NPÚ letos slaví rekordní návštěvnost, peníze půjdou do státních hradů a zámků

NPÚ letos slaví rekordní návštěvnost, peníze půjdou do státních hradů a zámků

Tisk

Pamatky 200Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) navštívilo letos od ledna do konce září o 150 tisíc návštěvníků více než za celý loňský rok. Více návštěvníků přitom pro památky znamená i vyšší výnosy. Zhruba 30 milionů korun ze vstupného lze použít na jejich obnovu. Vysokou návštěvnost hradům, zámkům, ale i klášterům, areálům lidových staveb a technickým památkám zajistila kombinace příznivého počasí, brzkého jarního otevření a lákavých kulturních programů, které kasteláni pro tuto sezonu připravili.

Největší zájem návštěvníků zaznamenaly stejně jako loni zámek Lednice a hrad a zámek Český Krumlov, jejichž návštěvnost se meziročně zvýšila zhruba o 15 procent, hned za nimi jsou zámek Hluboká a hrad Karlštejn, jejichž kapacita je díky trvale vysokému zájmu návštěvníků o prohlídky prakticky naplněna.

Pamatky Konopiste

Nejvýznamnější růst počtu zájemců o prohlídku zaznamenaly některé méně známé památky, které mají potenciál přitáhnout více návštěvníků i v budoucnu. V prvé řadě to byl státní zámek Kunštát se zbrusu novou expozicí a pohodlným návštěvnickým zázemím. Ještě větší růst počtu zájemců zaznamenaly severočeské Zákupy, na něž už zavítal dokonce dvojnásobek milovníků české historie než obvykle – letos celkem 33 300, zatímco loni za celý rok 16 358 zájemců. Správa zámku, který patřil rodu Habsburků a byl svědkem sňatku Františka Ferdinanda d’Este a Žofie Chotkové, připravila pestrou paletu akcí, jimiž se zámek zapojil do připomínek stého výročí sarajevského atentátu. Navzdory tomu, že provoz státních hradů a zámků je dotovaný, vykazuje Národní památkový ústav v porovnání s ostatními příspěvkovými organizacemi ministerstva kultury vysokou míru soběstačnosti. V celkových číslech tvoří výnosy ze vstupného, z pronájmů atd. více než 40 procent rozpočtu instituce a plánované příjmy jsou integrální částí jejího rozpočtu. Ale právě s výnosy nad plán, které Národnímu památkovému ústavu přinesla letošní návštěvnicky úspěšná sezona, je možné nakládat podle uvážení organizace. V letošním roce proto NPÚ využije zhruba 30 milionů korun přímo ze vstupného na opravy a údržbu hradů a zámků; přidají se tak k více než 100 milionům, s nimiž se na opravy počítá v běžném rozpočtu.

Na státním zámku Hrubý Rohozec proto bude možné vyměnit značně zchátralá okna do nádvoří, na Opočně opravit dřevěný altán v zámeckém parku, na hradě Šternberk zpevnit poškozené hradby a na zámku Duchcov opravit mříže a vstupní brány. Na hradě Lipnice přispějí peníze navíc k obnově dřevěné šindelové střešní krytiny a na zámku v Telči k opravě sgrafitové fasády před hlavním vstupem. Na hradě Velhartice zaplatí ze získaných peněz restaurování vitráží, na zámku v Jindřichově Hradci zase restaurování nábytku a hrad Kunětická hora bude moci kompletně opravit dubové podlahy.        

  Pamatky Sychrov                               

Vedle peněz z rozpočtu instituce a ze zvýšených výnosů se o památky NPÚ pečuje i díky prostředkům ze státního rozpočtu, jenž investice do státního majetku zabezpečuje pomocí programů Evidenčního dotačního systému (EDS) a Správy majetku ve vlastnictví státu (SMVS), přidělovaných ministerstvem kultury. Národní památkový ústav z něj s ohledem na specifické potřeby památek čerpá opakovaně, na víceleté investiční akce. V letošním roce získá pro objekty ve své správě 386 milionů korun na téměř 90 projektů, z toho 45 je rozpracovaných z minulých let. Mezi ty velké patří například celková oprava hlavní budovy zámku ve Veltrusích, oprava fasád jízdáren v areálu zámku Lednice či celková obnova úřednického domu v zámeckém areálu v Ploskovicích. Mezi významné a zároveň rozsáhlé akce patří také postupná příkladná obnova hradu Bečov či rozsáhlá, na několik let plánovaná obnova střech státního zámku v Hořovicích. Další významnou sumu ze státního rozpočtu získá Národní památkový ústav na obnovu památek poškozených po povodních v červnu 2013. Za více než dvacet milionů určených pro prozatím sedm registrovaných akcí v roce 2014 Národní památkový ústav například zajistí a staticky zabezpečí hlásku v zámeckém parku v Horšovském Týně, kterou poškodil sesuv půdy, zpevní svahy ohrožující stavby v areálech zámků Žleby a Náchod či opraví přístupové cesty na zámku Hluboká; tyto prostředky částečně půjdou i na obnovu areálu ve Veltrusích.

Pamatky Trosky


Návštěvnost 10 nejnavštěvovanějších objektů NPÚ:


1 Lednice                                                                                                                                         

2 Český Krumlov
3 Hluboká  
4 Karlštejn  
5 Konopiště  
6 Kroměříž  
7 Křivoklát  
8 Sychrov  
9 Bouzov
10 Trosky

www.npu.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Oldřich Smysl: Rád se zhostím jakéhokoli úkolu

smysl perexPřinášíme Vám krátký rozhovor s muzikálovým hercem Oldřichem Smyslem, který prozradí, jak se těší na nové nastudování muzikálu Krysař v Divadle Kalich.

 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Praha filmová


Film 200Naše hlavní město patří nejen k oblíbeným turistickým destinacím na světě, ale zároveň stojí nejvýše na žebříčku žádaných filmových lokalit v České republice. Praha se stala kulisou i přímým aktérem mnoha světových velkofilmů. V oscarovém Amadeovi...

Z archivu...


Literatura

Žádná oběť není jen číslo

obet-2117 200Nakladatelství Host před Vánoci přineslo osmý díl detektivní řady o oddělení Q – Oběť 2117 od Jussiho Adlera-Olsena.

 

...

Divadlo

Premiéra divadelní hry Kancl aneb když hranice mezi vtipem a trapností setřeme

kancl divadlo rokokoPrvní novinkou v sezoně Městských divadel pražských (MDP) se stala stejnojmenná jevištní verze britského sitcomu Kancl (The Office). Premiéra hry Kancl se tak uskutečnila ...

Film

Matka!: povstání Fénixe z popela?

matka perexDo kin přichází nejnovější snímek Darrena Aronofského. Kdo zná jeho předešlé filmové počiny ví, jak silný dojem jeho snímky zanechávají. Komorní drama Matka! není výjimkou a je další z řady filmů, které Vás nenechají při shlédn...