NPÚ:Jihočeské památky lámou návštěvnické rekordy

NPÚ:Jihočeské památky lámou návštěvnické rekordy

Tisk

Pamatky 200Jihočeské památkové objekty spravované Národním památkovým ústavem, územní památkovou správou v Českých Budějovicích navštívilo od ledna do července 2014 582 880 návštěvníků.


Jedenáct památek ze třinácti, které spravuje Národní památkový ústav, územní památková správa v Českých Budějovicích, hlásí oproti loňsku zvýšenou návštěvnost. Nejvíce lidí každoročně zavítá na státní hrad a zámek Český Krumlov, který koncem července dosáhl bezmála dvousettisícové hranice a státní zámek Hluboká, kam se podívalo 141 784 lidí. Do první pětice nejnavštěvovanějších jihočeských památek již stabilně patří zámek Červená Lhota, hrad Rožmberk  a také státní hrad a zámek Jindřichův Hradec. Největší růst počtu návštěvníků oproti loňsku zaznamenal státní zámek Kratochvíle; zatímco loni o něj projevilo zájem 14 268 turistů, letos jich bylo již více než 21 000 .

Pamatky1


Památkové objekty lákají k návštěvě nejen klasických prohlídkových tras, ale každoročně chystají desítky dalších kulturních akcí. V nabídce nechybějí oblíbené noční či kostýmované prohlídky, hudební i divadelní festivaly, výstavy, koncerty, šermířská vystoupení nebo taneční večery.


Také v srpnu se mohou návštěvníci těšit na zajímavé kulturní akce. Jejich vyvrcholením bude Hradozámecká noc, která letos připadne na sobotu 30. srpna a během níž se otevře více než 70 státních i nestátních památek po celé republice. V jižních Čechách se do akce zapojí osm památkových objektů.


Také památkové objekty na Vysočině spravované Národním památkovým ústavem, územní památkovou správou v Českých Budějovicích navštívilo až dosud téměř 110 tisíc lidí, což je více než v loňském roce.

Pamatky2


Zvýšený zájem turistů o památky UNESCO dokládá návštěvnost poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Na tento klenot barokní gotiky z dílny architekta Jana Blažeje Santiniho Aichela zavítalo do konce července 2014 více než 17 tisíc návštěvníků, což je o 34 procent více než loni.


Také na hrad Lipnice dorazilo oproti loňsku více lidí, a to o zhruba 20 procent.

Pamatky3


Nejnavštěvovanější památkou v kraji zůstává zámek Telč. Po Zelené hoře se na třetí příčce pomyslného žebříčku návštěvnosti umístil zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou, kde je návštěvnost srovnatelná s loňským rokem. Také zámek v Náměšti nad Oslavou navštívilo doposud téměř osm tisíc turistů, tedy přibližně tolik jako loni.

www.npu-cb.eu

foto:autor


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martina Boučková umí psát skvělé pasti na čtenáře

martina bouckova200Známe se několik let. Máme za sebou spolupráci při propagaci knížek, dobře vím o její vášni pro psaní. Skvěle fabuluje a je mistrem dialogů. Na začátku vydala texty pro děti, dnes se posunula o stupínek výš a vycházejí jí i knížky...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

CHLUPATÝ DOMÁCÍ KOČKOPES

Charles kockopes200Nemám ráda společné dárky, jsou s tím vždy spojené problémy. Jako když dceru napadlo věnovat nám k narozeninám, tedy mně a mužovi, kocoura. Ještě dnes po letech se rodina baví nad naší vášnivou diskuzí, která půlk...

Z archivu...


Literatura

Armáda, její minulost, současnost i budoucnost. Kniha Pavla Juříka nabízí ucelený pohled na tuto tématiku

Armada perexVojenství je součástí historie lidstva už od starověku. První myšlenky na mírové soužití státu pocházejí ze staré Číny, ale množství ozbrojených konfliktů po roce 1945 ukazuje, že válečné hrůzy nevymizely ani ve 21. století.

Divadlo

Veronští milenci z Bratislavy konečně v Praze a Brně

romeo julia 200Nesmrtelný příběh velké lásky Romea a Julie v podání slovenských hereckých hvězd zpestří program Letních shakespearovských slavností v pouhých čtyřech večerech. V Brně se hraje 10. a 11., v Praze pak 13. a 14. srpna. Generálním partnerem ...

Film

Na Prázdninách s Broučkem se občas i pobavíme

Prazdniny s Brouckem perexPohodová rodinná komedie PRÁZDNINY S BROUČKEM, kterou natočil začínající režisér JIŘÍ MATOUŠEK, těží z osvědčených zápletek i postav (v tomto případě se jedná o sbližování městských lidí s vesničany). Avšak vyznačuj...