Kratochvíle- renesanční klenot v jihočeské krajině má návštěvníkům co nabídnout

Kratochvíle- renesanční klenot v jihočeské krajině má návštěvníkům co nabídnout

Tisk

Kratochv200Státní zámek Kratochvíle je renesanční klenot, zasazený do působivého rámce jihočeské přírody. V posledních letech prošel tento malebný jihočeský zámek celkovou obnovou, zahrnující stavební úpravy, vybudování expozice podle rožmberských inventářů i naplnění kulturním obsahem, který oživuje ducha renesanční doby, v níž Shakespeare i Cervantes psali své nesmrtelné příběhy.

 

 

V letošním roce 2015 zvolil Národní památkový ústav zámek Kratochvíle centrem projektu Po stopách šlechtických rodů: Velká hradozámecká inventura. Řada památek v rámci projektu připravuje výstavy porovnávající stav, v němž se nacházely před lety, s dneškem; kasteláni plánují komentované prohlídky, při nichž vysvětlí, jak se na hradech a zámcích připravují prohlídkové trasy, a podělí se i o vzpomínky. Příznivcům památek to umožní nahlédnout pod pokličku činnosti kastelánů hradů a zámků.

Kratochv1

Zámek Kratochvíle představí v rámci projektu pod názvem Renesance renesance proces a výsledky proměn, kterými v posledních letech tato památka prošla. Na stavební obnovu „vily“ navázalo restaurování ohromující malířské a štukové výzdoby; následovala nová instalace interiérů zámku podle inventářů posledních Rožmberků (knih, do nichž se zapisovalo hodnotnější zámecké vybavení) a vytvoření prohlídkových tras. Dalším krokem bylo naplnění zámeckého kalendáře kulturními akcemi, které jsou vybírány tak, aby odpovídaly duchu renesance a přitom respektovaly jeho atmosféru.

Podle kastelána zámku Vojtěcha Troupa podává Kratochvíle „svědectví o velkorysosti, dobrém vkusu i citlivosti Viléma z Rožmberka, kdysi předního velmože českého království a vladaře na jihu Čech“. Právě Vilém z Rožmberka byl iniciátorem stavby zámku, který  neměl v Čechách druhé poloviny 16. století obdoby a představuje jeden z klenotů stavitelského a dekoračního umění doby renesance. Architektonickým řešením i řízením stavby pověřil Vilém původem severoitalského stavitele Baldassara Maggiho z Arogna, který rozvrhl areál do velkého obdélníku s ohradní zdí a vodním příkopem. Zámecká budova byla asymetricky usazena do okrasné zahrady, jejíž součástí byla i hospodářská část, na níž se pěstovaly  bylinky pro zámeckou kuchyni, ale také melouny, cibule, mrkev, pohanka či konopí. Zahrada je dodnes jedním z velkých lákadel zámku.

Kratochv3

 

Výzdobu interiérů zadal Vilém z Rožmberka malíři Georgu Widmanovi z Braunschweigu a mistrovi štuku Antoniu Melanovi. Klenbu velkého vstupního sálu v přízemí zdobí malované lovecké výjevy a zvířata; na klenbách v patře jsou postavy z legendy o Samsonovi a Dalile, či hrdinové řeckých bájí a ve vladařově pokoji také zvířecí a rostlinné motivy. Malby doplňuje štuková výzdoba. V tzv. Zlatém sále, nejokázalejší a nejhonosnější místností zámku, sloužící k přijímání hostů a pořádání hudebních produkcí, ovládá zlacená štuková výzdoba celý prostor.

Při prohlídkách a komentovaných přednáškách upozorňují průvodci na výjimečné umělecké hodnoty zámku.

Přehled akcí na státním zámku Kratochvíle v sezoně 2015

do 24. května – volně přístupná výstava Tančírna na fotkách i v barvě ve vstupní věži.

16. května, 16 hod. – mše svatá v kostele Narození Panny Marie a požehnání nově instalovaného oltáře Klanění tří králů.

31. května – oslava Mezinárodního dne dětí otevřením výstavy loutek a rekvizit z představení divadla Continuo ve vstupní věži.

6. června – závěrečný koncert žáků Základní umělecké školy Vodňany.

20. června – mše svatá v kostele Narození Panny Marie.

24. června (termín není zatím definitivní) – Zahrada znovuzrozená - beseda o zahradě zámku Kratochvíle s jejími tvůrci.

29. a 30. června, 1. a 2. července – Kinematograf bratří Čadíků v zámecké zahradě.

Kratochv4

 

25.–28. června, 3.–6. července – Pro nic za nic - osm představení Nestroyovy frašky v podání Ochotnického spolku Tyl Netolice.

9.–12. července – Sluha dvou pánů: celkem 4 představení Goldoniho komedie v podání Ochotnického divadelního spolku Tyl Netolice. 

18. července – mše svatá v kostele Narození Panny Marie. 

18. července – hudební vystoupení Ondřeje Smeykala, hráče na didgeridoo.

25. července – Tančírna Kratochvíle 2015: tradiční tanečně hudební večer se swingovým orchestrem ZatrestBand.

1. srpna – projekt Renesance renesance v dokumentačních a historických fotografiích.

15. srpna, 16.30 hod. – mše svatá v kostele Narození Panny Marie.

29. srpna – Hradozámecká noc.

5. a 6. září – Dny evropského dědictví.

6. září – poutní mše v kostele Narození Panny Marie a celodenní jarmark v zámecké zahradě s doprovodným programem.

12. září – páté setkání českých a slovenských básníků v zahradě zámku.      

podle podkladů Národního památkového ústavu (www.npu.cz a zámku Kratochvíle (www.zamek-kratochvile.eu/kulturni-program/).

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herec Tomáš David: „Vedu dialog s pánví, kastrólem nebo vidličkou“

200divvvMěstské divadlo Zlín si na novou sezonu sehnalo posily – dva Tomáše. Kromě Tomáše Červinky jde o Tomáše Davida, kterého jsme nyní pořádně vyzpovídali. Na prknech ho můžete vidět jako Pejska v pohádce O pejskovi a kočičce.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

O dětech, které nemohly vyrůstat ve své rodině. Díky podpoře veřejnosti vzniká kniha s unikátními fotografiemi

Pestouni200Skutečné příběhy pěstounů, adoptivních rodičů a taky těch, kteří vyrostli v dětském domově. Knižní novinka Náhradka bude plná zážitků, zkušeností, emocí a autentických černobílých ilustrací. Jejími autorkami jsou novinářka Barbora Postránecká a fot...

Z archivu...


Literatura

Vydejme se s Brontíkem do středověku

Brontik perNakladatelství Albatros přináší třetí díl oblíbené dětské pohádky o Brontíkovi, malém dinosauřím kamarádovi, kterého dvojčata Týna s Tobíkem objevila zmrzlého v jedné opuštěné jeskyni. Brontík je díky překladači zvířecí řeči, který má ukrytý v zub...

Divadlo

Skromný muž s velkým srdcem a obrovskou pokorou!

velen 200Už jako malá holka jsem registrovala herce s dobráckýma očima a širokým úsměvem, ale nikdy jsem si k němu neuměla přiřadit jméno, někdy se mi to tak stává i dnes. To ovšem vůbec neznamená, že to v mých očích snižuje jeho herecké kvality. Byl celkem...

Film

Festival Jeden svět 2021: Filmy, které rozhodně nevypadnou

jeden svet 200Přesun do digitálního světa a výzvy i hrozby, které s sebou tato transformace přináší – to je téma, které akcentuje letošní ročník festivalu Jeden svět pod hláškou „Vypadáváš“. Hlavní tematická filmová kategorie se zaměřuje na technologie a...