Opustit klec a milovat svou práci

Opustit klec a milovat svou práci

Tisk

vydelavejte 200Motivačních knih, které slibují totální změnu života a k tomu navíc super plat, je mnoho. Je jich zřejmě tak velké množství, protože asi není nikdo, kdo by s radostí vykonával práci, která ho nebaví a nenaplňuje. Nicméně málokdo z nás je v situaci, která by mu umožnila práci opustit, aneb účty se samy nezaplatí. Marianne Cantwell však přináší velice odvážný pohled na věc, a ví, o čem píše, neboť sama zásadní změnu, o které píše, prožila.

 


Žít podle svého a dělat si, co chcete, v mezích zákona samozřejmě, to je asi kromě dobrého zdraví jedna z nejvyšších met, které by člověk chtěl dosáhnout. Autorka pro takové lidi používá přiléhavý název „free range human“ – tedy člověk, který se vyprostil z pracovní klece a vytváří si život, jaký chce mít a který ho bude těšit a naplňovat a zároveň bude schopen dostát svým finančním závazkům.


Ve spoustě z nás ale jenom při myšlence na změnu vyskočí tisíc věcí, kvůli kterým rozhodně nic jiného dělat nemůžeme, a tak si kolem sebe stavíme nepřekonatelnou hradbu z pochybností a strachu. Autorka ve své knize ale všechny tradiční mýty boří a vysvětluje, proč nejsou pravdivé a jak nad nimi vyzrát. Do knihy také přidává různá cvičení, ve kterých můžete rozvíjet své nápady a zpětně je hodnotit a díky kterým mnoho lidí přišlo na to, v čem jsou opravdu dobří a výjimeční a čím by mohli přispět společnosti a zároveň se to může stát jejich jedinou obživou – bez dojíždění, bez kanceláře, bez nadřízených a nesmyslných nařízení pro nařízení a dalo by se toho vyjmenovat určitě ještě celá řádka.


Je pravda, že kniha není určená univerzálně pro všechny – koncept práce na „svobodné noze“ ze své podstaty některá zaměstnání vylučuje – těžko budete umělecký kovář bez kovů, nástrojů a dílny nebo hasič bez svého sboru a požárního auta a vybavení.  Koncept, který přináší Marianne je určený spíše kreativním a nezávislým povoláním – koučům, poradcům, spisovatelům – prostě těm, kterým k práci povětšinou stačí notebook a připojení k internetu.

vydelavejte


Autorka píše naprosto uvolněným jazykem a díky tomu se kniha čte skoro sama a máte pocit, jako by promlouvala k vám, někde u lahodného dortíku v příjemné kavárně. Je to i jedno z poselství, které kniha přináší – buďte sví a nechtějte kopírovat jiné, zvlášť když takoví opravdu nejste.


Knihu doporučuji ale všem – může vám přinést zcela nový pohled na věc, může ve vás vyvolat změnu myšlení a postoje k světu. Myslím, že nikoho nenechá úplně chladným. Navíc s sebou přináší spoustu příběhů lidí, kteří změnou myšlení, chování a přístupu prošli a můžou vás skvěle inspirovat.  V knize také najdete spoustu odkazů, ze kterých můžete čerpat  - obvykle jsou ale v angličtině. Co se dá najít v českém prostředí, označila a vyhledala skvělá překladatelka Adéla Bartlová – vidíte, další práce, která by se určitě dala zařadit do konceptu „free range human“.


Vydělávejte na tom, co vás baví, a žijte podle svého/Be a Free Range Human, Escape the 9 to 5, Create a Life You Love and Still Pay the Bills
Autor: Marianne Cantwell
Žánr: literatura faktu – osobní rozvoj
Nakladatelství: Grada Publishing, a. s.
Rok vydání: 2015
Počet stran: 224
Hodnocení:  90 %     

           
Zdroj foto: www.kosmas.cz
www.grada.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s velkou hvězdou Sunday Music Jamu

vinnie-james 200Velkou zahraniční hvězdou festivalu Sunday Music Jam je folkový zpěvák Vinnie James. Jeho myšlenky by se mohly tesat do kamene a takového nadšence do České republiky byste mohli hledat dlouho. Ostatně, posuďte sami!

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Terapeut je kamarád

koucovna 200Pro většinu lidí je terapeut téměř sprosté slovo a jeho návštěvu berou jako osobní ponížení. Přitom se vůbec není čeho bát, protože terapeuti jsou také jen lidi a mají pro ledacos pochopení. Nervozita před první konzultací je naprosto pochopitel...

Z archivu...


Literatura

Chuť na hřích s příchutí APOKALYPSY

Cernucka Chut na hrich 200Mám ráda detektivky. Opravdu. Líbí se mi i české krimipříběhy, které někteří čtenáři odmítají. Proto jsem nahlédla do edice Původní česká detektivka nakladatelství Moba a vybrala si dva tituly Veroniky Černuck...

Divadlo

Klíště. Nová hra Boleslava Polívky

Kliste perexVím, že známý herec, režisér, dramatik, klaun a divadelní principál Boleslav Polívka byl asi před rokem postižen lymskou boreliózou. Je to děsně hloupá nemoc, infekce od klíšťat, u které člověk až do doléčení je téměř ochrnutý. Chápu, že ho to...

Film

Osvícení – rozhodně ne bez svícení

altZačíná to nádhernými horskými scénériemi. Pak se poděje něco, co vám rozmetá mozek na kusy. Aspoň že to vcelku dobře končí. A bonusový materiál je pak opravdu lahůdkou. Jack Nicholson v tak dokonalé roli, že na konci filmu nevěříte, že JE normá...