Pivní turistika - nový fenomén – relaxace i poznání

Pivní turistika - nový fenomén – relaxace i poznání

Tisk

pivo 200Obliba piva neustále roste; většině konzumentů není lhostejné, jaké pivo pijí. V Česku existuje hned několik míst pro pivní turistiku. Návštěvníci mohou v pivovarech, muzeích a lázních poznat  historii, způsob vaření piva, nebo jen tak odpočívat se zlatým mokem.

 

V Praze funguje od roku 1499 minipivovar U Fleků. Celkem se v metropoli nachází na dvě desítky  pivovarů; některé organizují exkurze (například První novoměstský restaurační pivovar nebo Klášterní pivovar Strahov).
Ve Středočeském regionu je malých pivovarů kolem třiceti. Z toho zhruba dvacet jsou minipivovary. Některé z nich pravidelně organizují vlastní akce, jakou je například posvícení pivovaru Herold.
Oblastí s nejdelší pivovarskou tradicí je Plzeňský kraj. Na oslavu uvaření prvního spodně kvašeného piva se každoročně v Plzni koná Pilsner Fest.
Pivovarský dvůr Purkmistr pořádá festival malých a středních pivovarů Slunce ve skle. Své pivní slavnosti má i Nepomuk; na nich představuje okolo padesátky pivovarů své neobvyklé pivní speciality. Častým cílem pivních turistů je rodinný pivovar v Chodové Plané s unikátním labyrintem pivních sklepů. V areálu se nachází i pivovarské muzeum.

pivo1


Jižní Čechy se rozhodly svých 6 průmyslových a 11 minipivovarů zapojit do Jihočeské pivní stezky. Kromě toho je možné navštívit českokrumlovský pivovar Eggenberg, zvíkovský Pivovarský dvůr.; pivní slavnosti se pořádají v třeboňském pivovaru Bohemia Regent a protivínském Mětském pivovaru Platan.
V Ústeckém kraji je pivním centrem Žatec, který je označováno jako Místo, kde je pivo doma. Sídlí v něm turistické centrum nazvané Chrám chmele a piva. Ve městě se pořádají i další pivní slavnosti jako například Žatecká dočesná.

pivo2

 


Slavnosti Svijanského piva, slavnosti piva Skalák v Turnově nebo slavnosti harrachovského pivovaru Novosad jsou pivní události v Libereckém kraji.
V poslední době je stále více oblíbený pivovar v Nové Pace, který je vlajkovou lodí Královehradeckého kraje, na jehož území je celkem 16 pivovarů. Minipivovar na Luční Boudě v Krkonoších je zajímavý tím, že je nejvýše položeným pivovarem v republice.
Ačkoliv jsou Pardubice známé jako město perníku, pivo se zde vařilo už ve 14. století. Pardubický pivovar Pernštejn pravidelně organizuje akci Pivní stezky a pivní slavnosti.
Pivovar v Dalešicích je známý z filmu Postřižiny. Pivovar Želiv na Vysočině se nachází v kláštěře a pivo zde vaří mniši. Pivní slavnosti se konají také v Humpolci pod záštitou pivovaru Bernard, v Jihlavě, či v pivovaru Chotěboř.
I na Moravě je možné navštívit několik pivovarů. V Brně je možné navštívit pivní festival přímo na centrálním náměstí. Pivovar Černá Hora vybudoval pivní cyklostezku a každoročně pořádá pivní pouť; Litovelský otvírák či Zubrfest jsou pivní slavnosti stejnojmenných pivovarů z Olomoucka.  Při návštěvě Zlínského kraje je možné zavítat do Uherského Brodu. Zde se vaří pivo Janáček. Minipivovar Rožnov nabízí relaxaci v pivních lázních. Nejznámější pivo v Moravskoslezském kraji je Radegast z Nošovic. Své pivo nabízí i ostravský pivovar Ostravar.

pivo3


Pivní lázně – odpočinek i zážitková turistika

Pivní lázně jako rehabilitační a léčebná procedura nezahrnují pouze koupele, zábaly a masáže, ale také konzumaci piva. Cílem této procedury je harmonizace organismu, relaxace a duševní odpočinek. To zajišťují drcené byliny, které jsou spolu s pivovarskými kvasnicemi hlavní složkou pivních lázní. Vyšší teplota vody zrychluje srdeční činnost a podporuje krevní oběh.
Od roku 2006 je možné navštívit pivní lázně i u nás. Průkopníkem byl rodinný pivovar Chodovar v Chodové Plané.

Pivní lázně    Kraj
Pivní lázně ZOTO    Praha
1. klášterní pivní lázně Dolní Bousov    Středočeský kraj
Pivní lázně Chodová Planá    Plzeňský kraj
Bernardovy pivní lázně v Chebu    Karlovarský kraj
Pivní lázně Harrachov    Liberecký kraj
Pivní lázně Seč u Chrudimi    Pardubický kraj
Olomoucké pivní lázně    Olomoucký kraj
Rožnovské pivní lázně    Zlínský kraj
Zámecké pivní kúpele PIKARD    Moravskoslezský kraj
Pivní lázně Šramberk    Moravskoslezský kraj
Horský wellnes v Písku u Jablunkova    Moravskoslezský kraj

pivo5

 

Za pivem do muzea
Česká republika se může pyšnit pivním unikátem. Chmelařské muzeum v Žatci. Chrám chmele a piva, je největší expozicí svého druhu na světě. Návštěvníkům na čtyřech tisících metrů čtverečních představuje historii chmelařství od středověku až po současnost. V muzeu jsou k vidění nářadí a nástroje používané v pivovarnictví, doklady o pěstování chmele, či dobové fotografie. Unikátní je také budova muzea, která je technickou památkou a příkladem industriální účelové architektury.
 Pražské pivovarské muzeum U Fleků funguje od roku 1999. Unikátní je především renesanční místnost, ve které se sušil slad horkým kouřem ze spalovaného dřeva.
Doklady o pivovarnictví na Plzeňsku je možné vidět v Pivovarském muzeu v Plzni. Muzeum se nezaměřuje pouze na výrobu, ale také na způsoby podávání a pití piva. Zajímavostí muzea je interiér hospody z přelomu 19. a 20. století.
Obsáhlou databázi o pivovarech na území České republiky poskytuje Pivovarské muzeum v Kostelci nad Černými lesy. Muzeum zmapovalo více než tři tisíce pivovarů na našem území.
Pivovarnictví na Ostravsku zastupuje pivovar Ostravar. Největším lákadlem je šedesát let starý výčepní pult. Expozici doplňují dobové fotografie  a řada zajímavostí spojených s výrobou piva.

Pivovarská muzea    Kraj
Muzeum U Fleků    Praha
Muzeum v Kostelci nad Černými lesy    Středočeský kraj
Muzeum v Plzni    Plzeňský kraj
Muzeum pivovaru Chodovar    Plzeňský kraj
Muzeum hotelu Grádl v Železné Rudě    Plzeňský kraj
Šumavské pivovarské muzeum    Plzeňský kraj
Chmelařské muzeum v Žatci    Ústecký kraj
Muzeum v Broumově    Královehradecký kraj
Muzeum rakousko-uherského pivovarnictví Dalešice    Vysočina
Muzeum Holba v Hanušovicích    Olomoucký kraj
Muzeum Ostravar    Moravskoslezský kraj

Pivní turistika láká i cizince
Například trasy, které nabízejí pivovary Plzeňského Prazdroje, navštěvují pravidelně turisté z více než stovky států. Cílem pivní turistiky je nejen pivo ochutnávat, ale také se dovědět něco víc o historii, o samotné přípravě a vaření piva.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavlína Senić: „Posluchačům vážné hudby přeji, aby v ní vážně objevili její nesmrtelnost!!!“

senic perexTentokrát vám přinášíme rozhovor s velmi příjemnou dámou, vokalistkou Pavlínou Senić. Jak pečuje o své zlato v hrdle, jak si rozumí s manželem Tomášem Úlehlou a jaká je matka? V tomto rozhovoru se dozvíte plno dalších zajímavých věcí… 

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Hukvaldy lákají nejen kvůli Lišce Bystroušce

 Hukvaldy perexZřícenina hradu Hukvaldy nacházející se na Frýdecko-Místecku je opravdu krásným místem. Jako významné centrum kulturního dění má rozhodně co nabídnout. Příznivci vážné hudby mohou navštívit tradiční festival Janáčkovy Hukvaldy, který se koná každoročně v k...

Z archivu...


Literatura

Strakaté pohádky

altPrvní vydání pohádek z pozůstalosti Františka Nepila si jistojistě zaslouží pozornost. Je to jako když do dnešní doby vytáhnete nádhernou starožitnost, která doslova voní novotou. Přesně takové pocity ve Vás evokují Strakaté pohádky...

Divadlo

Kniha džunglí ožívá na prknech Divadla Kalich

200divSlavný příběh Rudyarda Kiplinga o lidském mláděti Mauglím, kterého vychovala džungle, se stal dobrým tahem a námětem pro muzikálovou verzi, kterou do hudební podoby přepracovali Ondřej Soukup a Gabriela Osvaldová.

...

Film

96 hodin aneb Nechtějte nazlobit Liama Neesona

96 200O tom, že Liam Neeson by mohl být ve svém věku (letos mu bude jednašedesát) akční hrdina, by asi ještě před pár lety nikdo moc neuvažoval. Jenže v úvodním díle nové „batmanovské“ trilogie“ Batman začíná, kde si zahrál padoucha Ra´s Al Ghula, prokázal, že...