Plzeň se kulturně otevírá nejen pro rok 2015

Plzeň se kulturně otevírá nejen pro rok 2015

Tisk

Plzen 200Kultura jako nedílná součást našich životů, jako pestrobarevná výpověď o nás samých či o zemi, v níž žijeme. V příštím roce bude na tomto poli jednoznačně dominovat město Plzeň, které se stalo Evropským hlavním městem kultury pro rok 2015, což je vnímáno jako velký úspěch s ještě větším potenciálem.

Počínaje 17. lednem 2015 odstartuje rok plný kulturních událostí (kolem šesti set) odehrávajících se nejen v Plzni ale celkově v Plzeňském kraji, jehož kořeny sahají do roku 2010, kdy byla Plzeň vybrána jako Evropské hlavní město kultury. Od té doby se na projektu podílí velké množství lidí, kteří odvedli zajisté velký kus práce, jež můžete po novém roce zhodnotit i vy coby návštěvníci. Každý si zde jistě přijde na své, neboť projekt nabídne opravdu bohatý program od nového cirkusu přes výstavy, divadlo, tanec, koncerty až po akce ve veřejném prostoru. Cílem projektu ovšem není pouze nabídnout pestrou škálu kulturního vyžití, ale zejména otevřít se lokálně – tedy zapojit i občany, otevřít se směrem do Evropy prostřednictvím účasti evropských tvůrců, zahraničních návštěvníků nebo spolupráce s belgickým městem Mons (také Evropské hlavní město kultury 2015) společně s nímž vytvoří virtuální most napříč Evropou. Nakonec je cílem také udržitelnost takové kulturní činnosti i pro nadcházející roky a udržitelné projekty celkově.

Plzen Cirque

Otevření Plzně“ tedy proběhne ve velkém stylu, a to za doprovodu několika desítek umělců, herců, akrobatů, hudebníků a zejména celého města a dalších návštěvníků formou celkem čtyř průvodů, které se setkají na náměstí Republiky. Třešničkou na dortu, ze kterého budete moci ukrajovat celý rok, bude první rozeznění nových zvonů v plzeňské katedrále. Součástí zahájení bude i největší videomapping vytvořený v České republice, jehož autory jsou Josef Lepša a Jan Hrdlička z 3dsense ale i mnoho a mnoho dalších umělců, sdružení, spolků a dalších, kteří tak budou představovat to, co je pro město, kraj i obyvatele charakteristické, jeho zájmy a činnosti. Slavnostní zahájení bude probíhat po tři dny v režii uměleckého šéfa projektu Plzeň 2015 Petra Formana.

Plzen Japan

Celoroční program projektu čítá tolik položek, že je těžké vybrat jen pár z nich na ukázku. Z těch nejčastěji zmiňovaných jsou to ale celoroční Sezona nového cirkusu plná souborů z Francie, Španělska, Itálie či Švýcarska ale i českého souboru Cirku La Putyka. Dále Festival světla obdobný jako Signal festival konající se již dvakrát v Praze, Tanec Praha v Plzni, v rámci něhož vystoupí soubory Les Slovaks či Les Ballets Bubeníček a další. Výstavy věnované plzeňským rodákům Jiřímu Trnkovi a Gottfriedu Lindauerovi ale i dalším významným umělcům – designérovi Ladislavu Sutnarovi, architektovi Adolfu Loosemu a jeho bytovým interiérům nebo autorovi kovových soch Čestmíru Suškovi. Projekt Skryté město vám pomůže objevit skrytou identitu Plzně. Veřejnému prostoru bude zasvěceno například Město jako výstava, které má přitáhnout pozornost k zanedbávaným místům města či Pěstuj prostor s účelem zapojení obyvatel. V průběhu léta se bude konat festival 9 týdnů baroka oslavující barokní bohatství Plzeňského kraje a festivaly divadelní, filmové a hudební či multižánrový festival Živá ulice. Mezi festivaly budou i ty představující kultury z různých koutů světa.

Plzen Sokol

V rámci projektu Evropské hlavní město kultury vznikla i celá řada nových staveb či prostorů – Nové divadlo (nová budova Divadla Josefa Kajetána Tyla), nová budova Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni, kreativní zóna DEPO 2015, kulturní prostor Papírna nebo zrekonstruovaný Světovar.

Plzeň zkrátka maximálně využívá toho, co má k dispozici a co ji jako město dělá tak jedinečným, což je zejména její historie a tradice (nejen ta pivní), kultura a umění, sport, univerzita, značka Škoda a průmysl obecně. V souvislosti s tím se i odvíjí celkové přípravy projektu a možná částečně i čtyři témata, s nimiž od začátku pracují – Umění a technologie, Vztahy a city, Tranzit a menšiny a Příběhy a prameny. Nechte se proto vtáhnout do víru plzeňského světa i Plzeňského Prazdroje, nechte se vtáhnout městem, které se tímto otevírá.

Plzen ziva ulice

http://www.plzen2015.cz/
http://plzenehmk2015.blogspot.cz/
http://www.kreativnievropa.cz/cs/evropske-hlavni-mesto-kultury/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Matej Mináč: Impulzem bylo zaznamenat maminčiny vzpomínky na tragické časy přes úsměvné příběhy

ocima fotografky 200Filmy uznávaného režiséra Mateje Mináče proslavily příběh záchrany 669 dětí sirem Nicholasem Wintonem během 2. světové války. Jeho nejnovější film má název Očima fotografky a je o osudu dítěte, které nemělo to štěstí dostat se vča...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Pomoc dětem s postižením, bravurní tanec Dády s amputovanou nohou

pomoc200Osmiletý Míša po dětské mozkové obrně, šestnáctiletá Terezka s následky po vážném onkologickém onemocnění na mozku, malá Emička s těžkou mikrocefalií, tříletý Adámek s cystickou fibrózou, osmiletá Lucinka, u které kvůli banálnímu vyšetření v nemocnici do...

Z archivu...


Literatura

Muž, který našel svůj stín


muz milenium200Myslím, že nejsem sama, kdo netrpělivě čekal na další setkání s Lisbeth Salanderovou a Mikaelem Blomkvistem. Také na setkání s novým autorem pokračování Milénia, který nám naše oblíbené hrdiny přivedl zpět. Vypadá to, že David Lagerc...

Divadlo

Divadelní hra GRAMOFON zve na premiéru i k introspekci nad současným děním do pražského Divadla MA

Gramofon 200Kam spěje dnešní lidstvo? Tuto základní otázku si pokládá hudebně-dramatický projekt pražského Divadla MA s názvem GRAMOFON, jenž se 1. a 3. března dočká světové premiéry na své domovské scéně v Žitné 41. Vícevrstevnatý příběh se odehrává na pozadí...

Film

Natáčení Superženy jde do finále: zásnuby ve vodě a zrušení veselky

superzena 200Natáčení celovečerního filmu SUPERŽENA se pomalu blíží do cílové rovinky a ani tentokrát neminulo tvůrce natáčení ve vodě, které je pro snímek stěžejní. Herecká dvojice s Matoušem Rumlem a Evou Toulovou točila zásnuby přímo uprostřed Šonovské...