Zaposlouchejte se do příběhu Tatéra z Osvětimi

Zaposlouchejte se do příběhu Tatéra z Osvětimi

Tisk

tater z osvetimi 200Necelý rok po vydání knihy spatřila světlo světa i audioknižní verze příběhu Tatér z Osvětimi. Zaposlouchejte se do tohoto silného příběhu i vy.

 



Heather Morrisová se narodila na Novém Zélandu, žije a pracuje v australském Melbourne. S Lalem Sokolovem se seznámila v roce 2003 a toto setkání jim oběma změnilo život. Vzniklo mezi nimi přátelství a Lale ji pověřil, aby světu předala i ty nejniternější podrobnosti z jeho života za holocaustu.

Kniha Tatér z Osvětimi vznikla podle skutečného příběhu a seznamuje čtenáře a posluchače s příběhem Ludwiga „Lale“ Sokolova ze Slovenska a Gitou (Giselou Fuhrmannovou). Tito dva se potkávají, když Lale, vykonává funkci tatéra a musí tak označit i Gitu. Ta jej ihned zaujme a on se rozhodne jí pomoci.

Když se Lale stává tatérem, má oproti ostatním spoluvězňům výhodu v tom, že má jiný režim. Tuto volnost využívá ve svůj prospěch a vyměňuje například šperky a peníze od zavražděných Židů za jídlo pro ostatní. V těchto krocích riskuje a je si toho moc dobře vědom, ale měl takovou povahu. Je až neuvěřitelné, kolik měl štěstí a jak tak dokázal tábory „proplout“, i když měl mnohdy na mále. Jeho příběh je rozhodně obdivuhodný a stojí za sdílení.

A láska, jež je v Tatérovi z Osvětimi dalším motivem, je taktéž obdivuhodná a hlavně krásně čistá. Touha a podpora je v takovém prostředí ještě silnější. A kdyby šlo o fikci, mohli by kritici autorku nařknout, že jde o příliš červenou knihovnu, ale zde jde o realitu. Lalův a Gitin příběh je ověřený podle dostupných dokumentů a také potvrzený jejich synem.

Interpretem audioknihy je brněnský herec Martin Siničák působící nyní v činohře Národního divadla Brno. Jeho hlas mi k dílu opravdu seděl a místy jsem měla dojem, že jde o vícehlasou četbu. Moc se mi líbila jeho ironie v hlase nebo zajímavě posazený tón například když mluvil ústy příslušníků SS. Vyprávění hlubokým hlasem na začátku kapitol protínala výrazná hudba oživující atmosféru audioknihy.

Tatér z Osvětimi se mi moc líbil - jednalo se o silný příběh, který by neměl být zapomenut. Všimla jsem si, že někdo si v recenzích si stěžuje, že dílo není o válce, že téměř není znát, že je to z koncentráku. S tím já tedy rozhodně nesouhlasím, na mě ten dojem naopak velmi působil. Vždyť je známo, že tábory byly uzavřené a lidé v nich nic nevěděli. Lale se smiřoval s realitou kolem něj a dělal věci tak, aby přežil…

tater z osvetimi

Tatér z Osvětimi
Autor: Heather Morrisová
Interpret: Martin Siničák
Vydavatelství: CPRess ve společnosti Albatros Media
Délka: 7 hodin 4 minuty 12 sekund
Typ: audiokniha, nezkrácená verze
Hodnocení: 90 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/52110238/tater-z-osvetimi-audiokniha/

Přečíst si můžete i recenzi knihy od Kamily Pětrašové: http://www.kultura21.cz/literatura/18607-tater-z-osvetimi


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Honza Jareš: „Je pro mě důležité, aby mě lidé vnímali jako umělce, nikoliv jako člověka, který nevidí a má to těžké.“

honza jares 200Honza Jareš se narodil v roce 1981 v Hradci Králové, své dětství prožil v Brně. Zde absolvoval základní školu pro nevidomé a souběžně Základní uměleckou školu Vítězslavy Kaprálové, obor zpěv a klavír. Poté se přestěhoval do Prahy a po něk...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Eva Laštovičková vychází z tradic učení Doreen Virtue a přináší Andělskou naději pro každý den

andelska nadeje perexRelaxačně - meditační CD Andělská naděje pro každý den přináší několikastupňový program, jehož účelem je naučit se prostřednictvím poslechu hudby a doprovodného slova uvolnit my...


Literatura

Komiksový Deadpool čeří pocity v Drákulově výzvě

deadpool200Šílenou a spletitou směsici barev, postaviček, akce, hlášek a kulturních odkazů – to vše můžete očekávat od nového grafického románu Deadpool – Drákulova výzva, který nám přináší komiksové nakladatelství Crew. Zapomeňte na film, sáhněte po komiks...

Divadlo

Divadlo Metro uvádí brilantní komedii Miluji tě, tak se měj

miluji te200Jen dva herci na jevišti a barvitý příběh ožívá v nové inscenaci, kterou uvádí nedávno zrekonstruované pražské Divadlo Metro. Představení nese název Miluji tě, tak se měj a jeho protagonisté jsou známí a zkušení herci Ljuba Krbová a Adrian Jastrab...

Film

Filmaře živí hlavně koprodukce

kino ikon perexKdyby nebylo koprodukcí (nyní zejména česko-slovenských nebo slovensko-českých), mnoho filmů by nejspíš vůbec nevzniklo. Takové Nabarvené ptáče/Pomaĺované vtáča, nedávný favorit Českých lvů, se navíc poohlédlo až na Ukrajinu. Myšlenka ...