Vypravěč hlavním hrdinou – rozhlasová dramatizace Chevallierovy veselé kroniky pokrokového městečka

Vypravěč hlavním hrdinou – rozhlasová dramatizace Chevallierovy veselé kroniky pokrokového městečka

Tisk

Bylo jednou jedno městečko v jihofrancouzském Beujolais, které mělo pokrokového starostu, co chtěl pozvednout v obci laťku mravnosti a hygieny. Nechal tedy za obecní peníze zbudovat veřejný záchodek nedaleko hostince a na skok od kostela. Rozohnil tím opozici, způsobil rozkol mezi obyvateli, až dokonce došlo na vpád francouzského vojska. To městečko s pohnutým osudem se jmenovalo zvukomalebně: Zvonokosy.

Veselé vyprávění Gabriela Chevalliera, které režisér Jiří Horčička upravil jako veselé štěbetání několika obyvatel Zvonokos, kteří se točí kolem vypravěče a bodře s ním rozmlouvají. On se táže a dostává odpovědi, proto se mnohdy stává nedílnou součástí děje. Dokonce ho tu a tam některá z postav osloví jménem. Vypravěč Karel Höger je pro tuto adaptaci hlavním hrdinou a je to on, kdo odvíjí nit rozmarného příběhu.
Nahrávka vznikla v roce 1966, čili už do půlstoletí mnoho nechybí, přesto je naprosto současná a nese v sobě nadčasový projev většiny herců v ní hrající. Pro některé současné posluchače však bude trochu těžší přijmout bez výhrad hudební složku hry v podání Settlerů – ti evokují dobu, do které hra spadá, představují dobu, o níž je vyprávěno, vytvářejí onu historickou kulisu. Vnášejí do děje patřičnou nostalgii a patřičný historický kolorit, někdy až moc historický a možná dnešnímu uchu nesrozumitelný. Pro mne právě ona rozporuplnost mezi mluveným projevem a zvukovou složkou ukazuje absurditu dodržování nesmyslných zvyklostí a dogmatického naplňování podivných mravů nemravné společnosti.
Toto zpracování Zvonokos patří k nejlepší rozhlasovým nahrávkám světoznámého díla. Jeho velikost umocňují interpreti v čele s již zmíněným Karlem Högerem, na němž leží největší porce příběhu. On je slyšet (čili je přítomen) neustále, bez něho se neodehraje ani malinký kousek děje. Velmi pěkně mu nahrávají Martin Růžek (pokrokový starosta), Josef Gruss (učitel Kulíšek), Josef Kemr (obecní hlídač Sedmikvítek), Jaroslava Adamová (krasavice Judita Čuprová), Vlasta Chramostová (Eulálie Čubíková), Jaroslav Vojta (farář Calaba), František Smolík (exministr Duplikát), František Filipovský (poslanec Foukal) a další a další jména.
Zvonokosy zní malebně – jak jejich jméno, tak hra o jejich lidičkách, co kvůli záchodkům na veřejném prostranství téměř vojnu rozpoutají. Vám však v uších nastolí klid, mír a pohodu. Věřte, že poslech je velmi přínosný (a knihu otevřete až pak, kdy si budete chtít ověřit, zda jste poslouchali správně, pokud ji otevřete vůbec).

zvonokosy 1

 

Ukázka: Radio Servis
Název: Zvonokosy
Autor: Gabriel Chevallier
Interpret:  Karel Höger, Martin Růžek, Josef Gruss, Josef Kemr, Jaroslava Adamová, Vlasta Chramostová a další
Režie a úprava: Jiří Horčička
Stopáž: 2 hodiny 46 minut
Vydavatelství: Radioservis, a. s.
Hodnocení: 93 %

Zdroj foto: RadioServis

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

„Nejradši se učím texty zásadně v lese, doma to ani neumím,“ říká herec Jan Hönig

jan honig200Randle Patrick McMurphy se s ničím moc nepárá. Je to chlap, který za všech okolností říká, co si myslí. Má kladný vztah k ženám, alkoholu, hazardu... To je charakteristika postavy, která hraje prim v inscenaci Přelet nad kukaččiným hnízdem a kterou...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Když vaše srdce bije v rytmu valčíku Na krásném modrém Dunaji...

srdce evropy 200Milostný dopis Vídni, hledání kořenů, zamyšlení nad českou národní povahou, pozoruhodný dialog dvou vyprávěcích hlasů, které dělí dlouhá desetiletí, i osobitou love story: to vše a leccos dalšího nabízí nový román nositelky ceny Magnesi...


Literatura

Jónas - muž s nářadím

propast200V knihách se setkáváme s různými hlavními hrdiny. Američtí spisovatelé často píší o úspěšných obchodnících, právnících, lékařích, o obyčejném člověku už se tak často nedočteme. Za to na Islandu se obyčejnosti nebojí, a tak se v románu Nad propastí ...

Divadlo

Muzikál Doktor Faust odtajnil kostýmy a jde do finále

doktor faust 200Muzikál Doktor Faust je nový, původní, český, muzikál autorů Vojtěcha Adamčíka a Jana Batysty, o kterém se mluví již několik měsíců. V repertoáru jej bude mít Divadlo Na Maninách, kde 22. září 2022 bude mít světovou premiéru. Ještě předtím ...

Film

Někdy smrt není tím nejhorším, co nás může potkat

hrbitov 200Román Řbitov zviřátek (název je skutečně gramaticky špatně, protože je odvozen z nápisu na hřbitově, který napsaly malé děti, které ještě neumí pravopis) patří k tomu nejlepšímu a zároveň nejděsivějšímu, co kdy nap...