Lovci hlav pořádají štvanici, má to jen jedinou, ale zásadní chybu – lovnou zvěří jsou oni sami

Lovci hlav pořádají štvanici, má to jen jedinou, ale zásadní chybu – lovnou zvěří jsou oni sami

Tisk

200mluJo Nesbø ve svém dalším románu Lovci hlav uvádí na scénu nového hrdinu - Rogera Browna. Poměrně nedávno přineslo vydavatelství OneHotBook tento román ve formě audioknihy, kterou načetl herec a dabér s nezaměnitelným hlasem, Filip Švarc.

 

 

Roger Brown je podle svého vlastního názoru nejlepší a nejhůře placený lovec hlav (headhunter) v Norsku. Má dokonalý oblek, vhodnou kravatu a bystrý úsudek. Jeho vyprávění začíná ve chvíli, kdy vybírá nového kandidáta na vrcholovou pozici ve významné firmě, která jej tímto úkolem pověřila. Samolibě hovoří o své práci a o metodách, které využívá, svěřuje se s myšlenkami a postřehy, které se mu honí hlavou při pohovoru se zájemcem o místo, které je ve hře. Všechny reakce pečlivě sleduje a analyzuje. Bude tento tím pravým? A vlastní dostatečně hodnotný obraz, aby se Rogerovi vyplatilo jej ukrást a vyměnit za bezcennou kopii? Tím si totiž vyrovnává hladinu příjmů umožňující mu udržet si vysoký životní standard.

Na scénu vstupuje Clas Greve. Je dokonalým kandidátem na jakoukoli vrcholnou pozici a tip na něj dostává Roger přímo od své krásné a milující ženy Diany. Navíc vlastní jeden Rubensův obraz stomilionové hodnoty…

mlu

V této fázi začíná konečně příběh dostávat očekávané grády. Musím totiž přiznat, že při poslechu úvodních kapitol jsem začala pochybovat, že se jedná skutečně o vyhlášený detektivní bestseller. Nástin psychologických sond uznávaného personalisty sice byl zajímavý, ale chvílemi se mi to zdálo příliš zdlouhavé. Dějový zvrat však přišel v pravou chvíli a potom už jsem nestačila žasnout jak nad kreativitou autora románu, tak nad vynalézavostí obou protivníků – Rogera Browna a Clase Greveho. Není divu, ve hře je příliš mnoho včetně toho nejcennějšího – vlastní existence.

Celá audiokniha má trvání 8 hodin a 32 minut. Do tohoto času je vměstnána několikadenní štvanice s originální zápletkou a překvapivým rozuzlením. Každý detail zde má své místo a všechny kroky, které lovci hlav činí, je posouvají jasně kupředu – v tomto dramatu není cesty zpět. Roger Brown zjišťuje, že sice perfektně rozpozná směr uvažování druhých, ale o sobě toho moc neví.
Filip Švarc v roli vypravěče příběhu odvedl skvělou práci. Jeho hlas sice úplně nekorespondoval s mou představou podoby Rogera Browna (ostatně, to ani jeho filmový představitel), ale to je skutečně maličkost a samozřejmě to není jeho vina – jen můj rozmar. Jinak jsem mu věřila každé slovo a každý večer jsem se těšila na další pokračování. Jediným problémem bylo, že příjemný přednes mě občas předčasně ukolébal k spánku, takže některé kapitoly jsem si musela pustit několikrát. Ve finále románu jsem však již, díky řádné dávce napětí, problémy s usínáním neměla.
Graficky je přebal audionosiče shodný s knihou tištěnou, uvnitř najdete stručné medailonky spisovatele a interpreta a upoutávky na atraktivní tituly nakladatelství OneHotBook. Je to skutečně jedna perla vedle druhé a rozhodně také stojí za poslech!

Jo Nesbø (*1960 v Oslu), současný norský spisovatel a hudebník, původním vzděláním ekonom a finanční analytik, zpočátku pracoval jako makléř a novinář. V roce 1997 odstartoval jeho literární dráhu kriminální román Flaggermusmannen (Netopýr), první detektivka, v níž vystupuje osobitý a nekonvenční kriminalista Harry Hole. Svému autorovi přinesla kniha okamžitě obrovský úspěch, Nesbø za ni obdržel Rivertonprisen, cenu udělovanou Klubem Riverton za nejlepší literární či dramatický počin s kriminální tematikou, a Glasnøkkelen (Skleněný klíč), skandinávskou cenu za nejlepší kriminální román.

Více na:  www.jonesbo.cz

 

Filip Švarc (1975) chtěl být od dětství hercem. První filmovou smlouvu mu rodiče podepisovali, když mu bylo šest. A pak jich přišlo ještě několik. K tomu se přidalo i hostování v dětských rolích v Divadle na Vinohradech a v Divadle E. F. Buriana. Absolvoval Státní konzervatoř v Praze, po několikaročním hostování v pražském Divadle ABC se v současné době věnuje hlavně dabingu. Jedenáct let také strávil za mikrofonem Fajn Rádia.

Jo Nesbø/ Lovci hlav (Hodejegerne)
Nahrávka vznikla podle knihy Joa Nesbøho – Lovci hlav, vydané nakladatelstvím Kniha Zlín
Překlad: Kateřina Krištůfková
Nakladatelství OneHotBook v distribuci Radioservisu, 2013
Režie: Jitka Škápíková
Načetl: Filip Švarc
Hodnocení: 95 %

Titul je součástí projektu Audiokniha roku (www.audiokniharoku.cz)
www.radioservis-as.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Milujeme hrát živě, říká Petr Harmáček, kapelník skupiny Top Dream Company

To dream perexPrakticky deset let působí na scéně funky soulová formace Top Dream Company, kterou od letoška můžeme vidět (a slyšet) v televizním pořadu Zpívá celá rodina. Tam nejen doprovází všechny soutěžící, ale současně prezentuje svou nezaměniteln...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zasmějte se u posledního Deníčku moderního fotra

Denicek moderniho fotra 3 200Deníček moderního fotra 3 od Dominika Landsmana je avizován jako poslední a tentokrát vyšla audiokniha zároveň s jejím knižním vydáním. Interpretem je klasicky Filip Švarc a o humor není nouze.

...

Literatura

Severská krimi Druhá sestra

druha sestra200V únoru vyšel druhý díl krimi série o agentu Johnu Adderlyem od oceňované severské spisovatelské dvojice Peter Nyström a Peter Mohlin. Druhý díl nese název Druhá sestra, nabídne jeden šílený týden v životě a práci hlavního protagonisty a po...

Divadlo

Divadelní hra „Spoutaný trávou“ zve děti i dospělé na originální loutky i stínohru

Spoutany travou 200Vyprávění nahého mnicha, císaře, generála a slona o životě, smrti i drobném hmyzu. Divadelní odpočinutí od světového chaosu s křehkými kovovými loutkami, zvuky a stíny. Již toto úvodní motto nastiňuje charakter divadelní hry „Spout...

Film

Komedie Po čem muži touží 2 představuje titulní píseň

po cem muzi touzi 200Nová česká komedie Po čem muži touží 2 představuje ústřední píseň a videoklip. Film je volným pokračováním úspěšné komedie, která se stala divácky nejúspěšnějším českým snímkem roku 2018. Píseň Chci, abys věděla, kdo opravdu jsem ...