Opravená táborská hvězdárna láká návštěvníky

Opravená táborská hvězdárna láká návštěvníky

Tisk

hve 200Táborská hvězdárna se nachází v centru města v budově knihovny. Její havarijní technický stav si vyžádal celkovou rekonstrukci. V listopadu loňského roku se opravený objekt opět otevřel pro veřejnost.

 


Hvězdárna byla vybudována ve 30. letech minulého století na střeše tehdejšího Lidového domu. Jedná se o třetí nejstarší hvězdárnu v České republice. Město Tábor se rozhodlo pro celkovou obnovu, protože se objekt dlouhodobě nacházel ve špatném stavu, navíc bylo vybavení hvězdárny zastaralé. Během rekonstrukce byla rozšířena vstupní hala, opravena kupole, zvýšena dřevěná podlaha a upraveno schodiště vedoucí k observatoři a k pozorovací plošině. Stěny vstupní haly zdobí motivy Tábora a hvězdné oblohy.

hve 1


V současné době hvězdárna opět plní popularizačně naučnou funkci. Pravidelně se zde pořádají přednášky. Pro širokou veřejnost jsou zde pořádány Večery u dalekohledu s pozorováním noční oblohy a odborným výkladem.

V observatoři je možňé pozorovat Slunce, Měsíc, planety Sluneční soustavy, hvězdy, galaxie, komety a mlhoviny a jiné objekty.

Otvírací doba:
Pravidelná pozorování s výkladem pro veřejnost se konají na táborské hvězdárně:
každé pondělí od 8 hodin do 16 hodin
každý čtvrtek listopad - únor od 18 hodin,
březen, duben, září, říjen od 19 hodin
květen - srpen od 21 hodin.

Hvězdárny a planetária v ČR
Člověk je až překvapen, kolik velkých, ale především malých a soukromých hvězdáren se u nás nachází.  
•    Praha: Hvězdárna Ďáblice
Byla postavena v padesátých letech. Pro veřejnost byla otevřena v roce 1956.
•    Planetárium Praha
Zahájilo pravidelnou činnost roku 1960. V roce 1979 se Planetárium oddělilo od tehdejšího PKOJF a stalo se jedním ze středisek Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy.
•    Štefánikova hvězdárna
Stojí v petřínských sadech u Hladové zdi, vybudované v době panování Karla IV.

hve 2


•    Hvězdárna a planetárium České Budějovice s pobočkou na Kleti
Hvězdárna a planetárium se v oblasti astronomie a příbuzných přírodních věd věnuje prezentaci poznatků pro širokou veřejnost.
•    Hvězdárna Františka Nušla v Jindřichově Hradci
Hvězdárna se nachází na nejjižnějším okraji panelového sídliště Hvězdárna. Byla otevřena roku 1961 a fungovala pod Městskou osvětovou besedou (později Kulturním a společenským střediskem).
•    Hvězdárna Františka Pešty
V roce 1950 byl v Sezimově Ústí založen astronomický kroužek, jehož členem se záhy stává František Pešta, který posléze inicioval výstavbu hvězdárny.
•    Hvězdárna v Kunžaku
Povrch Slunce se slunečními skvrnami a fakulovými poli (sluneční fotosféra) je sledován v Kunžaku nepřetržitě od roku 1947, z toho od roku 1976 na specializované pozorovatelně.
•    Observatoř Kleť
Hvězdárna Kleť se nachází jižně pod vrcholem Kleti, nejvyšší hory Blanského lesa, 30 km jihozápadně od Českých Budějovic, poblíž Českého Krumlova .
•    Soukromá hvězdárna Husinec u Prachatic
Hvězdárna se nachází asi 400 m jihovýchodním směrem od náměstí v Husinci, na vrchu zvaném Nad Stráněmi. Návštěvy jednotlivců a hromadných výprav jsou možné.
•    Soukromá hvězdárna ve Veselí n. Lužnicí
Soukromá pozorovatelna je tvořena dřevěným pavilonem s odsuvnou střechou. Dokončena byla na roku 2002.
•    Táborská hvězdárna
Táborská hvězdárna je po Štefánikově (1922) a českobudějovické hvězdárně (1937) třetí nejstarší institucí tohoto druhu v českých zemích. Otevřena byla již roku 1937.
•    Hvězdárna a planetárium M. Koperníka, Brno
Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně se nachází prakticky v centru města, v malebném parku na Kraví hoře. Je častým cílem pro turistické výpravy.

hve 3


•    Hvězdárna Boskovice
Hvězdárna je umístěna v budově Základní umělecké školy na náměstí 9. května.
•    Hvězdárna Vyškov - Marchanice
Hvězdárna byla otevřena roku 1970, od roku 1986 je pracovištěm Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně.
•    Hvězdárna Ždánice
Byla otevřena roku 1965.
•    Okresní lidová hvězdárna ve Veselí nad Moravou
Hvězdárna byla založena v roce 1960 a obsahuje v hlavní kopuli menší dalekohled a několik mobilních přístrojů na nádvoří.
•    Hvězdárna Karlovy Vary
Astronomie nemá na Karlovarsku příliš dlouhou tradici. Podle historiků zde existovala krátce soukromá hvězdárna vybudovaná na karlovarské hlavní třídě.
•    Hvězdárna Třebíč
Hvězdárna se nachází na jihozápadním okraji Třebíče ve čtvrti Horka-Domky.
•    Hvězdárna Žďár nad Sázavou
Jedním z průkopníků amatérské astronomie ve Žďáru nad Sázavou byl učitel Fr. Hutař, který ještě před II. světovou válkou pořádal veřejná pozorování hvězdné oblohy.

ilustrační foto Hvězdárna Tábor


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Premiéry nepatří mezi mé oblíbené dny, říká herečka Jaroslava Tihelková

jarka tihelkova 200Komediální i charakterní herečka, která má navíc muzikální talent, což dokázala třeba v titulní roli dnes už legendárního muzikálu Hello, Dolly! - Tak nějak lze jen velice stručně charakterizovat Jaroslavu Tihelkovou, dlouholeto...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Ústecké muzeum láká na milování v přírodě

výstava MilováníZ olomouckého muzea přivezla kudlanka nábožná tuto úspěšnou výstavu do ústeckého muzea. O kudlance se ví, že při páření sežere svého samečka, a tak výstava je průvodcem o intimním životě v přírodě různých živoč...

Z archivu...


Literatura

Kam se ztratili tři mladí čeští studenti v roce 2001? Román založen na pravdivých událostech.

 

stažený souborValbone - co znamená tento výraz? Je to něčí jméno, název města, nebo snad nějaká společnost? Co když je význam tohoto slova mnohem děsivější? Název knihy Návrat do Valbone by nám mohl napovědět, ale možná nás jen svádí z cesty.

...

Divadlo

Peter Gábor režíruje v Česku i Slovensku, ale představil se i na scéně Théâtre Moliére v Paříži

peter gabor perexKrásných sedmapadesát let oslavil koncem října renomovaný režisér Peter Gábor. Řadu let sklízí úspěchy na divadelních scénách v Česku i Slovensku, ale objevil se také jako herec se objevil v několika filmech a seriálech. Působil j...

Film

Neuvěřitelný život Miroslava Zikmunda

HZ perexMožná máte knihy známé dvojice „Zikmund a Hanzelka“ do poslední přečtené. Možná je odmala vídáváte v knihovně, ale ještě jste se do nich nezačetli a jen tak vzdáleně tušíte, o co v nich kráčí. Třeba vás k objevování díla H+Z nakopne fil...