Pojďte objevovat svět s Amerigem a Magalhãesem

Pojďte objevovat svět s Amerigem a Magalhãesem

Tisk

amerigo a magalhes 200Přemýšleli jste někdy, proč se Amerika nejmenuje podle svého obyvatele Kolumbie? Pokud byste se rádi dozvěděli víc nejen o pojmenování Nového světa, vydalo pro vás nakladatelství Beta knihu o dvou význačných mořeplavcích. Výborný romanopisec Stefan Zweig v knize Amerigo a Magalhães líčí dva odlišné příběhy cestovatelů, kteří změnili vnímání světa.

 


Stefan Zweig (1881–1942) byl rakouský prozaik židovského původu, esejista, básník a překladatel z francouzštiny a angličtiny do němčiny. Absolvoval filozofii, germanistiku a romanistiku v Berlíně, v roce 1904 získal ve Vídni titul doktora filozofie. Často cestoval. Po anšlusu Rakouska v roce 1938 emigroval do Velké Británie. Psal, pořádal přednášková turné a vystupoval proti fašismu. V roce 1941 odjel se svou druhou ženou a spolupracovnicí Lottou Altmannovou do brazilského města Petropolis, kde společně dobrovolně ukončili svůj život poté, co se k němu dostaly zprávy o ničení kulturních hodnot nacisty.

Kniha je rozdělena na dvě nevyvážené části. První se jmenuje Amerigo a věnuje se zajímavé premise: Kolumbus objevil Ameriku jako zemi, ale až Vespucci objevil světadíl pro lidi. Uvádí do kontextu historickou situaci a lépe tak osvětluje, jak to v minulosti bylo s mořeplavci a objeviteli. Bohužel mi první část přišla velmi deskriptivní, nezáživná a použití vsuvek původního jazyka s následným překladem mě iritovalo. Klidně bych si vystačila se závěrečnou kapitolou Kdo byl Vespucci?, která shrnuje život tohoto italského dobrodruha.

Druhá a o poznání delší část s podtitulem Příběh velkého muže se zabývá životem a odkazem portugalského objevitele Fernãa de Magalhãese. Už úvodní kapitola, ve které autor přemítá o tom, proč ho zaujal životní příběh Magalhãese zaujme a pohltí. Oproti první suché části je tato sekce plná nadšení a čte se velmi dobře. Líbí se mi, že i zde autor poskytuje informace o pozadí toho, proč se v minulosti vlastně cestovalo, tedy za kořením. Dává nám i informace o samotném Portugalsku, jak to bylo s jeho geografií i historií a připomíná nám další významné mořeplavce této země (Vasco da Gama, Caboto, Pinzón). Nebudu tady rozpitvávat životopis Magalhãese, ale jeho odkaz, obeplutí zeměkoule a tudíž důkaz, že je země kulatá, je tu s námi pořád.

Autorovi muselo dát pořádnou práci, dát příběhy dohromady, jelikož jsou plné fakt, informací a svědectví z dob dávno minulých. Objevování nových světů je vděčná látka a Zweig se jí zhostil na výbornou. Tato kniha však není čtením pro masy, jelikož je nabytá fakty a první část je dosti suchopárná. Jistě se zalíbí zeměpisářům a dějepisářům, ale pro čtenáře ne tak znalé kontextu a reálií bude znamenat trochu oříšek. Přesto ji doporučuji na čtení a doplnění vzdělání, přinejmenším druhý oddíl jistě upoutá!

amerigo a magalhes

Název: Amerigo a Magalhães
Autor: Stefan Zweig
Originální název: Amerigo.Die Geschichte eines historischen Irrtums/ Magellan.Der mann und seine Tat. (1954)
Žánr: historie
Nakladatelství: Beta
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 320
Hodnocení: 65 %

http://www.nakladatelstvibeta.cz/eshop-amerigo-a-magalhaes.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Patrik Madle: „Marketing je o kreativitě, stejně jako tvůrčí psaní. V obou případech je potřeba být kreativní a práce vám nesmí zevšednět.“

Patrik Madle 200Patrik Madle svou dosavadní studijní i profesní cestu zasvětil marketingu a oblasti komunikace. Z literární tvorby se již od dětství věnuje psaní krátkých i delších šuplíkových povídek. Se svou poezií získal třetí místo v literární sout...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Čapkova Věc Makropulos – jedinečná nahrávka z roku 1975 nyní na CD

Karel Čapek napsal Věc Makropulos v roce 1922 – utopickou komedii o třech dějstvích s proměnou dopisoval při svém prázdninovém pobytu v Tatranské Lomnici v červenci. Premiéra se odbyla v listopadu téhož roku v Městském di...


Literatura

Sekta: Mrazivá fikce, nebo krutá realita?

sekta perexS tématem této knihy se v české literatuře příliš často nesetkáváme, a když už náhodou na toto téma v knize narazíme, autor ho zmíní pouze okrajově. Kniha „Sekta“ však boří mýty.

 

...

Divadlo

Letní scéna Divadla Ungelt

Již poosmé si mohou příznivci divadla vychutnat komorní letní scénu Divadla Ungelt na hradčanském Novém světě. Divadlo, které patří k nejznámějším a především k nejpopulárnějším u nás, zařadilo do letního programu dvě oblíbené hry, jednu premiéro...

Film

I při cestě na dno svítá naděje

cestaVen perexPo téměř dvou desetiletích, která uplynula od natočení Mariana, se Petr Václav opět vrací k romské problematice. Ve filmu Cesta ven se však neobrací k minulosti, která Romy n...