Když jde o peníze, jde často rozum stranou

Když jde o peníze, jde často rozum stranou

Tisk

penize-a-zdravy-selsky-rozum 200Moc ráda do mého výběru audioknih zařazuji i nějakou odbornou, ideálně jen populárně naučnou knihu, tedy ne úplně encyklopedickou a náročnou. Proto jsem moc ráda, že taková díla občas vydává Audiotéka. Jedním takovým titulem je i Peníze a zdravý selský rozum.

 


Dan Ariely je profesor psychologie a behaviorální ekonomie na Dukově univerzitě. Jedná se o americko izraelského autora. V 18 letech utrpěl vážné popáleniny na dvou třetinách těla a dlouholeté setkání s nemocničním prostředím inspirovalo mnohá z jeho zjištění. Ta shrnul do několika knih, které se věnují lidské iracionalitě. K jeho nejznámější knize patří titul Jak drahé je zdarma? Dan Ariely žije s manželkou a dětmi v Severní Karolíně.


Jeff Kreisler je právník z Princetonu, ze kterého se stal oceňovaný komik, spisovatel, řečník, expert, fejetonista a obhájce behaviorální ekonomie. Pomocí humoru se snaží pochopit, vysvětlit a změnit svět. Píše pro píše pro televizi, politiky a generální ředitele, sdílí vtipné informace například na CNN. Jeff Kreisler se specializuje na politiku, peníze a jiná lidské problémy. Jeho prvotinou byla satira Get Rich Cheating.

Tito dva spisovatelé se spojili, aby společně zpochybnili naše základní představy týkající se ošidných vztahů mezi lidským mozkem a penězi. Kniha má podtitul jak se vyhnout chybám při rozhodování ve finančních záležitostech a jak utrácet peníze rozumnějším způsobem. Kniha je rozdělena do tří částí – první se zabývá tím, Co jsou vlastně peníze, druhá je o hodnotách (Hodnotu věcí určujeme způsoby zdaleka nesouvisejícími s jejich skutečnou cenou) a třetí přináší praktické rady a jmenuje se A co dál? Stavíme na základech vybudovaných z chybných úvah.

Čtenáři a posluchači od tohoto díla vůbec nemusí čekat nějaké vážné nebo nudné texty, ani nějaké nevyžádané obecné rady. Právě naopak. Dan Ariely s Jeffem Kreislerem předkládají problémy na příbězích ze života, a to hlavně humorným způsobem. Moc mě tato forma zaujala, člověk se při ní zamyslí a také se v tom najde.

Zaujala mě především kapitola o bezkontaktním placení a také utrácení na dovolené, ale bylo toho mnohem více. Je až trefné, jak tyto věci opravdu fungují – že když máte na dovolené předplacené služby, užíváte si jich úplně jinak, než když platíte za jednotlivou položku. Občas jsem si při poslechu vzpomněla na podobnou knihu Zbraně vlivu od Roberta Cialdiniho a jen si říkala, že musím dohnat i další knihy od Arielyho.

Tato audiokniha pro mě byla prvním setkáním se Zdeňkem Mahdalem jako interpretem. Měla jsem z něj trochu obavy, protože jej mám zafixovaného jako dabéra a moderátora. Ty se však ukázaly jako liché a moc se mi k tomuto dílu hodil. Jeho hlubší hlas se moc příjemně poslouchal a dokázal se vyvarovat poučování.

Peníze a zdravý selský rozum je velmi dobrý titul plný opravdu zajímavých informací. I přesto, že jej mají na svědomí nečeští autoři, tak spoustu poznatků můžete aplikovat i naše prostředí a zamyslet se nejen při placení.

penize-a-zdravy-selsky-rozum

Peníze a zdravý selský rozum
Autor: Dan Ariely, Jeff Kreisler
Interpreti: Zdeněk Mahdal
Vydavatelství: Audiotéka, Bookmedia
Délka: 12 hodin 18 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 95 %

https://audioteka.com/cz/audiobook/penize-a-zdravy-selsky-rozum


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Nasycen se vrací: „Chceme si zahrát muziku, kterou bychom mohli sami poslouchat.“

nasycen200Říká v tomto rozhovoru zpěvák, skladatel a klávesista Raven a frontman pražské kapely Nasycen, která se v loňském roce po předlouhé pauze vrátila opět na scénu.

...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vychutnejte si čínskou sci-fi a seznamte se s Problémem tří těles

problem-tri-teles 200Audiotéka vydala první díl z trilogie Vzpomínky na Zemi Problém tří těles od čínského spisovatele Liou cCh´-Sina. Pokud máte rádi sci-fi, je pro vás toto dílo povinností!

...


Literatura

Karty skryté moudrosti: Máte odvahu k výkladům?

Colette Baron-Reid tarotPředstavte si, že ještě před vznikem písma vytvořily prastaré národy božské spojenectví lidí a mystických skrytých říší, které tvoří most mezi světy přírody a ducha a udržuje harmonii a rovnováhu. Tímto spojenectví...

Divadlo

V Lomnici nad Popelkou proběhlo klání ochotnických souborů
ImageOchotnický soubor při Tylově divadle v Lomnici nad Popelkou má poměrně dlouhou tradici. Jeho historie se datuje už od roku 1825. Ve dnech 1. -  4.března 2012 uspořádal domácí Divadelní spolek J. K. Tyl již tradiční př...

Film

Válka, slzy, terapie. Recenze filmu Chlapi nepláčou

CP200Druhé nejvyšší ocenění, Zvláštní cenu poroty, si z festivalu ve Varech letos odvezl film Chlapi nepláčou. Dobře napsaný, suverénně zrežírovaný a také výtečně zahraný snímek, nahlížející z nečekaného úhlu na stále bolavé následky „jugoslávské války“, na festiv...