PRO AKTIVNÍ A ZVÍDAVÉ SENIORY

PRO AKTIVNÍ A ZVÍDAVÉ SENIORY

Tisk

seni 200Stárnutí je přirozený jev života, který čeká každého. Jeho proces ovlivňuje mnoho činitelů – klima, sociální situace, povolání, výživa i dědičné sklony. Celoživotní aktivita, ať psychická či fyzická, dovede stárnutí zpomalit.

 

 

Lépe je mozek opotřebovat, nežli nechat zrezivět (K. Lewin, psycholog). Každodenní zatěžování mozku příznivě ovlivňuje život starších lidí a pomáhá odbourávat stres. Proto jsem z nakladatelství Fragment vybrala dvě knížky určené aktivním babičkám a zvídavým dědům. Je již dokázáno, že zejména učení cizích jazyků i v pokročilém věku je dobrým stimulátorem pro mozkové závity.

Angličtina pro aktivní seniory.
O anglickém jazyku se ví, že většina slov se jinak píše a jinak vyslovuje, což studujícím zpočátku dělá potíže. Ovšem každý začátek je těžký, stačí vzpomenout na záludnosti azbuky. Proto hned na začátku se uvádí výslovnost jak s fonetickými znaky, tak si lze na připojeném CD správnost ověřit. Když si to student trochu osvojí, může se pomalu začít seznamovat s běžným životem anglických důchodců v jednotlivých kapitolách. K tomu mimo článků se slovní zásobou, výkladu gramatiky, doplňovaček a frází k článkům patří i cvičení. Na připojeném CD si ověří správnou výslovnost, v knize se uvádí přehledná orientace, pod jakým číslem to na něm je. Od čtvrté lekce se uvádí i dvojjazyčné texty.  Velká a výrazná písmena umožňují snadné čtení. Je určena pro samouky, vždy záleží na motivaci, ale v praxi se osvědčilo učení v malých skupinkách nebo s lektorem, a nemusí to vždy být odborník. Pro ty, kteří mají z minulosti alespoň částečné znalosti, je to vhodný způsob, jak na ně navázat či si to zopakovat. Tak hodně úspěchů.

seni 2

 

Název: Angličtina pro aktivní seniory
Autoři: Iva Dostálová a Stephen Douglas
Žánr: učebnice + CD
Nakladatelství: FRAGMENT
Rok vydání:2013
Počet stran: 154
Hodnocení: 80 %

Pro ty, kdo nemusí cizí jazyk, ale rádi si ověří své znalosti, je určena knížka Bystrá hlava. Formou zábavných testů z literatury, filmu, přírody, historie, našich osobností, ověření znalostí o naší zemi i o Praze se ukáže, co vše člověk vlastně nezná.  Vždy za jednotlivými kapitolami jsou správné odpovědi, velké a výrazné písmo umožňuje snadné čtení.
Oblíbeným spisovatelem fantastických románů je J. Verne. Doplňte názvy některých jeho děl:
a) … mil pod mořem
b) Tajuplný …
c) Děti kapitána …
Víte, který legendární hunský vůdce je podle pověsti pohřben v hrádku na vrcholu Štandler ve Frýdku-Místku?
Doplňte: Zkratka P. S. používaná v osobní korespondenci pochází z jazyka …, zkracuje slovo p… a znamená …
Ulice Na Žertvách je nazvána podle žertvy, což byla:
a) slavnost
b) oběť
c) pevnost
K ochucování likéru (např. francouzského pernodu a řeckého ouza) se používá:
a) anýz
b) tymián
c) rozmarýn

Název: Bystrá hlava pro seniory
Autorky: Zdeňka Zubíková a Renáta Drábová
Žánr: populárně naučný
Nakladatelství: FRAGMENT
Rok vydání: 2013
Počet stran: 64
Hodnocení: 95 %

Bystrá hlava pro seniory

Angličtina pro aktivní seniory

 

Věřím, že obě publikace přinesou radost i poučení pro starší generaci, obohatí jejich život a budou i vhodným dárkem nejen pro aktivní seniory.

Zdroj foto: vydavatelství Fragment

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Každá žena na hlavě nosí neviditelnou korunku, říká Miss Czech Republic Karolína Kopíncová

karolina kopincova6 (2)Když zahlédnete Miss Czech Republic 2020, Karolínu Kopíncovou, máte pocit, že vidíte spanilou princeznu. Tato nádherná tmavooká hnědovláska svým půvabem bere každému dech, a to bez nadsázky. J...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Oslavte léto v Nasavrkách na keltském svátku Lughnasad

keltsky festival lugnasadV sobotu 4. srpna proběhnou v Nasavrkách na Chrudimsku tradiční oslavy léta – festival keltské kultury Lughnasad. Letos se uskuteční již 6. ročník, tentokrát s tematickým názvem

Z archivu...


Literatura

Jak vycvičit draka

jak vycvičit draka perVeleúspěšné pokračování kresleného filmu Jak vycvičit draka, tak to je hit letošního roku. Aby toho nebylo málo, přináší nakladatelství Albatros knižní zpracování včetně pracovního sešitu pro všechny malé fanoušky.

...

Divadlo

Co se stane, když naše vnitřní dítě mrzne?

Chladne-dite perexMít nějaký životní plán. To je to, co starší generace očekává od svých potomků. Jasnou vizi, do detailů promyšlenou cestu, po které by šli. Potomkové však nic takového nemají. Ano, vědí, co nechtějí, ale není jim jasné, jak by vlastně...

Film

Bez kalhot: spojení tance a nahých mužů funguje i na plátně

Jaký je asi svět striptérů? Jak vypadá jejich vystoupení na jevišti si dokáže představit asi každý. Jaký je ale život mužů, kteří se bez ostychu, za nějaký ten úplatek, svlékají, to už je pro většinu z nás větší záhada. Do této doby jsme si s tím mohli tak na...