Milénium 3 – Lisbeth dosahuje svého, neboť pomsta je největší motivace

Milénium 3 – Lisbeth dosahuje svého, neboť pomsta je největší motivace

Tisk

milenium larsson 200Švédský spisovatel Stieg Larsson Miléniem ovládl svět. Příběh skutečně investigativního a nezkorumpovatelného novináře Mikaela Blomkvista (takového by nám bylo třeba i u nás) uchvátil čtenáře od severu k jihu, od východu na západ. Třídílný kriminální román odhaluje nekalosti, které kolem sebe vidí lidé nejen ve Švédsku. Náznaky sledujeme i u nás, ale určitě je vidí občané i jinde. Larsson jde na dřeň, nic se nesnaží zamaskovat, ukazuje, jak málo pro mocné znamenají ti, kteří k nim nepatří, kteří jsou daleko od nich. Odhaluje, jak jsou ochotni pro jakýsi údajně státní zájem obětovat kohokoliv. Přitom jde vždycky jen a jen o prachy.

Jeho trilogie se objevila hned v několika podobách: knižní, jako audiokniha, komiks a film. Na mp3 vyšly postupně všechny tři díly, každý z nich čítá plus minus 17 hodin poslechu. Velmi uhrančivého poslechu. Poslední z nich Dívka, která kopla do vosího hnízda, uzavírá osud hackerky Lisbeth Salanderové. Dívky, která je pronásledována těmi, co kdysi přistoupili na nebezpečnou hru s ruským agentem Zalaščenkem a teď se jim nehodí odmaskování jejich spojení s touto lidskou kreaturou. Nebýt Blomkvista, souboj Lisbeth se státní mocí by trval déle, a kdoví, jak by dopadl. Pravděpodobně její likvidací. S pomocí neúplatného novináře se z Lisbeth, jejímž hnacím motorem je pomsta, stane lovec – lovec, který vrací úder, lovec, který se ubránil nástrahám a začal ničit ty, jejichž obětním beránkem měl být.

Skvěle postavenou trilogii na šesti discích načetl Martin Stránský. Jedinečně! Pokud si nejdřív přečtete knihy, pak následný poslech mnoha hodin jen umocní veškeré dojmy z četby. Jednotlivé postavy před vámi vystupují přímo plasticky, dostávají další dimenzi. Pokud zvolíte opačný postup, slyšené doplníte momenty, které jste možná při poslechu nezaznamenaly, které vám mohly v tolika hodinách uniknout, zapadnout. 

Martin Stránský je skvělý vypravěč, dokonale svým hlasem vede posluchače příběhem, modeluje jednotlivé charaktery, dodává jim šťávu a šmrnc. Je to potřeba. Jinak byste se ztratili v množství postav i motivů, bloudili byste spletitým dějem a možná byste se nedobrali konce. Konce, který přes veškerou hrůzu příběhu končí nadějí. Nadějí, že na každý zlý čin čeká odplata, že boží mlýny přece jenom melou…

Ukázka
http://www.radioservis-as.cz/katalog/mp3/milenium3.mp3

Co víc k známému a oblíbenému románu říct? Snad jen to, že podoba filmová je díky prokrácení příběhu pro potřeby scénáře trochu méně strhující, ale o to víc ponurá. Je pravdou, že z postav, které Larsson skvěle vykreslil, mi na plátně sedí právě jenom Lisbeth. Ostatní mi přijdou trošku statičtí a méně uvěřitelní. Ale tak to mívám u většiny filmů, kdy snímek je motivován knihou. Audiokniha tuto bolest nemá, přesně kopírující text bez úprav a zásahů, proto tímto syndromem netrpí. Naopak. Martin Stránský skvěle trefil jednotlivé osoby a umocnil jejich charakteristické vlastnosti. Výtečně, jak jsme u něho zvyklí, pracuje s hlasem, je dramatický ve vyhrocených situacích, uklidňující v momentech popisů a posunu děje kupředu, romantický v okamžiku, kdy romantickým má být. Lahůdka! Proto audio podobu Larssonovy trilogie považuji za odpovídající původnímu textu a jedinečnou.

milenium 3

Název: Milénium 3. Dívka, která kopla do vosího hnízda
Interpret: Martin Stránský
Režie: Jitka Škápíková
Stopáž: 16 hodin 41 minuta
Vydavatelství: Martin Pilař. ADK-Prague, 2012
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto a ukázky: www.radioservis-as.cz, Martin Pilař


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Zdeněk Hanka vydal novou knihu Střípek malachitu Zdeněk Hanka vydal novou knihu Střípek malachitu

ZH200Zdeněk Hanka (*1956) je český spisovatel a lékař žijící od roku 1999 v Kanadě. Debutoval v roce 1989 sbírkou čtyř povídek z lékařského prostředí Lék pod kůží. Dále je autorem próz Kavárna, Platina,Partitura pro srdce, Hedvábný ...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zájem o audioknihy s biblickou tématikou u nás dlouhodobě roste

bible audiokniha200Co mají společného kardinál Vlk, herečka Naďa Konvalinková nebo moderátor Marek Eben? Všichni se podíleli na nahrávkách duchovních a náboženských audioknih. I když jsou Češi označ...


Literatura

Domov pro Marťany Martiny Drijverové

altKnížka Martiny Drijverové, která vyšla poprvé před čtrnácti lety, čekala už tehdy dlouhých osm let na své vydání. Obava nakladatele, že rodiče nebudou chtít, aby si děti četli o chlapci postiženém mentální chorobou, se však nenaplnila ...

Divadlo

Pestrý podzim v divadle - Divadlo Radka Brzobohatého

200divAby vaše podzimní dny byly co nejpestřejší, přinášíme vám říjnové divadelní tipy, tentokrát z Divadla Radka Brzobohatého.

...

Film

Programy České televize se na podzim zahalí do staronových kabátů

CT Doktor Martin Raub 200Rok co rok se Česká televize snaží přijít se zajímavým podzimním schématem, které by uspokojilo nejednoho, více či méně reptajícího diváka zatěžkaného odváděním koncesionářských poplatků. Avšak stejně jako člověka tak a...