Divný kořeny nabízí působivé svědectví doby

Divný kořeny nabízí působivé svědectví doby

Tisk

divny koreny 200Radioservis vydal před pár dny krátkou, leč velmi silnou audioknihu s příběhem Hany Frejkové s názvem Divný kořeny. Stejnojmenná kniha vyšla v roce 2007 a nyní si toto působivé svědectví můžete poslechnout přímo od aktérky.

 

 


Hana Frejková je česká herečka, která se narodila v Anglii a v knize Divoký kořeny se věnuje hledání svých vlastních rodinných kořenů, a především se snaží seznámit se s osudy rodičů, kteří zasvětili život komunistickému hnutí. Snaží se je pochopit a dozvědět se pravdu. Otec Hany Frejkové, Ludvík Frejka, byl jedním z odsouzených k trestu smrti v procesu s tzv. protistátním spikleneckým centrem.

Muselo to stát jistě mnoho odhodlání vrátit se takto v čase a hledat, jak to vše bylo. Divný kořeny je zvláštním útvarem, nejde jen o nějaké paměti, ani přímo autobiografii, nicméně ani o beletrii. Jedná se o zvláštní kombinaci všeho, což ve výsledku dává velmi zajímavé svědectví doplňované názory a komentáři autorky. Hana Frejková pátrá jak ve vzpomínkách, tak hledá příbuzné a také pátrá v různých archivech, což není vůbec jednoduchá ani příjemná práce.

Radioservis audioknihu vydal v působivém tmavém přebalu, kterému vévodí usměvavá malá holčička s výraznýma očima. V bookletu se pak můžete seznámit jak s Hanou Frejkovou, tak s ohlasy na knihu. Audiokniha má přes čtyři hodiny, posluchače čeká dohromady 10 kapitol, které mají průměrně ideálních 30 minut. Interpretkou je sama Hana Frejková, což dílu výrazně zvyšuje laťku, dodává to na autenticitě a podporuje to, jak to byla děsivá doba. Ačkoliv je herečka, tak na mě místy působila poněkud strojově a zvláštně, ale časem jsem si na to zvykla a místy jsem ji opravdu obdivovala za to, co si musela zažít a jak o tom dokáže mluvit.

Divný kořeny jsou zajímavým počinem, není to úplně odpočinková audiokniha pro každého, ale její obsah je opravdu silný a je k zamyšlení. A mimo jiné (a hlavně) ukazuje, jak se máme v dnešní době dobře. Stojí za to si to občas připomenout třeba skrze příběh někoho jiného.

Hana Frejková, herečka a šansoniérka, která se narodila v lednu 1945 v Londýně. Její matka pocházela z Hamburku a do začátku války působila jako herečka v Praze. Otec, původem z židovské rodiny v Liberci, byl národohospodář a počátkem padesátých let byl v procesu s tzv. protistátním spikleneckým centrem popraven. Po absolvování oboru herectví na JAMU v Brně (1967) prošla Hana Frejková mnoha divadly (Karlovy Vary, Kladno, Praha), od roku 1986 působí ve svobodném povolání. Hrála ve třech desítkách filmů a v řadě televizních pořadů (ČSFD). Léta se věnuje zpěvu tradičních židovských písní.

divny koreny

Divný kořeny
Autor: Hana Frejková
Interpret: Hana Frejková
Vydavatelství: Radioservis
Délka: 4 hodiny 25 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 80 %

https://www.radioteka.cz/detail/CRo_xml_13769299/Hana-Frejkova-Divny-koreny

Zdroj foto: radioteka.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Rozhovor s Archie Kimptonem pro Brooke Hunter

smodr200Honzík Bačkora je docela obyčejný kluk z jednoho docela obyčejného městečka. Když ovšem jednoho obyčejného dne na toulkách po okolí náhodou natrefí na příšerně pomotaného, zpřeházeného, mrzoutského, vypaseného a na sušenkách závislého MLUVÍCÍHO kocoura,...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Když se vzpomínky vytrácejí dřív, než z těla vyprchá život…

A kazde rano je cesta domu delsi a delsi 200Fredrik Backman se nejen u nás stal velmi oblíbeným autorem a je stálící Nakladatelství Host a také vydavatelství OneHotBook, které audioknihy poslední dobou vydává zároveň s knih...


Literatura

Vina – útlá kniha se silným obsahem

vina 200Kniha Vina německého právníka a spisovatele má na obálce větu „Odhalit pachatele bývá snazší než najít viníka.“, která je jejím velmi silným shrnutím.

 

...

Divadlo

Převychová farář neonacistu, nebo neonacista faráře?

adamova jablka perexFarář Ivan (Jacob Erftemeijer) je prototyp vzorného křesťana. Ve všem vidí jen to dobré a vůbec nepochybuje o tom, že Bůh při něm stojí a pomáhá mu. Proto na faře poskytuje útočiště osobám ve výkonu alternativního trestu ...

Film

I mafián musí na záchod

oskar plakat 200Film Oskar (1991) je předělávkou slavné komedie s Luisem de Funésem. V hlavní roli zde vystupuje tentokrát Sylvester Stallone a dává do příběhu něco, co tomu tenkrát chybělo. Úspěšný a drsný mafián Ange...