Josef Somr na 2CD prozrazuje, jak se slaví Vánoce ve světě

Josef Somr na 2CD prozrazuje, jak se slaví Vánoce ve světě

Tisk

somr vse o vanocichJosef Somr vypráví dětem i dospělým o vánočních tradicích a zvycích v různých koutech světa. Audiokniha Jak se slaví Vánoce ve světě vyšla na 2CD u vydavatelství Popron Music. Poutavý průvodce vánočním světem přináší pásmo vánočních příběhů a vánočních písní z 16 zemí.

 

 

„Už dlouho se o mně ví, že sice nepatřím k milovníkům Vánoc, ale i přesto jsem znovu rád přijal nabídku, abych o Vánocích vyprávěl. Zatímco v loňském roce to byl historický příběh vánočních oslav pro děti a dospělé, tentokrát se vydáme za poznáním nejrůznějších podob vánočních svátků ve světě. Snad vám tahle nahrávka doplněná koledami a vánočními písněmi pomůže u vás doma v adventním období vytvořit příjemnou atmosféru očekávání Vánoc,“ říká Josef Somr.

Jedinečnou atmosféru nahrávky podtrhuje špičkové hudební provedení jednotlivých koled a melodií. Na 2CD známý herec vypráví o italském ježíškovi jménem Babbo Natale, o švédském vánočním skřítkovi Julennisse, o dědovi Mrázovi a samozřejmě i o Santa Clausovi. Vánoční vyprávění s hudbou nás zavede na vánoční oslavy do Betléma, Austrálie, Číny i Afriky.

somr vse o vanocich

Laskavé příběhy Josefa Somra představují různé tradice a zvyky mnoha zemí. Víte, že:

O Štědrém večeru se v Itálii podává slavnostní bezmasá večeře zvaná „Senone“. Ve Švédsku nechybí na štědrovečerním stole vánoční šunka, masové kuličky a losos, v Norsku dávají přednost pečenému seleti, v Dánsku zase pečené kachně nadívané sušenými švestkami a ve Finsku je vánoční tradiční specialitou vánoční šunka s hořčicí a pečený krocan. V Rusku je tradičním jídlem nákyp z pšeničných zrn s mandlemi, rozinkami, mákem, švestkami a cukrem, zvaný “kuťa”.

Na Štědrý den, který v Etiopii připadá na 6. ledna, se dodržuje přísný půst. V Egyptě se večeří ve sváteční prosté jídlo z masa a rýže zvané fatta a děti si rozbalí dárky. V Austrálii rodinné štědrovečerní večeře pořádají venku ve formě pikniku, na plážích, v městských parcích nebo na soukromých zahradách. Velice oblíbenou americkou předvánoční zábavou jsou pěší procházky nebo spíše automobilové vyjížďky po setmělých ulicích a silnicích, při nichž se lidé kochají pohledem na vánoční výzdobu domů ve svém okolí. Vánoce bez náboženské tradice, ale jako moderní „ konzumní“ svátek importovaný ze světa slaví v Číně, ale také v Japonsku, Malajsii, Indonésii, Thajsku a Jižní Koreji. Srbové tradiční vánoční dárky neznají. Dárky nosí dětem i dospělým v Rakousku, stejně jako u nás, Ježíšek přivolaný cinkáním zvonečku. Všechny dárečky balí většinou tatínek - hlava rodiny.

Jedinečnou atmosféru nahrávky podtrhuje špičkové hudební provedení jednotlivých koled a melodií. Vánoční vyprávění s hudbou nás zavede na vánoční oslavy do Betléma, Austrálie, Číny i Afriky.

somr vse o vanocich

Josef Somr patří k velice oblíbeným interpretům vánoční tématiky,příběhů a pohádek pro děti i dospělé. U vydavatelství Popron Music mu vyšlo již šest vánočních titulů:
2CD Vánoční pohádky H. Ch. Andersena, CD Šťastné a veselé Vánoce (Vánoční vyprávění a vánoční koledy), CD Vánoce (Vyprávění o vánočních zvycích a tradicích s koledami), 2CD Vánoční koleda (Charles Dickens), 2CD Vánoční pohádky bratří Grimmů.

Zdroj foto: Popron


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Vladimír Brabec: Conneryho miluju, ale naštval mě, pacholek! (1.část )

Brabec perexNa rozhovor se skvělým hercem a znamenitým dabérem Vladimírem Brabcem jsem dorazila s asi 20 minutovým zpožděním. Dole mi otevřela jeho manželka a poslala mě nahoru – prý už na mě čekají a ona že...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vydejte se na ostrov pokladů

Spravna petka na ostrove pokladu 200Vydavatelství OneHotBook se pustilo do dvacetidílné série určené pro mladší čtenáře – do Správné pětky britské spisovatelky Enid Blytonové.

...

Literatura

Co by se lidé mohli a měli naučit o umírání a o smrti

o smrti a umirani200Dnes jsem nezvolila zrovna radostné téma, nicméně stále více lidí cítí potřebu umět si poradit v situaci, kdy se v jejich blízkém okolí nebo přímo u nich objeví závažná nemoc, navíc v terminálním stádiu. Na tuto situaci nejsme ni...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede hru Na první pohled, brilantní soudní monodrama i naléhavý příspěvek v debatě o znásilnění

na prvni pohled200Advokátka vyhozená ze sedla. Švandovo divadlo uvede hru Na první pohled, brilantní soudní monodrama i naléhavý příspěvek v debatě o znásilnění. 

...

Film

Dvanáctý ročník festivalu Film a architektura představí nejlepší město na světě i hraný snímek z blízké budoucnosti

fa 200Mezinárodní festival Film a architektura se letos uskuteční opět na přelomu září a října. V termínu od 29. 9. do 4. 10. 2023 bude k vidění v Praze, Brně a v dalších městech po celé České republice i na Slovensku třicítka krátkých a celovečerních snímků zaměř...