Za památkami na architekty z rodiny Dientzenhoferů

Za památkami na architekty z rodiny Dientzenhoferů

Tisk

Baroko200Ráz české barokní krajiny výrazně ovlivnily desítky kapliček, kostelíků a kostelů. Velký vliv na jejich podobu měla rodina architektů a stavitelů z rodiny Dientzenhoferů.

 

Poutní kostel Panny Marie Bolestné v Dobré Vodě

Je jednou z vrcholných barokních památek jižních Čech. Díky působení významných umělců Kiliána Ignáce Dientzenhofera a Václava Vavřince Reinera patří kostel k nejpozoruhodnějším barokním stavbám v širokém okolí.

Nejstarší fungující klášter v ČR najdeme v Břevnově

První mužský benediktinský klášter v Čechách, ležící na polovině cesty mezi Pražským hradem a Bílou horou, založili roku 993 pražský biskup Vojtěch a český kníže Boleslav II.                                

Baroko1

 

Loretánské zvonky znějí už více než 300 let

V Praze na Hradčanech se již více než 300 let nachází areál Lorety, sestávající z ambitů, barokního kostela Narození Páně, Svaté chýše,věže s hodinami a známou zvonkohrou.

Poutní kostel na Skalce u Mníšku pod Brdy

Nedaleko Mníšku pod Brdy na návrší Skalka se nachází poutní místo s kostelíkem sv. Maří Magdaleny. Na vrchol vede naučná stezka s obnovenou křížovou cestou s kapličkami z roku 1672. Plasy - první cisterciácky panovnický klášter v Čechách

Hlavní prohlídkový okruh zavede návštěvníky do budovy konventu, obytné budovy mnichů, která pochází z dob vrcholného baroka. Historie kláštera je doprovázena informacemi o nezvyklém "vodním" řešení základů budovy a vodním a vzdušném systému samotném. 

Baroko3

 

Poutní kostel v Nicově

Mezi kulturní památky obce Plánice patří kostel Narození Panny Marie v osadě Nicov, asi 2 km východně od Plánice. Tato barokní stavba je jedním z nejkrásnějších děl architekta a stavitele K.I.Dienzenhofera.

Chrám Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích

Je jednou z nejkrásnějších památek venkovského baroka. Obdivované je jak samotné architektonické řešení kostela, tak i jeho vnitřní umělecká výzdoba a zasazení do okolní krajiny.       

Chrám sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí

Kostel byl postaven v období baroka mezi lety 1732–1737 stavitelem Kiliánem Ignácem Dientzenhoferem na místě původního románského kostela.                                                       

Broumovská skupina kostelů

Představuje unikátní architektonickou památku regionu Broumovsko. Barokní kostely byly postavené podle plánů Kryštofa Dizenhofera a jeho syna Kiliána Ignáce. Kostely vznikly v rozmezí let 1709 – 43. 

Poutní kostel Chlum Svaté Maří na Sokolovsku

Chlum Svaté Maří je jedním z nejvýznamnějších a nejkrásnějších barokních souborů v celé České republice. Jedná se o areál a komplex budov bývalého kláštera, k němuž patří i kostel svaté Maří Magdalény.

Baroko4

 

Impozantní komplex podle projektu K. I. Dientzenhofera

Počátky Broumovského kláštera sahají až do začátku 13. století. V roce 1999 byla v opatském kostele sv. Vojtěcha nalezena unikátní kopie Turínského plátna z roku 1651.

Ploskovice - zámek a umělé vodní jeskyně

Architekt Kilián Ignác Dientzenhofer vybudoval v letech 1720-30 nedaleko Litoměřic jednopatrový zámek čtvercového půdorysu, pro Annu Marii Toskánskou z rodu Sasko-lauenburského, manželku toskánského vévody Gastona III., posledního z rodu Medici. 

Barokní kaple o půdorysu hvězdy 

Na vrcholu Hvězda, v místě kde stával kříž s pozlacenou hvězdou, stojí dnes kaple na půdorysu hvězdy. Geniálně řešená stavba je citlivě umístěná do nádherné přírody; je nazývána perlou Broumovských stěn.

ilustrační foto autor, podle podkladů agentury Czech Tourism, www.czechtourism.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zchlaďte se u rozhovoru O sněhu

pata 100 o snehu 200V těchto horkých letních dnech vám přinášíme rozhovor s Pavlem Talašem, kterého můžete znát z našeho webu. A sice ne z článků, ale z rubriky Komiks, do kterého nám laskavě propůjčuje jeho stripy. Loni mu vyšla k...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Podivuhodné příběhy z Atlantidy: Fantomos a spravedlivý trest

atlantida 200Podivuhodné příběhy z Atlantidy mají podtitul Multikniha pro chytré dospělé a jejich děti. Jedná se o originální knihu plnou emocí, napětí i sdělné moudrosti. Ve spolupráci s jejím autorem Zdeňkem Dvořákem vám ...

Z archivu...


Literatura

Prázdniny s kouzelným deníkem

denik perexDesky knihy připomínající látkový pestrobarevný vzor přímo vybízejí k přidělení statusu – Dívčí deník. A tím by dozajista byl, kdyby se zápis vedl jako denní záznam. Události v knize jsou skutečným vyprávěním je...

Divadlo

Jak moc se může lišit subjektivní zkušenost a to, co považuje za skutečnost justice?

Na-prvni-pohled perexTessa Ensler (Marie Štípková) je elitní obhájkyní. V soudní síni se cítí jako doma a její práce ji nesmírně baví. Aby vyhrála, je ochotná udělat cokoliv. Promyslet dokonalou taktiku, pokládat správné otázky, po kterých mohou nás...

Film

MILENCI Z OPAČNÝCH STRAN VÁLKY

spojenci200Robert Zemeckis má na svém kontě mnohem zdařilejší tituly (upozorním aspoň na Forresta Gumpa), nežli jsou nyní uvádění SPOJENCI. Snadno postřehneme, že v dramatické konstrukci povrchní, klišovitý příběh, sepsaný scenáristou Stevenem Knightem, nedo...