Francouzský poeta JACQUES PRÉVERT

Francouzský poeta JACQUES PRÉVERT

Tisk

prevert 200Jacques Prévert se narodil 4. února 1900 v Neuilly-sur-Seine. Dětství prožívá v Paříži a ve svých dvaceti letech slouží u pěchotního pluku a poté je odvelen do Cařihradu. Tam se seznamuje s Marcelem Duhamelem, se kterým později ve Francii spolu s bratrem Pierrem Prévertem a Yvesem Tanguyem zakládají nerozlučnou čtveřici. V roce 1925 se všichni kromě bratra připojují ke skupině surrealistů, ve které je například André Breton či Raymond Queneau. Po třech letech je však Prévert pro svou svobodnou mysl a nezávislost vyloučen.

 

Poté publikuje své první texty, například Trochu slušnosti aneb Příběh kapustňáka nebo Pokus o popis hostiny hlav v Paříži, Francie a píše filmové scénáře a dialogy (Ať žije tisk, Věc je vyřízena), nejčastěji v rámci Skupiny Říjen. V roce 1948 utrpěl Prévert vážný uraz způsobený pádem z prvního patra francouzského rozhlasu. Umírá v roce 1977 na rakovinu plic.

K jeho básnickým sbírkám patří například Slova (Paroles), Příběhy, Déšť a pohoda, haraburdí, Věci a jiné. Z filmové tvorby je třeba zmínit například Děti ráje, Brány noci, Milenci z Verony a další.

Hlavní předností Prévertových básní je jejich osobitý styl, který není náročný. Píše prostým jazykem, jakoby řečí mluvenou, což básním dává lidový nádech. Ačkoliv se mnohdy může stát, že píše jen o sobě a o lásce, není tomu tak. V motivech je všudypřítomná Francie, především tedy Paříž, ale zabývá se i osudy prostého lidu. Nebojí se ani satirizovat a zesměšňovat, často používá i černý humor. Některá díla mohou působit prvoplánově a poněkud planě, ale najdeme v nich propracované slovní hříčky, aforismy, oxymórony, klišé, paradoxy i stopy alexandrínu.

Jeho styl shrnuje autor výboru Jsem jaký jsem Václav Kubín: „Jeho úspěch je vysvětlován příklonem k reálnému modernímu světu, celkovým postojem k životu, lidovým jazykem a formou jeho poezie, na neposledním místě jeho spontánním odporem ke všem sociálním zlořádům překážejícím člověku ve svobodném rozvinutí jeho tvůrčích potencí.“

prevert portret


JSEM JAKÝ JSEM
Tento výbor Prévertovy poezie byl vydán v roce 1983 a má jej na svědomí Václav Kubín, který básně uspořádal, napsal doslov, ediční poznámku a ostatní náležitosti. Jako zdroj sloužily tyto sbírky: Slova, Příběhy, Pohádky pro nehodné děti, Podívaná, Velký jarní bál, Déšť a pěkné počasí, Haraburdí, Stromy, Věci a jiné, Slunce noci. Překladateli byli: Marie Bieblová, Jan Cimický, František Hrubín, Vladimír Mikeš, Petr Skarlant, Karel Sýs a Jiří Žáček. V knize najdeme i reprodukce Prévertových koláží ze sbírky Imaginaires.

Kubín se zde snažil zachytit hlavní aspekty Prévertova díla a jeho vnímání světa, čemuž odpovídají i jednotlivé názvy částí sbírky, například Jako ti ptáci, Dítě co budu živ, Kdepak to nezpívám já.

Jsem jaký jsem je básnická sbírka, která v sobě skrývá mnoho nálad i příběhů a každý se v ní může najít. Jazyk je opravdu srozumitelný a básně nejsou nikterak rozsáhlé. Oživením jsou i prozaické části, především z Pohádek pro nehodné děti, které jsou o zvířatech. Ta jsou zobrazována jako chytřejší, nadřazená nebo naopak bezbranná, trpící a smířená se svým osudem.

Hlavní motiv sbírky se kvůli její různorodosti nedá určit, proto se zaměřím na motivy, které mne upoutaly a které se prolínají napříč sbírkou. Jedním z nich je motiv ptáků. Pták je vnímán jako ten, který je svobodný, který může vzlétnout a zpívá navzdory tomu, co se děje v lidském světě. Můžeme ho chápat i jako symbol života.

prevert prebal


Velmi častým motivem je láska, která nabývá spousty podob. Zatímco někdy je vzdálená a nedosažitelná, jindy je spásou a jistotou. Je něžná, nádherná, nebezpečná, šílená a především nestálá (nic netrvá věčně, nejistota).

 „Milují se/na celý život/a sen je stejně pravdivý jako svátečná povyk/Budou se milovat celý život“a jen život za to může/I když se rozejdou“už je spojil“ (Březnová dívka).

S láskou souvisí i motiv ženy, která je zde vykreslována v pozitivním světle. Většinou je to zářící, usměvavá a okouzlující osoba.

Prévert velmi často využívá kontrastů, ať už jde o život (lásku) a smrt, den a noc, vyšší a nižší třídu či rudou barvu. Nejlepším případem je motiv dítěte, které žije jakoby v jiném světě - má vlastní dětskou řeč, prožívá lásku a počitky jinak než dospělí.

Postoj k autoritám ukazují básně, ve kterých se objevuje bůh či významné historické osobnosti. Nesnaží se je oslavovat, spíše jim dodává vtipný nádech či pracuje s pomíjivostí - osobnosti byly slavné, ale zemřeli stejně jako ostatní.

Typický jev těchto básní je enumerace, čili výčet. Prévert rád vyjmenovává jevy či děje, přičemž je prostě řadí za sebou. Na první pohled taková báseň vyznívá jednoduše, ale nezapře svou hloubku. Jeho všudypřítomný minimalismus zase podněcuje k imaginaci a dost často básně dobře gradují.  

Sbírku bych doporučila všem, kteří chtějí poznat kouzlo poezie.

Více o celé Francii a také Brazílii se dozvíte na zlínském festivalu Culturea, který se koná 28. - 29. dubna. 

culturea200

Více informací naleznete zde: http://culturea.cz/2015/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ředitel Klášterních hudebních slavností: „Již se nebojím.“

Roman Janku 200Rozhovor s Romanem Janků, ředitelem hudebního festivalu, který neúnavně pořádá v srdci Jeseníků již 15 let. Letos má od 27. června do 13. září na programu symbolických 15 koncertů. Vystoupí mimo jiné světová harfistka a patronka festivalu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Živí mrtví hlásí, že čas šeptačů nadešel

zm27 200Listopad se v komiksovém nakladatelství Crew nesl mimo jiné ve znamení vydání již dvacátého sedmého dílu série Živí mrtví. Oblíbená komiksová řada přináší svazek s názvem Válka šeptem a přinese nám jako vždy hromadu emocí a i po tolika dílech stále ...


Literatura

Vařit bez lepku a chutně je hračka

BezLepku perexJeště před pár lety se o citlivosti na lepek hovořilo jen sporadicky a tato diagnóza se stávala noční můrou všech, kdo byli náhle postaveni před skutečnost, že se s potravinami obsahujícími lepek musejí navždy ...

Divadlo

Zažijte atmosféru Glasgow ve Švandově divadle

johnny2 uvodkaV sobotu 17. října uvedlo Švandovo divadlo první premiéru nové sezóny. Hra skotského autora D. C. Jacksona se na české jeviště dostává po roce od její světové premiéry. Glagow, město s nejvyšší kriminalitou ve...

Film

Ekonomika Hollywoodu

epstein Ekonomika hollywoodu200Americkým filmovým průmyslem protékají neuvěřitelné sumy, mnohonásobně převyšující český rozpočet - a mezi přední badatele, kteří se mnohasměrnými toky peněz zabývají, patří také Edward Jay Epstein<...