Eric Tabery: „Budoucnost tištěných médii je stejná jako knih“

Eric Tabery: „Budoucnost tištěných médii je stejná jako knih“

Tisk

tabery 200„Tištěná média by měla vymizet, ale pořád jsou jiná než ta digitální. Pořád jde o ty obrázky, papír, vazbu…“ Toto je jedna z mnoha odpovědí, která padla na zlínské akademické půdě v úterý 17. března od šéfredaktora týdeníku Respekt. Ten zde promluvil na téma Budoucnost českých médií.

 

Eric Tabery přednášku začal s úsměvem a tvrzením, že „není dobrý řečník“, což se záhy ukázalo jako zavádějící. Nejprve se zmínil o významných změnách, které média zažila. Jednou z nich byl propad související s ekonomickou krizí v roce 2008 a také nástup internetu. Ten ukázal, že informace mohou být distribuovány zdarma a především okamžitě. Zajímavostí byla zmínka o události, která se na Wikipedii objevila dříve než v kterémkoli médiu.

Posluchači se dozvěděli především mnoho věcí o tom, jak to v mediální sféře chodí a co je zde důležité. Například, že dnes mezi různými médii panuje spíše rivalita a novináři nejsou ochotni se navzájem citovat. V dnešní době je také nutná kreativita sloužící k tomu, aby se přišlo vždy s něčím novým. Médium si také může vybrat, zda bude loajální ke svým čtenářům nebo k těm, kteří je platí. Tedy poskytovatelům inzerce. Velký důraz by měl obecně v médiích být kladen na správnost – „není potřeba být první, ale podat relevantní informace,“ dodal k tomuto tématu pan Tabery. Ten dále zdůraznil, že se chyby stávají, ale je potřeba je umět přiznat, což není na českém trhu běžné.

Velmi zajímavá byla i slova o samotném Respektu, týdeníku, který vychází již 20 let a má svou stálou základnu čtenářů. Eric Tabery zdůraznil, že se jedná o malé médium, které má vždy jen originální a původní obsah a nespolupracuje s žádnými mediálními agenturami. Redakce čítá 20 aktivně píšících redaktorů, kterým on důvěřuje a mají svou zodpovědnost.

Na otázky, co si myslí o tom, že v poslední době se média zaměří vždy na jednu osobu a tu považují za nepřítele, odpověděl, že tohle označuje jako marketingovou žurnalistiku. Tedy, pokaždé je nepřítelem a terčem útočných článků někdo jiný a on se odmítá nějak přizpůsobovat. „Dělám časopis pro sebe. Tedy takový, jaký bych jej já sám chtěl číst. Důležitý je můj názor a ne reakce na něj.“ Tolik k diktování a psaní o jednotlivých osobnostech.

Ačkoliv se zdálo, že Eric Tabery mluvil krátce, díky dotazům posluchačů byla hodina a půl strávená s ním velmi zajímavá a přínosná.

tabery

Eric Tabery se narodil v roce 1977 a od svých 20 let pracuje v redakci. Píše především komentáře o domácí politice a je držitelem Ceny Ferdinanda Peroutky a ceny Novinářská křepelka. Je také autorem knih Vládneme, nerušit – Opoziční smlouva a její dědictví (2006) a Hledá se prezident – Zákulisí voleb hlavy státu (2008)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jana Pronská: Psaní je jako dýchání, když se jednou nadechnete, už nemůžete přestat

archiv Jana Pronská 4Psát začala již v dětském věku, nejdříve krátké historické příběhy a již tehdy snila, že jednou vydá knihu. První velký příběh Kethy, který má 750 stran začala psát ještě na ZŠ a psala jej celou střední a stal ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Čekání na zlatou bránu

bmx 200Zajímalo vás někdy, jaký je to pocit, když děláte backflip, frontlip nebo další úžasné triky na kole? Pokud ano, čtěte dále, protože níže se vám otevírá svět BMX borce Tomáše Vejmoly. Tomáš se věnuje BMXu již dlouhá léta, účastní se co nej...

Z archivu...


Literatura

„Když to tam je, tak to tam nemusíte hledat“

kdoule 200V nakladatelství Bookmedia vyšla závěrečná část zábavné trilogie o jedné obyčejné holce, která nechtěla žít obyčejný život. Po titulech Suchý hadr na dně mořském, a Když to tam není, tak to tam nehledej je tady Kdoule.

Divadlo

Dvě roviny Mistra a Markétky v Moravském divadle

MaM 1Představení Moravského divadla Olomouc na motivy Bulgakovova slavného románu Mistr a Markétka se odehrálo v sobotu 20. 5. v 16:00 v rámci 21. ročníku festivalu Divadelní Flora.

 

...

Film

ZAČÍNÁ FILMOVÁ PŘEHLÍDKA 3KINO

3kino perexPražská kina ATLAS a EVALD přivítají ve dnech 1. - 8. listopadu 2018 pátý ročník filmového festivalu 3KINO, který se snaží českým divákům přinést to nejlepší ze současné kinematografie Visegrádské čtyřky – z Polska, Česka, Slovenska a Maďarska. V...