Stříbrní Chilané aneb Legenda žije

Stříbrní Chilané aneb Legenda žije

Tisk

200perexVydavatelství Audioberg je v české audioknižní tůni poměrně mladou rybkou, přesto však už může posluchače zaujmout hned několika vydanými tituly i svým edičním plánem. Ostatně tvůrci a interpreti, kteří pro Audioberg točí, mají s audioknihami mnohaleté zkušenosti a lze tak předpokládat, že své know-how uplatní i u produktů nového vydavatele. Jednou z prvních audioknih, které pod hlavičkou Audiobergu vyšly, je dvojCD Stříbrní Chilané aneb Legenda žije. Abychom byli úplně přesní - vydavatelem je Klub přátel Josefa Masopusta, Audioberg je výrobcem nahrávky.

 

 

Pokud bychom chtěli audioknihu Stříbrní Chilané zařadit do nějaké tématické škatulky, sdílela by ji nejspíš jen s Nepilovou Má stoletá láska Sparta nebo Pavlovými Dukla mezi mrakodrapy či Pohádka o Raškovi. Sportovní tématika, tím méně sportovní dokument, nemá mezi českými audioknihami příliš širokou základnu a obdobné je to nejspíš s takto specificky zaměřenými posluchači. Sám jsem, coby sportovní nefanoušek, neměl ani potuchy o českém úspěchu na mistrovství světa ve fotbale v Chille roku 1962. Zajímalo mne proto, jestli tvůrci dokázali toto téma zpracovat tak, aby oslovilo skupinu mně podobných nesportovních audioknižních posluchačů.

perex

V případě Stříbrných Chilanů zcela jistě neprohloupí ten, kdo dá přednost fyzickému nosiči před on-line stažením mp3 verze. Za vyšší cenu totiž dostane, spolu se dvěma CD, také dvaceti čtyř stránkový booklet Chilský deník 1962-2012 s mnoha archivními fotografiemi, výstřižky a poznámkami - skvělý k listování při poslechu. Celkově lze design audioknihy označit za nadstandardní a Audiobergu, resp. VR Atelieru, za něj patří uznání.

První CD obsahuje téměř hodinovou dramatizaci Jana Jiráně Českou uličkou ke stříbru, která provede posluchače od kvalifikace, přes cestu do Chile a mistrovská utkání, až k slavnému finále. Do rolí jednotlivých aktérů zápasu byli obsazeni například Jaromír Meduna, Ivan Trojan nebo Martin Myšička, vypravěčem je Michal Pavlata a svou audioknižní premiéru (tipuji) si v Chilanech odbyl i Jaromír Bosák. Historická fakta jsou, spolu s osobními zážitky členů výpravy, zpracována přístupnou formou, takže se ani laik v postavách neztrácí.

Druhé CD je delší - má celkem sedmdesát sedm minut a obsahuje klasickou zvukovou reportáž s názvem Chilané se vracejí autora Jana Kaliby. Archivní záznamy a autentické rozhovory s účastníky a pamětníky obsahují v podstatě totéž co dramatizace na prvním disku, forma reportáže však dodává celému příběhu na autentičnosti. Posluchači se navíc dostane i zpráva o návratu o padesát let starších aktérů na místo chilského úspěchu. Komu by i toto bylo málo, dozví se na webu www.chilane.cz, jak osudy českých Chilanů pokračují.

Odpověď na otázku, zda dokáží Stříbrní Chilané od Audiobergu oslovit i běžného posluchače, zní ANO. Audiokniha je pro laiky pozoruhodným způsobem, jak se seznámit s padesát let starým československým fotbalovým úspěchem. Pro fanoušky je snad naprostou nutností. Nadmíru využívá možností fyzického nosiče (booklet) i sítě internetu (www.chilane.cz). Zakoupit ji lze například na stránkách vydavatele nebo on-line prostřednictvím služby audioteka.cz.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Na začátku jsem netušil, že oratorium Mistr Jan Hus bude žít svým vlastním životem, říká Richard Pachman

richard pachman perex 2Na naší scéně patří patrně k nejpracovitějším hudebníkům. Za pětadvacet let své umělecké činnosti překvapil řadou projektů, přilákal nespočet posluchačů. Jenom alb mu za tu dobu vyšlo jedenatřicet. Jenomže Richard Pa...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Podívejte se na novinky vydavatelství Tympanum

tympanum 200Pokud nemáte co poslouchat, přinášíme vám inspiraci v podobě novinek od Tympanum.

...

Literatura

Malý intimní dekameron Ani Geislerové

Nezabije200Je dobře, že slovo dalo slovo, věci se zřetězily a Aňa Geislerová začala psát a publikovat. Nejdříve se účastnila svými povídkami ve sbornících a teď debutuje samostatnou knihou. Deset již dříve vydaných a vyzkoušených povídek si to zasloužilo. Sbí...

Divadlo

Společenstvo vlastníků ukazuje přehlídku typických Čechů

spolecenstvo vlastniku 200V rámci festivalu Setkání Stretnutie do Zlína přijelo také pražské Divadlo Vosto5 se svou hrou Společenstvo vlastníků. Letošní ročník se nesl v duchu biografií, ale také tématu „co dnes znamená být jiný“, což se v n...

Film

Příběh ze současného Egypta

YOMEDDINE perexBešaj (Rady Gamal) žije v koptské kolonii pro leprotiky, kam ho jako dítě umístila jeho rodina. Našel si tu manželku, kterou má rád, a taky práci – sbírá věci na smetišti. Když jeho manželka zemře, pocítí stárnoucí muž naléhavou potřebu ně...