Strážky na Slovensku - renesanční skvost s několika zajímavými expozicemi

Strážky na Slovensku - renesanční skvost s několika zajímavými expozicemi

Tisk

zamek strazky 200Mimořádně půvabnou a historicky cennou památkou v západní části Spiše, při úpatí východních částí masívu Vysokých Tater, je nesporně zámek ve Strážkách. Je ceněn pro svou slohovou čistotu, typickou renesanci, a tak pokud se necháte rádi unést romantickým prostředím, kde je vám dobře, pak byste tento kouzelný zámek neměli na svých toulkách po Slovenku rozhodně minout...

 

Obec Strážky, dnes součást městečka Spišská Belá, se nachází při hlavní silnici z Kežmarku, vzdáleného přibližně 5 km jižním směrem, a 1 km jižněji od Spišské Belé. Půvabný zámek se nachází v samém centru obce, na okraji rozlehlého anglického parku a zahrady obehnaných okrasnou zídkou.

zamek strazky1

Čtyřkřídlý renesanční zámek, jehož počátky spadají až do 14. století, si dodnes uchoval charakteristické rysy hradu: čtyřkřídlá, hmotově uzavřená patrová budova s falešným druhým patrem a vysokou zdobnou atikou, dvojicí nárožních věžic a bašt. I samotné situování na svah nad řeku, na hranu říční terasy, budí dojem pevnosti, nedobytnosti.

zamek strazky2

Zámek, jehož majitelem je od roku 1972 Slovenská národní galerie, je přístupný veřejnosti po celý rok. V hlavní sezoně je otevřen denně kromě pondělí. Návštěvníci zde najdou například dvě stálé expozice - jednak výstavu Portrét 17. - 19. storočia na Spiši, jednak výstavu nazvanou Strážky a Ladislav Mednyánszky, která přibližuje dílo jednoho ze zástupců středoevropského malířství poslední třetiny 19. a začátku 20. století.  

zamek strazky3

Neméně interesantní expozicí je i sbírka historického nábytku a interiérových doplňků z období 17. až 19. století.  Ojedinělá je přitom i historická knihovna, která seznamuje návštěvníky s dějinami obce, zámku a rodů, kterým Strážky v minulosti patřily. V rozlehlém anglickém parku je zase k vidění expozice Sochárstvo na Slovensku v 20. storočí.

zamek strazky4

Na nádvoří renesančního zámku se pod arkádami rovněž nachází stylová kavárna, která slibuje příjemné posezení s možností občerstvit se zdaleka nejen lahodnou kávou. Přitom doprovodných akcí je na zámku více než dost. Stačí se podívat na zámecké stránky a budete mít hned jasno.


Foto: archiv autora


www.sng.sk/sk/uvod/vysunute-pracoviska/strazky


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Savka: „Oslavit si umím každý den, když chci“

Savka200Zpěvák Tomáš Savka se proslavil díky účasti v talentové show Česko hledá Superstar a nyní slaví 30 let. U této příležitosti vyráží na swingové turné, o kterém v tomto rozhovoru prozradil více.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

HOVORY W s Burianem a Cibulkou hosty rozesmály až k pláči

Hovory W  perexPravidelné “HOVORY W s hosty”, které od ledna tohoto roku nabízí pražské Divadlo Karla Hackera každého třináctého v měsíci proběhly tentokrát za účasti dvou atraktivních hostů. Syn Jana Wericha a bavič Jiří Werich Petrášek s nakladat...

Z archivu...


Literatura

Putování časem za Leonardem da Vinci do slunné Florencie

Da Vinci 200Takovou učitelku dějepisu bych si přála! Veronika Válková, historička a učitelka na šestiletém gymnáziu, napsala další půvabnou knížku pro své žáky i zájemce o netradiční pohledy na významné úseky historie. Začtete se do děje a už se nepustít...

Divadlo

Festival Věčná naděje zve s Dismanovým rozhlasovým dětským souborem na představení …a bolelo nebe, inscenaci ze života dětí internovaných v Terezíně

a bolelo nebe200Pátý ročník festivalu Věčná naděje uzavře svou podzimní část 28. listopadu inscenací “…a bolelo nebe” v pražském Divadle Minor. Dismanův rozhlasový dětský soubor uvede literárně-hudební pásmo přibližující obrazy ze života dětí internova...

Film

Demolition Man: Předzvěst naší budoucnosti?



altFilm Demolition Man je velmi propracovaným ztvárněním příběhu o vnímání zločinu, sexu a násilí v nedaleké budoucnosti. S hlavními hrdiny se vydáváme do města, kde je každý aspekt všedního života čistý a dobrý.