Víte, kde se narodil Karel Marx?

Víte, kde se narodil Karel Marx?

Tisk

trev 200Tušíte? Snad vás tedy nezklame, že dnešním tipem na výlet není saský Chemnitz (někdejší Karl-Marx-Stadt), nýbrž o poznání západněji umístěný Trevír. Město, honosící se titulem nejstarobylejšího německého sídla.

 

 

Trevír (německy Trier, francouzsky Trèves) leží v údolí řeky Mosely v kraji porýnsko-falckém, v oblasti německo-lucemburských hranic. Turisticky je proslulý z řady důvodů. Milovníci všemožných žebříčků a seznamů kulturního dědictví by na prvním místě patrně jmenovali zdejší UNESCem střežené památky římské (Porta Nigra, neboli Černá brána, či místní amfiteátr) i středověké (Kostel Nejsvětější Panny Marie, Konstantinova bazilika a především Trevírský dóm).

trev 1

 

O trevírském Svatopetrském chrámu jste mohli slyšet zejména v souvislosti s tzv. Svatým rouchem, které do města podle legendy přinesla matka císaře Konstantina. Za touto nesčetněkrát zkoumanou křesťanskou relikvií se během Velikonoc, kdy je Ježíšova suknice veřejně vystavena, vydávají zástupy věřících z celého světa. I mimo „hlavní sezónu“ na vás však v prostorách chrámu čeká stálá muzejní expozice. Svatopetsrká katedrála je unikátní také z architektonického hlediska. Stavba, jejíž realizace prostoupila několika staletími, je (společně se sousedícím Kostelem Největější Panny Marie a zachovalým klášterním komplexem) ukázkovým příkladem románského i raně gotického slohu. Svým způsobem se na některých částech interiéru podepsaly i mladší architektonické styly.

trev 2

 

Muzejně naladění návštěvníci jistě nepohrdnou místním archeologicky zaměřeným Zemským muzeem (Rheinisches Landesmuseum Trier). Od 17. dubna do 28. října tohoto roku zde bude k vidění expozice věnovaná bitvě u Wittstocku, jednomu z nejkrvavějších vojenských střetů třicetileté války. V přímém sousedství Porty Nigry sídlí Městské muzeum (Stadtmuseum Simeonschift Trier) mapující historii Trevíru a jeho okolí. Ve sbírkách tohoto muzea najdete také řadu exponátů užitého umění – od 29. března do 25. října 2015 si mohou návštěvníci prohlédnout kolekci starožitného nábytku. Další muzejní příležitost v sobě schraňuje rodný dům Karla Marxe (Karl-Marx-Haus). Ostatně, máte-li zájem, tak suvenýr v podobě „příruční“ busty tohoto dějinami poněkud zprofanovaného myslitele si zde můžete koupit s trochou nadsázky na každém rohu.

trev 4

 

A co nabízí Trevír dětem? Krom skutečnosti kompaktního centra města, nacházejícího se pár minut chůze od vlakového nádraží a řady sladkostmi nabytých obchodů, stojí za zmínku také Muzeum hraček (Trierer Spielzeugmuseum). Studijním typům pak můžete ukázat zdejší univerzitu, jednu z nejstarších v Německu. Pokud se rozhodnete v tomto městě zůstat více dní, lze jen doporučit vydat se prozkoumávat jeho malebné okolí, ideální k menším i větším túrám.

trev 5

 

A v neposlední řadě, a přestože kvůli vzdálenosti od našich hranic může Trevír (českou optikou) sotva aspirovat na nákupní destinaci, stojí za zmínku i tato možnost využití volného času. Českému prostředí i naturelu bude jistě sympatické, že je město velmi dobře vybaveno obchody všeho druhu, a to v příznivých cenových relacích. Mimochodem, na nákupy sem jezdí i obyvatelé nedalekého Lucemburska. Hlavní město velkovévodství je totiž od Trevíru vzdáleno necelou hodinu cesty vlakem a může tak být zajímavým výletním zpestřením při poznávání tohoto regionu. O Lucemburku (a Lucembursku) si ale povíme až příště.

Foto: propagační materiály města Trevír (www.trier.de)

Rozcestník informací pro turisty: www.trier-info.de
Obecné informace: www.trier.de


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sto zvířat: „Ještě žádné naše album není tak vymazlené.“

sto zvirat hraju na klavir v bordeluJedna z nejlepších tuzemských ska kapel Sto zvířat vydala 1. září novou desku s názvem Hraju na klavír v bordelu. V rozhovoru si o ní můžete přečíst spoustu zajímavostí z pera hudebníka ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

CESTA DUŠE: Fraktálové karty, aneb k základu lidské duše?

cesta duse perexObrazce vyzařující energii a podporu. Fraktální obrazy dnes patří k moderním novým nástrojům pro komunikaci s naší duší. Odstraňují stres, uvádí nás do meditativního stavu a spojují nás s tím vším, co stresová a rychlá doba tak rychle ...


Literatura

Synové a vojáci - Neznámý příběh z druhé světové války

synovevojaci perexPsal se rok 1942. Americká armada nasadila do boje proti nacistickému Německu dva tisíce vojáků židovského původu. Tito speciálně trénovaní vojáci byli známí jako Ritchie Boys a využívali znalosti němčiny k efekti...

Divadlo

Od mejdanu po drama. Ve Švandově divadle připravují Chlast, divadelní adaptaci stejnojmenného kultovního filmu

chlast 200Divadelní adaptaci snímku Chlast oceněného v roce 2021 Oscarem za nejlepší cizojazyčný film uvede koncem dubna Švandovo divadlo v Praze. Autory adaptace jsou režisér filmu Thomas Vinterberg a Claus Flygare. Ti svou divadelní verzi Chlastu postavili n...

Film

Nový český film Pohani uctí památku tragicky zesnulé ukrajinské autorky Anny Jablonské

POHANI200Když si v roce 2011 přiletěla význačná ukrajinská autorka Anna Jablonská převzít hlavní cenu za divadelní inscenaci Pohani, v Moskvě na letišti Domodědovo tragicky zahynula při teroristickém útoku. Vrcholem její kariéry je označována právě divadelní hra...