Šikmý kostel boduje i v audioverzi

Šikmý kostel boduje i v audioverzi

Tisk

Sikmý kostel 200Debut Karin Lednické s názvem Šikmý kostel se stal natolik opěvovanou knihou, že jej musela velice brzy následovat i audiokniha. Namluvila jí oblíbená herečka Vilma Cibulková a vydalo nakladatelství OneHotBook.

 

 

Kniha i její audioverze vyprávějí příběh městečka Karwiné, ve kterém došlo v roce 1894 k důlnímu neštěstí, jenž ovlivnilo všechny zdejší obyvatele. Podtitul Románová kronika ztraceného města tak trochu napovídá, co může od tohoto díla očekávat.

Vznikalo totiž na základě mnoha rozhovorů s historiky a odborníky. Je tedy vystavěno na skutečných událostech, ale získalo beletristickou formu. Díky tomu zajímavé i pro jedince, kteří by jinak literaturu faktu nevzali do ruky. Nebo si jí ani neposlechli v podobě audioknihy.

Z celého městečka do dnešních dnů zůstal jen šikmý kostel, po němž ostatně dostala kniha i jméno. Je tudíž velice zajímavé vrátit se v čase na místo, které už z dnešního pohledu vlastně neexistuje. Ale žili zde lidé a odehrávali se zde jejich osudy.

Vyprávění se soustředí především na hlavní postavy a je rozděleno do čtyř částí, přičemž každé z nich má svého dominantního vypravěče. Seznámíte se s Barborou, Julkou, Ludwikem a Barkou, kteří žili v těchto místech a odehrával se zde jejich nelehký osud.

Z velké části je tedy román takovou rodinnou kronikou, ovšem s velkým důrazem na historii tohoto místa. Autorce se výborně podařilo ztvárnit atmosféru tohoto města na přelomu 19. a 20. století, což se úspěšně přeneslo i do audioknihy.

Ostatně Vilma Cibulková zde bravurně využívá své herecké schopnosti a dodává celému příběhu zase trochu jinou tvář. Nebojí se občas působit dostatečně dramaticky a vložit do povídání i své vlastní emoce.

Audiokniha má téměř 16 a půl hodiny, ale bude vám utíkat ve velice rychlém tempu. Děj je totiž natolik poutavý a napínavý, že se od něj jen tak neodtrhnete. Hlavně dávejte pozor při poslouchání třeba v autě. V případě, že byste se až moc zaposlouchali, nemuselo by to skončit dobře.

Šikmý kostel je i v podobě audioknihu mistrným dílem české literatury. Až se nechce věřit, že se jedná teprve o debut populární nakladatelky Karin Lednické. Ta rozhodně využila své mnohaleté zkušenosti z knižního světa a vypustila do světa opravdu úžasný příběh. Naštěstí se jedná pouze o první díl z celkové trilogie, takže se od ní ještě máme na co těšit.

Šikmý kostel 450

Šikmý kostel

Autor knižní předlohy: Karin Lednická

Namluvila: Vilma Cibulková

Vydal: OneHotBook

Délka: 16 hodin 25 minut

Hodnocení: 100%

http://www.onehotbook.cz/audioknihy/sikmy-kostel/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Kultura pro mě znamená čtení v posteli a fascinaci lidskou tvořivostí

Radka perexŠéfredaktorka Kultury 21 Radka Mothejzíková toho stíhá opravdu hodně. Kromě civilního zaměstnání, má spoustu koníčků a svůj vlastní krámek v České Lípě. Obětavě se věnuje i vedení magazínu K21, což všichni maximálně oceňujeme. Možná vás bude zajímat,...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Trhlina vychází v češtině

Jozef Karika Trhlina  200Tribeč – hory nedaleko slovenské Nitry, odkud se nemusíte vrátit. Magické místo, kde se mísí křesťanská a pohanská mystika, se stalo v nedávné historii posledním výletem řady lidí. A kdo se přece jen vrátil, ten o s...


Literatura

Pět kamarádek. Která z nich spí s jejím manželem?

Jedna z peti perexEditina oslava čtyřicátých narozenin by byla dokonalá, kdyby nebylo jedné nenadálé události. Náhodou se dozvěděla, že ji její manžel podvádí. A to nebylo to nejhorší.

...

Divadlo

Je tanec vaše vášeň? Pak vás zveme na TANCESSE 2012

altV květnu 11.-13. května Brno opět ožije tancem a pohybem.  Již počtvrté se sem sjedou soubory z nejrůznějších končin republiky.  Zahraniční hostem festivalu bude soubor z Polska Akro Dance Theatre Torun. Festival pořádá

Film

Na Prázdninách s Broučkem se občas i pobavíme

Prazdniny s Brouckem perexPohodová rodinná komedie PRÁZDNINY S BROUČKEM, kterou natočil začínající režisér JIŘÍ MATOUŠEK, těží z osvědčených zápletek i postav (v tomto případě se jedná o sbližování městských lidí s vesničany). Avšak vyznačuj...