáším – naše těla jsou evolučně nastavena na KVALITNÍ POTRAVU. To nezměníme. Ani díky civilizaci, ani díky financím… Prostě NE.

vitam3


Ukázka:
 „U zvěrolékaře je na prvním místě vždy analýza krmiva. Teprve potom se nasadí léky. To je nutné i při návštěvě „člověčího lékaře“: hmotnost, dotazování na stravu, krevní test na nejrůznější mikroživiny a na oxidační stres.
Lidé, kteří  mají nadváhu, mají většinou špatně natankované buňky. Nejprve by se tedy měly vyrovnat nedostatky a upravit látková výměna, teprve potom je na řadě kurýrování symptomů. To by mělo být pravidlo.
„Symptom je jako svítící kontrolka v autě – jestliže signalizuje nedostatek oleje, je nutné ho doplnit. Nebo byste místo toho spíš vzali klacek a kontrolku rozbili? Přesně to ale mnozí dělají. Namísto toho, aby při bolestech hlavy nejprve dotankovali hořčík, vitamíny a bílkoviny, polykají aspirin a snaží se symptom umlčet.
Totéž dělá řada lékařů. Přijde-li například do jejich ordinace pacient s nadváhou a varovně blikající kontrolkou vysokého krevního tlaku, je třeba nejdřív vyřešit problém y výživou. V terapeutickém plánu by se na čelních místech měly umístit hubnutí, sport a zvýšený příjem vápníku a hořčíku z ovoce a zeleniny. Díky takovým jednoduchým opatřením se u mnoha postižených dostanou ukazatele krevního tlaku a hladin krevního cukru i krevních tuků  opět do normálních hodnot. Namísto toho se předepisuje lék na snížení krevního tlaku, což je stejné, jako když lékař klackem rozbije kontrolku. Kvůli nezměněné špatné výživě se pacient zaručeně brzy vrátí s vysokou hladinou krevních tuků, a tak navíc dostane lék na jejich snížení. A je tu další rozbitá kontrolka.
Tak medicína postupně vychovává lidi závislé na drahých lécích místo toho, aby se před právem pacienta na léky nejprve omezila příčina – nadváha – nebo se alespoň  požadovala závazná účast na redukčním a výživovém kurzu.“
O autorovi:  Andreas Jopp je německý odborník na výživu, který publikoval více než 200 odborných článků na téma anti-aging a zdravý životní styl.  Napsal i knihu o tom, jak se zbavit závislosti na nikotinu za 30 dní a na toto téma vede i on-line kurzy. Co se mu v této knize určitě podařilo, je dostát svému mottu – mít své texty čtivé a strhující, nenudné a zábavné a zároveň podložené množstvím relevantních informací. Své knihy píše na základě dlouhých rozhovorů s odborníky a na základě vlastních zdrojů z knih a odborných prací.

Originál a vydání: neuvedeno
Rok vydání: 2008
České vydání: Vitamíny a stopové prvky pro zdraví
Autor: Andreas Jopp
Přeložila: Jana Vladarzová
Vydalo nakladatelství Eminent, www.eminent.cz
Rok vydání: 2015


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na Velikonoce pojedu k mamince do Brna, říká Eva Pilarová

eva 200Zatímco v těchto týdnech podniká čtyřnásobná držitelka zlatého slavíka Eva Pilarová ještě s několika svými kolegy Evergreen Tour, na podzim ji čekají dva velké gala koncerty, kterými oslaví 55 let na scéně. Koncerty proběhnou 27. října v Mahenově divadle ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Nepostradatelná příručka pro všechny, kteří se chtějí dobře orientovat v účetnictví

ucetnictvi pro uplne zacatecniky perexV nakladatelství Grada vyšlo aktualizované zpracování příručky Účetnictví pro úplné začátečníky s účetními předpisy pro rok 2024. Dále obsahuje základní informace o účetnictví včetně vysvětlení ...

Z archivu...


Literatura

Vášeň ku knihe alebo príbeh emancipácie žien

zeny200Ako napovedá názov knihy, pôjde o vášeň, o silné emócie a zmenu sociálneho postavenia. To všetko má za následok kniha. Dnes vymierajúci predmet, do ktorého musíme mládež nútiť, v 18. storočí kľúč k pokroku a vzdelanosti.

...

Divadlo

Únorové divadelní tipy z Violy: Miroslav Donutil nebo David Prachař na jevišti legendární scény

DIvadlo Viola 200Přemýšlíte, jak si ukrátit dlouhé únorové večery? Přinášíme tipy na intenzivní divadelní zážitek v Divadle Viola na Národní třídě v centru Prahy.

...

Film

Cesta k zemskému jádru nebezpečně žhne

cesta k zemskemu jadruV nedozírných hlubinách naší planety Země se ukrývá pevné jádro, jehož tajemství je chráněno vrstvou tekutého, žhavého magmatu. Po něm se posouvají tektonické desky, které tvoří dno oceánů a ovlivňují i procesy na pevn...