Je libo švédskou detektivku?

Je libo švédskou detektivku?

Tisk

plavec 200Audiotéka vydala další knihu švédského spisovatele Joakima Zandera s názvem Plavec. Jejími interprety jsou Jan Hájek a Ivana Milbachová.



Joakim Zander se narodil20. ledna 1975 ve Stockholmu a vyrůstal tak ve Švédsku, ale také v Sýrii a Izraeli. Střední školu pak absolvoval v USA. Pracoval v Evropském parlamentu a Evropské komisi v Bruselu. Jeho první román Plavec (2013; česky Host 2015) se stal mezinárodním bestsellerem. Druhý díl Bratr (2015) vychází v devětadvaceti zemích a dostal se do užší nominace na cenu Nejlepší detektivní román roku, udělovanou Akademií švédských autorů kriminální literatury, i do žebříčku bestsellerů německého týdeníku Der Spiegel.

Mrzí mě, že Audiotéka opět nectí pořadí a po vydání audioknihy Bratr vydává i první díl ze série s Klarou Walldéen nazvanou Plavec. Bratr se mi docela líbil, i když byl náročnější na poslech. Točil se kolem islámu a nabídl velmi zajímavý pohled. Proto jsem se se zvědavostí pustila také do Plavce.

Tam vystupuje americký agent, který v osmdesátých letech 20. století zanechává svou právě narozenou dcerku napospas osudu a mizí. Od té doby záměrně vyhledává nebezpečí a adrenalin a snaží se na vše zapomenout. Jediná věc, která pro něj ještě něco znamená, je plavání. O třicet let později se pak Klara Walldeenová, švédská právnička Evropské komise, dozvídá něco, co by věděl, neměla, a ocitá se v obrovském nebezpečí. Prchá tak přes zimní Evropu se svým bývalým přítelem, který se věnuje zkoumání válečných zločinů. Pomoci jim může právě Plavec…

V knize se hodně cestuje, autor střídá jak místa, tak také časové roviny i vypravěče, což vyžaduje hodně soustředění a moc mi to nesedlo. V tomto případě by bylo z hlediska zorientování se lepší přečíst si knihu. Příběh je rozhodně zajímavý, ale nepůsobil na mě nijak napínavě, nechávala jsem jej jen plynout a po doposlechnutí ve mně nic nezanechal.

Z hlediska interpretů zde oproti prvnímu dílu nastala také změna. Petra Kubese vystřídala především Ivana Milbachová a Jan Hájek. Ten hovoří řečí Plavce a dostal tak bohužel málo prostoru. Jeho hluboký hlas se totiž velmi dobře poslouchá, a i když se to k tomuto žánru nehodí, tak až hladí. Oproti tomu Ivana Milbachová mi tady příliš nesedí – jsem na ni zvyklá spíše ze společenské prózy a akci ji tak moc nevěřím.

Autor je přirovnáván k Stiegu Larssonovi, což opravdu nechápu, stejně jako jeho získaná ocenění. Ale možná jen nejsem velkým fanouškem podobných špionážních příběhů. Překvapilo mě také rýpnutí do Lisbeth Salanderové, když se pak v příběhu objevila podobná mladá hackerka. Buď rýpám, nebo jsem potichu, když se takhle inspiruji… Bratr se mi líbil mnohem více a nyní jsem si jistá, že od Joakima Zandera další knihy číst nebudu.

plavec

Plavec
Autor: Joakim Zander
Interpreti: Jan Hájek, Ivana Milbachová
Vydavatelství: Audiotéka, Bookmedia
Délka: 12 hodin 15 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 65 %

https://audioteka.com/cz/audiobook/plavec


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Básník Michal Talo: „Chcete-li vydat knihu, musíte si být jistí“

rok vepre michal 200Několik zvídavých otázek jsme položili mladému básníkovi Michalu Talo, který je autorem originální a osobité poezie skrývající se ve sbírkách Perly sviním, Jinak řečeno a Rok vepře

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Podívejte se, jaké audionovinky v dubnu vyšly v nakladatelství Témbr

tembr 200Přinášíme inspiraci na dubnový poslech.

...

Literatura

CO NEVÍTE O TERORISMU

TERORISMUS 200Vědecké studie nebývají určeny širokému okruhu čtenářů. Někdy však vznikne výjimka, která dokáže upoutat i běžné čtenáře. Taková je knížka Josefa Krause o Íránském státním terorismu, která vyšla koncem minulého roku v nakladatelství CDK. Úče...

Divadlo

Zamilovaný Shakespeare, brilantní komedie v Městském divadle Brno

Zamilovaný Shakespeare perexMám dojem, že nesu dříví do lesa, nebo sovy do Athén. O této inscenaci bylo toho asi napsáno dost. Vždyť premiéra byla v listopadu roku 2016 (!). To ještě nikdo netušil, že lidstvo napadne pandemie čínské ch...

Film

Vojenské filmy majora Vláčila

200filmAsociace českých filmových klubů přichystala na podzim 2013 kolekci krátkých filmů, které František Vláčil vytvořil v rozmezí let 1953-1958 během svého nasazení v Československém armádním filmu. Ať Vláčil zpracovával jakékoli téma, snažil se je ozvláštni...