Umění francouzské kuchyně

Umění francouzské kuchyně

Tisk

Umenifrancouzskekuchyne perexV roce 1961 se staly tři mimořádně významné a příjemné události: Picasso namaloval Zátiší s lampou, kina uvedla úchvatný film s Audrey Hepburnovou Snídaně u Tiffanyho a nakladatelství Knopf vydalo knihu Julie Childové a jejích kolegyň Umění francouzské kuchyně. Tato „francouzská kuchařka pro Američany a Američanky“ byla v té době naprostým úspěchem.

 

 


Její v pořadí už 40. vydání může nyní potěšit řadu nadšených kuchařek a kuchařů i u nás doma. V této (jak uvádí její podtitul) „světoznámé bibli kulinářského umění“ se čtenář dozví (slovy autorky), „co je to vaření a jak vařit poctivě – se správnými ingrediencemi, patřičným vybavením a především s radostí a nadšením v očekávání skvělého výsledku“. Julia Childová věnovala knihu „mé krásné Francii, jejíž sedláci, rybáři, ženy v domácnosti, šlechtici – nemluvě o kuchařích – během dlouhých staletí usilovné a tvůrčí práce vytvořili neskutečné množství skvostných uměleckých děl“. Vzdává touto knihou hold Francouzům a jejich stylu přípravy a vychutnávání jídel. Francouzská kuchyně byla vždy pojmem a inspiruje neustále milovníky jídla z celého světa (mě v to počítaje).

Autorka vyrůstala v jižní Kalifornii v dobře situované rodině ze střední třídy. Na kuchyni té doby si však příliš nevzpomíná, nijak zvlášť ji nezaujala, přestože ženy v té době obvykle nechodily do práce. Teprve když se s manželem dostala do Francie, nastala v jejím přístupu k vaření změna. Bavilo ji nakupování potravin a vaření z nich, navštěvovala gastronomický klub francouzských dam, které se každé úterý scházely v dokonale vybavených kuchyních, kde společně vařily a následně si na připravených jídlech pochutnávaly. Společně se svými přítelkyněmi Louisette Bertholleovou a Simone Beckovou uspořádaly kurzy vaření pro své americké kamarádky a vytvořily v padesátých letech Školu tří gurmánek. Jejich zkušenosti vyústily v nové francouzské kuchařce pro americké hospodyňky. Sepisovaly recepty, podrobně se věnovaly všem jídlům, která připravovaly v kuchařských kurzech. Popsaly základní kuchařské postupy a pokusily se odpovědět na otázky, které jinde snadno a v ucelené podobě nenajdete. Chtěly francouzskou kuchyni zbavit aury takřka mystického umění, do něhož cizinec nikdy nepronikne. Vytvořily přehlednou a srozumitelnou příručku pro kuchaře amatéry. Kniha učí, jak správně a snadno připravit skutečně skvělé jídlo, které je tak trochu uměním, výborně chutná, skvěle vypadá a člověku se nad ním sbíhají sliny. Podle autorek platí, že kdo solidně zvládne francouzskou kuchyni, získá skvělý základ pro všechny ostatní světové kuchyně, od mexické po čínskou. Principem je vybrat čerstvé přísady a získat potřebné dovednosti v kuchyni. Recepty jsou velmi podrobné, neboť jde o kuchařku pro amatéry bez větších zkušeností. Kdo umí číst, umí podle autorek i vařit. K tomu je nutno se naučit ještě i správně jíst. Jídlo chce čas, musíte si ho vychutnat. Autorky nabízejí různé triky, rady a vlastní zkušenosti. Věnují se praktickým maličkostem, díky kterým čtenáři mohou proniknout do podstaty francouzské kuchyně. V deseti kapitolách se lze snadno zorientovat, kniha je navíc doplněna potřebným rejstříkem. Na rozdíl od jiných kuchařek však tato kniha není doprovázena fotografiemi.

Kdo má rád jídlo, vaření a kuchařky, bude touto knihou potěšen. Patří do příruční knihovničky všech kuchařů amatérů, kteří to myslí se svými strávníky dobře.

Umění francouzské kuchyně (z anglického originálu Mastering the Art of French Cooking)

Umenifrancouzskekuchyne serpa

Autor: Julia Childová, Louisette Bertholleová, Simone Becková
Přeložil: Jan Sládek
Žánr: kuchařky
Nakladatelství: Jota, s. r. o.
Rok vydání: 2014
Počet stran: 896
Zdroj foto: Jota, s. r. o.
Hodnocení: 100 % 

www.jota.cz/popularne-naucna/umeni-francouzske-kuchyne/

( 7 hlasů )

Světoznámá bible kulinářského umění a základní příručka všech milovníků francouzské kuchyně. Pokud máte rádi dobré jídlo a alespoň občas si něco uvaříte, určitě vás už napadlo, jaké by to bylo, kdybyste si připravili nějakou skutečnou francouzskou specialitu podle zaručeně pravého francouzského receptu. Možná jste se o to i pokoušeli a po prvních úspěších dostali chuť na další dobroty. V tom případě jistě s nadšením uvítáte kuchařku Umění francouzské kuchyně od jedné z největších znalkyň francouzských receptů, americké spisovatelky a známé televizní osobnosti Julie Childové, jejíž život inspiroval tvůrce filmu Julie a Julia, v němž si hlavní roli zahrála jedinečná Meryl Streepová. Umění francouzské kuchyně je úctyhodně objemná, mimořádně podrobně, ale zároveň přehledně zpracovaná příručka nabízející celkem pět set dvacet čtyři receptů, které osobně prověřila sama Childová a s ní několik generací amatérských i profesionálních kuchařek a kuchařů z celého světa – ale zdaleka nejen to. Najdete v ní detailní rady, jak správně používat jednotlivé suroviny a ingredience, jak vybírat a připravovat zeleninu, ovoce, ryby i červené maso, jak jídlo sladit s přílohami a nápoji. Childová ukazuje, jak francouzští mistři kuchařského umění krájí a porcují, jaké používají nádobí, jak doslova kouzlí s vínem. Samotné recepty jsou rozdělené do deseti kapitol, na jejichž počátku vždy najdete stručný úvod do „tématu“. Naučíte se vařit francouzské polévky, předkrmy, hlavní jídla i dezerty. Dozvíte se spoustu zajímavého o francouzských omáčkách, které jsou podle mnohých skutečnou korunou každého dobrého jídla, o jednotlivých druzích masa, drůbeže, ryb a zeleniny. Všechny recepty jsou stručné a srozumitelné, neboť Childová vždy myslela především na amatéry, a samozřejmě nechybí ani přesné údaje o jednotlivých ingrediencích. Umění francouzské kuchyně už více než pět desetiletí slouží jako bohatý zdroj poučení a inspirace gurmánům celého světa a jistě nabídne spoustu skvělých zážitků i vám.

Julia Childová se narodila v roce 1912 v Kalifornii do zámožné a vzdělané rodiny – její otec byl absolventem Princetonské univerzity. Poté, co absolvovala střední školu, se přestěhovala do New Yorku, kde pracovala nějaký čas v reklamě. Během druhé světové války sloužila u výzvědné služby, mimo jiné na Cejlonu, kde se seznámila se svým pozdějším manželem, s nímž se v roce 1948 usadila v Paříži, kam Childa přivedly pracovní povinnosti. Julia navštěvovala věhlasnou kuchařskou školu LeCordon Bleu a posléze brala soukromé hodiny u slavných francouzských šéfkuchařů. V roce 1951 založila se svými přítelkyněmi Louisette Bertholleovou a Simone Beckovou vlastní kuchařskou Školu tří gurmánek. O deset let později společně vydaly kuchařku Umění francouzské kuchyně, která se ve Spojených státech stala bestsellerem a jednou provždy změnila pohled amerických žen na vaření. Z Childové se stala kuchařská celebrita. Pravidelně se objevovala na televizních obrazovkách a od roku 1963 uváděla svůj vlastní pořad Francouzský šéfkuchař. Diváky zaujala svou znalostí francouzské kuchyně, ale také přirozeností, šarmem a nelíčeným nadšením pro kulinářské umění. Následovala řada ocenění (mimo jiné cena Emmy) a několik dalších pořadů a kuchařských knih, mezi nimiž vyniká její další mistrovské dílo Kuchařské umění z roku 1989. V roce 2000 byla Childová oceněna francouzským Řádem čestné legie a o tři roky později jí byla udělena Prezidentská medaile svobody. Julia Childová zemřela v roce 2004.

„Jedna z nejúchvatnějších příruček dvacátého století, která ovlivnila několik generací nejen amerických kuchařek.“ The New York Times
„Mimořádně užitečná kniha, s jejíž pomocí snadno proniknete do tajů francouzské kuchyně.“ Gourmet Food
„Nepostradatelný pomocník všech, kdo rádi (dobře) vaří.“ goodcooking.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Miluju symfonickou hudbu, klavírní a houslové koncerty, opery, ale ticho je taky dobré, říká Libuše Márová

libuse  marova200Čtyřicet let byla operní hvězdou Národního divadla Praha, ale i tak Libuše Márová často hostovala v zahraničí. Byly to hlavní role v operách, koncertovala, měla své recitály a točila v nahrávacích studiích. Carmen byla pro ni hodně ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Alfa a omega: fenomenální zakončení série Zámek a klíč

zamek 200Nakladatelství Comics Centrum vydalo v dubnu hned dva díly Zámku a klíče, pětku Časohrátky a závěrečný svazek s poněkud zlověstným názvem Alfa a omega. Dočkáme se nervy drásající zakončení, kde nebude nouze o zvraty, napětí a nepředstavitelné šílenosti s klíči.

...

Z archivu...


Literatura

100 přešlapů pro (ne)milovníky češtiny

Červená propiska (perex)Ať už češtinu milujete, nebo nesnášíte, tahle knížka může být váš skvělý parťák na každý den. Procvičíte si v ní ty největší přešlapy českého jazyka a jednou pro vždy si uděláte jasno, jaký...

Divadlo

Malované na skle: Jánošík po brněnsku

malovane na skle divadlo radostJuraj Jánošík je pro někoho národním hrdinou, který bohatým bral a chudým dával, někdo ho považuje pouze za zbojníka, který loupil, aby se sám obohatil. V brněnském divadle Radost můžete zhlédnout h...

Film

Psychobitch – norská love story

psycho2Severský filmový podzim letos promítne i norské drama Psychobitch z prostředí střední školy. Už jste určitě viděli spoustu filmů o lásce mladých lidí, ale tento příběh je prostě jiný, je severský, a to má svá specifika. I přes drsný název, věřte nebo ...