Tipy na čtení do uší z vydavatelství Tympanum

Tipy na čtení do uší z vydavatelství Tympanum

Tisk

tympanum 200Máte doma nějakého milovníka audioknih? Nebo přemýšlíte, že byste s nimi sami začali? Přinášíme vám tipy na několik novinek od vydavatelství Tympanum.




Vladimír Körner: Adelheid
Interpret: Igor Bareš

Milostný příběh s nadčasovým významem: drama podivné lásky příslušníka zahraničního odboje Viktora Chotovického a dcery nacistického pohlavára Adelheid Heidenmannové. Bezprostředně po válce v severomoravské pohraniční obci Schwarzbach – Černá Voda svede osud k sobě dva osamělé lidi. Čím více se však vnitřně nalomený Viktor snaží k uzavřené Adelheid přiblížit, tím více mu uniká. Rozporuplná doba nepřeje lásce, smíření sama se sebou ani mezi národy. Audioknižní zpracovní předlohy stejnojmenného filmu Františka Vláčila, která dnes již patří mezi stěžejní díla moderní české literatury.

tympanum adelheid

Jakub Szántó: Za oponou války. Zpravodajem nejen na Blízkém východě
Interpret: David Matásek

Audiokniha Jakuba Szántó, válečného reportéra a zpravodaje České televize na Blízkém východě, přibližuje autorovy dramatické zážitky z frontových linií, teroristických útoků, revolucí i státních převratů. Původně vystudovaný historik své zážitky očitého svědka zasazuje do širšího dějinného kontextu a demytizuje práci žurnalistů uprostřed pohnutých situací a nepředvídatelného vývoje. Vedle strhujícího vyprávění dává nahlédnout i do svých vztahů k rodině, novinářským kolegům i přátelům napříč Orientem. To vše balí do lehce sarkastického a sebeironického tónu, který odhaluje, nakolik je humor klíčovou ingrediencí pro práci i přežití v situacích, ze kterých normální člověk raději prchá.

tympanum Za-oponou

Thomas Harris: Cari Mora
Interpret: Pavel Nečas

Šestý román tvůrce Hannibala Lectera, na který čekal celý svět.

Cari Mora uprchla před válkou v rodné Kolumbii a pod dohledem imigračního úřadu žije v Miami. Aby se uživila, stará se o luxusní sídlo přímo na pláži Miami Beach. Netuší ale, že pod domem je ukryto půl tuny ryzího zlata a jistý Hans-Peter Schneider po něm už celé roky slídí. Krásná Cari, která pro zvrhlého Schneidera představuje zajímavou kořist sama o sobě, je teď to jediné, co mu stojí v cestě k jeho získání. Jejich nevyhnutelný střet však možná nebude mít tak jasného vítěze, jak by se na první pohled mohlo zdát. Vlastní minulost totiž Cari Moru předurčila k boji.

tympanum cari mora

Anna Cima: Probudím se na Šibuji
Interpret: Anna Kameníková

Je Japonsko splněný sen, skutečná země, nebo prostor, kde bloudí rozdvojené duše?

Když se sedmnáctiletá Jana dostane do vysněného Tokia, nejraději by tu zůstala navždy. Záhy se však přesvědčí o tom, jak nedozírné následky může takové přání mít. Ve stavu podivné poloexistence zůstane uvězněná v hranicích magického kruhu rušné čtvrti Šibuja. Zatímco mladší podoba Jany bloudí metropolí, zažívá podivuhodné situace a hledá cestu domů, její čtyřiadvacetileté já v Praze studuje japanologii, usiluje o stipendium do Japonska a společně se starším spolužákem si láme hlavu nad překladem melancholické povídky z období Taišó. Osud jejího autora, donedávna zapomenutého spisovatele Kawašity, bude mít na vývoj událostí větší vliv, než by kdy obě Jany čekaly…

tympanum Probudim-se-na-Sibuji

Philip Pullman: Zlatý kompas – Jeho temné esence I.
Interpret: Martina Krátká

Strhující fantasy ze světa, kde lidské a zvířecí duše zůstávají spojeny

Ve zvláštním světě podobném tomu našemu žije dvanáctiletá Lyra. Tak jako každý člověk má i ona svého daemona, který je jakýmsi vnějším zpodobněním její duše, zvířecím společníkem, který je s ní neoddělitelně spjatý. Daemoni dětí mohou svou podobu měnit, když však začnou dospívat, podoba daemonů se ustálí a na dospělých se začne usazovat Prach. Jednoho dne se ztratí Lyřin kamarád Roger a Lyra se rozhodně vydat na daleký sever, kam vedou poslední stopy. V království věčného ledu, kudy se prohání odvážní vzduchoplavci, medvědí kyrysníci a obávaní Vrahouni, je její jedinou zbraní její vlastní důvtip a zlatý kompas – pravdoměr. Ačkoli se moc Magisteria zdá být všudypřítomná, Lyra má v kapse přístroj, který tomu, kdo s ním umí zacházet, zodpoví každou otázku.

tympanum zlaty kompas

Aleš Palán:Raději zešílet v divočině – Setkání s šumavskými samotáři
Interpreti: Igor Bareš, Norbert Lichý, Jana Stryková, David Novotný, Petr Čtvrtníček, Leoš Noha, Vilma Cibulková

Někteří si postavili v lese chýši, jiní žijí v maringotkách, případně na horských samotách. Jeden přespává přímo pod stromy. K některým se dá dojet autem, k dalším se musí pěšky. Někteří samotáři stojí nohama pevně na zemi, jiní vyprávějí svůj život trochu jako mýtus. Způsob, jakým v krajině přebývají, se ostatně dost možná mýtem brzy stane. Názory a životy šumavských samotářů se nepodobají ničemu, co znáte. Osm předních hereckých osobností přináší příběhy poustevníků, kteří dali vale naší „civilizaci“.

tympanum radeji zesilet

Robert Holdstock: Les mytág
Interpret: Jakub Gottwald

Vstupte do lesa, který zhmotňuje postavy z lidských snů i zapomenutých mýtů...

Steven Huxley se po válce vrací do rodného domu na okraji zdánlivě nevelkého lesa na anglickém venkově. Jeho otec, pro něhož se stalo zkoumání neprostupného hvozdu bezmála posedlostí, za podivných okolností zemřel. A bratr Christian se změnil skoro k nepoznání. Čím víc se les brání Stevena pustit dovnitř, tím víc ho jeho tajemství přitahují. Kdo jsou postavy a stíny, které z podivně bezhraničního lesa vystupují? A existuje z něj cesta zpět? Jedno z nejoriginálnějších děl britské fantasy s předmluvou Neila Gaimana.

tympanum Les-mytag

Vojtěch Matocha: Prašina – Černý merkurit
Interpret: Matouš Ruml

Za tajemstvím, ukrytém v nebezpečných zákoutích Krchleb...

Prašinu sevřel mráz, neobydlené ulice jsou zaváté sněhem. Od prvního dobrodružství Jirky a En uplynulo několik měsíců, přímo v tajemné čtvrti si vybudovali klubovnu zvanou Doupě a objevili prašinskou část Krchleby, ze které přichází hrozba pro celé město. Přesto se zdá, že jejich přátelství slábne. Na koho se ještě mohou spolehnout, když i oni dva před sebou mají tajnosti? Pod ocelovým nebem se odehraje strhující příběh, který vyvede z omylu všechny, kdo si mysleli, že na Prašině může nastat klid.

tympanum prasina cerny  merkurit

Ladislav Heryán: Sami na této zemi? O Boží přítomnosti mezi námi
Interpret: Ladislav Heryán

Známý salesiánský kněz ve své nové audioknize vede posluchače k tomu, aby si uvědomil, jak intenzivně nás Boží přítomnost obklopuje. Není místa, kde bychom se s Bohem nemohli setkat, ať je to nemocniční pokoj, nebo rockový koncert. Jde jen o to, abychom se neuzavírali do ulit svých představ, předsudků a zatvrzelosti. V desítkách příběhů ze svého působení se Ladislav Heryán dotýká nejrozmanitějších lidských osudů a vybízí nás, abychom otevřeli oči svých srdcí a vyšli Boží přítomnosti mezi námi naproti. Audioknihu načetl a na kytaru doprovodil sám autor.

tympanum Sami-na-teto zemi

Mary Nortonová: Pidilidi
Interpret: Růžena Merunková

Také se vám občas doma ztrácí věci? Možná, že se si je jen někdo nepozorovaně půjčuje…

Pidilidi jsou malé bytůstky podobné lidem. Žijí skrytě v lidských příbytcích a půjčují si u nich vše, co potřebují k živobytí. Jakmile je však lidé přistihnou, musí dům opustit. Otec Lusk jednoho dne přecení své síly a zpozoruje ho lidský chlapec, který leží doma nemocný. Naštěstí ale nespustí povyk, ale vyděšenému otci pidilidí rodinky pomůže. To dodá panu Luskovi odvahu, aby s sebou na další lov vzal dceru Arielku. Pididívenka uzavře s lidským chlapcem přátelství. Netuší však, že se jim podařilo vzbudit pozornost jiných obyvatel domu, kteří nejsou půjčovníčkům zdaleka tolik nakloněni...

tympanum pidilidi

Více informací:
https://www.tympanum.cz/cs/e-shop/597-za-oponou-valky-zpravodajem-nejen-na-blizkem-vychode/
https://www.tympanum.cz/cs/e-shop/628-adelheid/
https://www.tympanum.cz/cs/e-shop/558-cari-mora/
https://www.tympanum.cz/cs/e-shop/600-probudim-se-na-sibuji/
https://www.tympanum.cz/cs/e-shop/589-zlaty-kompas-jeho-temne-esence-i/
https://www.tympanum.cz/cs/e-shop/596-radeji-zesilet-v-divocine-setkani-s-sumavskymi-samotari/
https://www.tympanum.cz/cs/e-shop/584-les-mytag/
https://www.tympanum.cz/cs/e-shop/595-prasina-cerny-merkurit/
https://www.tympanum.cz/cs/e-shop/594-sami-na-teto-zemi-o-bozi-pritomnosti-mezi-nami/
https://www.tympanum.cz/cs/e-shop/591-pidilidi/

Zdroj foto: Tympanum


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Zdeněk Rohlíček: Divadelní prostředí se mi vždy líbilo

Rohlicek perexPochází z umělecké rodiny a divadlo zná od dětství. Dvanáct let byl v angažmá plzeňského Divadla J. K. Tyla a již nějakou dobu jezdí Zdeněk Rohlíček se svoji maminkou Evou Hruškovou s jejich rodinným divadlem po celé republice. Jejich předst...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Seznamte se s Deníkem americké manželky

denik-americke-manzelky 200Audiotéka na konci září vydala dílo Sue Kaufmanové z roku 1967 Deník americké manželky, který se stal okamžitě bestsellerem a dočkal se i filmového zpracování. Má co říct i dnes?

...


Literatura

Jaiya: V poutech rozkoše


V poutech rozkose 200Až někdy půjdete kolem rozmarného erotického obchodu, nemusíte myslet jenom na desítky odstínů šedé, ale třeba i na Jaiyu. A to doporučuju mnohem víc. Pan Grey byl slabý odvar, či spíše, chvílemi amatér a chvílemi prof...

Divadlo

Nový český muzikál Bar Silencio bude mít premiéru

silencio200Bar Silencio je třetím muzikálem Milana Matyáše Deutsche (Červený Kukiš - divadlo Mana, Voda živá - Semafor). Premiéru bude mít 22.2.2023 v klubu La Macumba. V tuto chvíli jsou v plánu následující představení 22.2., 23.3, 20....

Film

Dětská hra 2 je plná veselého zabíjení

detska hra2 plakat 200Film Dětská hra 2 (1990) je horor ze staré školy. Upřímný malý chlapec si chce hrát a užívat života, když najednou se mu do cesty připlete panenka očarovaná kouzly Voodoo. Něco podobného se může stát každému ...