„Jsem sladká, jsem sama esence sladkosti…“

„Jsem sladká, jsem sama esence sladkosti…“

Tisk

enigma emmy goringTakto přesladce o sobě vypráví Emma Göring, manželka říšského ministra letectví a vrchního velitele Luftwaffe Hermanna Göringa. Ona sama byla prototypem říšské Němky a vlastně první dámou země, neboť Hitler nebyl ženat. Emma si svého postavení jaksepatří užívala. Ostatně ona si dokázala užívat od dětství. Tatínek byl čokoládový král a patřičně ji rozmazloval. O mamince nemluvě. Emma dětství prožila mezi čokoládovými figurkami v láskyplné náruči svých rodičů. Její otec se na ni rozzlobil snad jedinkrát v životě – když se chtěla stát herečkou. Podle něho se měla dobře vdát a stát se dobrou matkou svým dětem. Ale ani to si nenechala vzít. Vždyť divadlo milovala odjakživa!  A svou vůli si přes otcovy protesty prosadila.

 

Pak poznala Hermanna. Naprosto ji okouzlil. Okamžitě se do něho zamilovala. Vdala se. Svatba byla velkolepá. Jenže po ní musela opustit divadlo – jak smutné a těžké. Ale její muž nestrpěl, že ji na jevišti objímají jiní. Poslechla. Za to žila v přepychu, uzavřena v okázalých kulisách, v nichž odmítala vnímat, co se kolem děje, nechtěla znát nepříjemné pravdy. Její životní příběh se tak odvíjel mezi kýčem a terorem.

K napsání rozhlasové hry Enigma Emmy Göring inspirovalo německého dramatika Wernera Fritsche vydání pamětí druhé ženy známého nacistického pohlavára, které napsala na sklonku svého života. Nadále odmítala skutečnost, své osudy líčila jakoby zakryté růžovým (možná spíš čokoládovým) oparem.

enigma emmy goring maciuchova

Rozhlasová nahrávka Českého rozhlasu vznikla v roce 2010 a roli Emmy svěřil režisér Aleš Vrzák Haně Maciuchové. Hra vzbudila zasloužený ohlas. V anketě Neviditelný herec Hanu Maciuchovou posluchači odměnili oceněním za nejlepší herecký výkon roku a hru označili za nejlepší hru roku. Také se stala vítězem festivalu Prix Bohemia 2010. Zaslouženě. Hana Maciuchová je jako Emma Göring hravá, roztomilá, mazlivá, obávající se, ustrašená, znechucená, laskavá i laskající… Promítá svůj hlas do mnoha podob, postavu dokonale zhmotňuje, ukazuje její cynismus a nízkost. Slova, která slyšíme, mrazí svou plochostí, nadutostí, hranou vstřícností. Zdá se, že tato žena nikdy neopustila svůj vysněný svět čokoládových figurek. Důležité pro ni bylo okázalé prostředí, které ji obklopovalo: Musí se blýskat, děj se, co děj!


Uhrančivá hra. Výtečná. Vyřčené věty se nám vpíjejí pod kůži, umocňují hrůzy, které se děly za války. Které se však dějí stále. Pořád někteří žijí v kulisách své okázalosti a nabubřele hledí shora na ostatní. Že jsou jen chudáky, nevnímají. Nechtějí to vnímat. O to horší bývají jejich pády…

Co víc dodat? Poslechněte si hru Wernera Fritsche. Necelá hodina vám přinese jedinečný umělecký zážitek a spoustu podnětů k přemýšlení.

PS: Autogramiáda Hany Maciuchové k CD proběhne ve čtvrtek 25. 10. 2012 v 16.30 hod v Reprezentační prodejně Českého rozhlasu, Vinohradská 12, Praha 2.

enigma emmy goring

Enigma Emmy Göring
Autor: Werner Fritsch
Překlad: Magdalena Štulcová
Hrají: Hana Maciuchová (Emma Göring), Jaromír Meduna (Göring), Ivan Řezáč (Hitler), Lukáš Hlavica (Gustav Gründens)
Žánr: rozhlasová hra
Režie: Aleš Vrzák
Stopáž: 58:29
Vydavatelství: Radioservis, 2012
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: Radioservis a www.ceskyrozhlas.cz (foto Maciuchová)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Zdeněk Žák: „Prosím seniory, aby nic nebrali osobně“

Zak perexU příležitosti premiéry laskavé komedie Kvartet v Divadle Bez zábradlí jsme vyzpovídali jednoho z protagonistů – Zdeňka Žáka. Hra nás zavede do penzionu pro vysloužilé operní umělce a bránice potěší typický britský hu...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Audiokniha Lazar = Joona Lina a Pavel Rímský opět v akci

Lazar 200Podzim se pro milovníky severské detektivky nesl ve znamení Larse Keplera. Těmto manželům totiž vyšla další kniha, tentokrát s názvem Lazar a společně s ní se na českém trhu klasicky objevila i audiokniha od vydavatelství OneHotBook.


Literatura

Cesta do blikajícího pekla aneb může se to stát i vám

cesta-do-blikajiciho-pekla 200V nakladatelství Pointa vyšla kniha Šárce Medkové, kterou někteří mohou znát z jejího blogu na iDnes.cz. V Cestě do blikajícího pekla přináší velmi osobní zpověď.

 

...

Divadlo

Kdo lehce nabude, lehce také pozbude

kdo 200Kdo z nás by nechtěl přijít k velkému jmění, aniž by musel vynaložit příliš velké úsilí pro jeho získání či vydělání. Avšak takový štědrý movitý i nemovitý dar se může velmi rychle proměnit v dar danajský. Své o tom ví i hlavní protagonistka inscenace

Film

RETRO: Rozhovor Francise Forda Coppoly
ImageSedmdesátá léta  se stala zlatým obdobím amerického režiséra Francise Forda Coppoly, který proslul zejména filmovou adaptací Kmotra, jehož první díl byl oceněn třemi oscarovými soškami. Mezi prvním a druhým dílem této mafiánsk...