Evropský parlament se chystá zabít svobodné fotografování

Evropský parlament se chystá zabít svobodné fotografování

Tisk

EPfotografovani perexV dnešní době fotografických portálů, kam každým dnem proudí tisíce fotografií, se již považuje za samozřejmé, že rozdíl mezi vyfocením a zveřejněním obrazového díla se mnohdy stírá. Zmáčknete spoušť a vaše fotografie je nahrána. Řada různých internetových portálů a sociálních sítí dovoluje nahrávat fotografie pod svobodnou licencí Creative Commons, což umožňuje i jejich komerční užití. To se však může díky plánům europoslanců změnit. K horšímu. Legislativní výbor Evropského parlamentu v úterý 16. 6. 2015 projednával celoevropskou úpravu autorského práva, v rámci které navrhuje zásadně omezit svobodu fotografování také v České republice. Problematické je zejména odmítnutí principu tzv. svobody panoramatu. Na poplach bijí zastánci svobody fotografování, kteří žádají, aby europoslanci zastavili tento útok na svobodné šíření fotografií už při červencovém hlasování EP.

 

 

„Pokud navrhovaná změna projde, v praxi to bude znamenat problém prakticky pro každého z nás. Výsledkem bude, že si budeme muset dávat pozor na to, co fotografujeme. Bez svolení architekta stavby nebude povolené zveřejnit třeba fotografii vysílače na Ještědu na Facebooku nebo na Wikipedii. Za toto jednání bude hrozit žaloba,“ upozorňuje na zásadní změnu v pojetí svobody fotografování senátorka Ivana Cabrnochová.

Česká právní úprava popsanou situaci zatím neumožňuje. Platí u nás totiž tzv. svoboda panoramatu – tedy princip, že cokoliv, co je ve veřejném prostranství vystaveno permanentně, může být vyfotografováno a zveřejněno. Do této kategorie spadá téměř vše, co lze běžně v každém městě nebo na venkově najít. To se však může velmi brzy změnit. Legislativní výbor 16. 6. 2015 posvětil pozměňovací návrh europoslance Jean-Marie Cavada, který u nás platnou svobodu pravděpodobně zruší. V praxi to znamená jediné: Budete-li chtít fotografovat a snímky zveřejňovat, připravte se na tlustý šanon povolení nebo na případné žaloby. A nebo rovnou své fotky nikam nenahrávejte. Řada internetových projektů, jako je například internetová encyklopedie Wikipedie, tímto velice utrpí. 

EPfotografovani

V Belgii autorské právo neumožňuje bez souhlsau autora zveřejnit například fotografii Atomia. Proto jej také na Wikipedii nenajdete. Čeká toto většinu českých památek? (Foto: Nro92, CC0)


Jaký text celoevropské směrnice byl výborem EP schválen? Jedná se o následující pozměňovací návrh: „(Legislativní výbor) zastává stanovisko, že komerční používání fotografií, videozáznamů či dalších vyobrazení děl, která jsou trvale umístěna na fyzických veřejných místech, musí být vždy vázáno na předchozí souhlas autorů nebo jiných zplnomocněných osob.“ Pro tento návrh zvedl ruku i český europoslanec Pavel Svoboda, předseda legislativního výboru. Finální slovo v této věci padne až v červenci během hlasování celého europarlamentu, nicméně lze očekávat, že poté, co návrh podpořila většina členů výboru, bude hladce schválen i většinou poslanců.

„Pokud o současnou svobodu panoramatu přijdeme, budeme muset smazat z Wikipedie desetitisíce fotografií. To by byla obrovská škoda, třeba i pro zahraniční návštěvníky, kteří by se rádi o naší zemi něco dozvěděli. Wikipedie je často na prvních místech ve vyhledávání, protože je navštěvovaná. Řada turistů si na ní hledá informace o tom, kam se pojedou podívat,“ uvedl k této záležitosti Vojtěch Dostál, předseda spolku Wikimedia Česká republika, který v ČR zastupuje Wikipedii.

„Jsem připravena bojovat proti této nesmyslné úpravě autorského zákona, která by omezila svobodu fotografování a negativně by zasáhla do našeho každodenního života. V krátké době svolám do senátu debatu, jejímž cílem bude zahájit odpor proti tomuto legislativnímu zmetku. Cílem je přesvědčit před červencovým hlasováním europoslance, aby zachovali svobodu panoramatu tak, jak ji známe dnes. Je to zájem nás všech,“ konstatuje senátorka Ivana Cabrnochová.


Kontakty:
Vojtěch Dostál – předseda Wikimedia ČR – 731 023 060
Ivana Cabrnochová – senátorka – 724 040 285

Zdroj foto: https://commons.wikimedia.org


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nechte se nalákat na Přehlídku netradičního filmu do Mladé Boleslavi

200fPřehlídka netradičního filmu se bude konat 26. až 28. září v Mladé Boleslavi a nabídne balkánskou kinematografii. Na naše zvídavé otázky nám u této příležitosti odpověděl Jan Černík, supervizor a vedoucí produkce festivalu a hlavní dramaturg Jan Gál.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

K ikonickému dubu na Točné povede dubová alej

Dub perexOd soboty 7. prosince má památný dub na Točné další společnost - dvacet tři doubků. S výsadbou 23 dubů zimních podél polní cesty mezi Točnou a Cholupicemi pomohli občané, které pozvali místostarostka Prahy 12 Eva Tylová a zastupitel Prahy 12 Ivan ...


Literatura

Motelové kroniky. A kolem vás se začne vlnit cesta.
ImageMotely, ty by toho mohly navyprávět, možná vám teď blesklo hlavou. Nedejte se však zmást. Motelové kroniky amerického dramatika, spisovatele, hudebníka, scenáristy, herce a režiséra Sama...

Divadlo

Může půl promile alkoholu zajistit šťastnější život?

Chlast perexMartin (Petr Stach), učitel dějepisu, Nikolaj (Jacob Erftemeijer), učitel psychologie, Peter (Tomáš Petřík), učitel hudby, a Tommy (Robert Jasków), učitel tělocviku, již dávno rezignovali na své plány a sny. Doběhlo je vyhoření.

...

Film

Železná lady by se bez Meryl Streep utopila v průměru
ImageMargaret Thatcherová byla neobyčejná žena odhodlaná prosadit se ve vysoké politice, do které do té doby ženy proniknout nedokázaly. Ona se tím však nenechala odradit. Pomohl jí její nekompromisní přístup – a to nejen v politick...